Rätt eller fel?

Rosépepparwok med mandel och quinoa
Rosépepparwok med mandel och quinoa
Åh, dessa underbara grönsaker! Massor av färg, och massor av smak!

Så här efter sommaren kan det kännas lite trögt att komma igång.
Det blev kanske lite väl många eftermiddagar med ett (eller flera) glas vin eller öl, grillkvällar med feta såser och söta efterrätter, och kanske, kanske blev det där med daglig motion nedprioriterat..?

Då är det lätt att tänka att man gjort fel.

Gör inte det!

Tänk istället på vad du kan göra rätt just nu, och ta det därifrån – ett steg i taget.

Vad gör du redan rätt?

Hittar mer och fler grönsaker in på din tallrik? Bra där!

Kanske har du bestämt dig för att äta vegetariskt en eller ett par dagar i veckan? Du är en hjälte som räddar världen! 😉

Låter du kroppen vila från sötsaker på vardagarna? Din bukspottkörtel suckar lyckligt och njuter av lugnet!

Rör du på dig minst 30 min varje dag? Heja heja!

Vår bästa tid är nu, trallala

Skördetiden bjuder på så otroligt många fräscha grönsaker och rotfrukter, och det är aldrig så enkelt att ”äta i säsong” som nu.

Det är bara att plocka korgen full på skördemarknader eller i mataffären, och så hem och laga till. Variationen kommer på köpet (och vill du ha inspiration till nya recept så vet du vart du kan vända dig 😉 )

Nybörjare? Gör så här!

En bra riktlinje för ”nybörjare” är att fylla minst 1/4-del av tallriken med grönsaker.
Gör du redan det så öka till halva tallriken. Och gör du redan det så öka till 3/4-delar 🙂

Resten fyller du med energitäta godsaker som råris, quiona, bovete, bönor, linser, MSC-märkt fisk och ekologiska ägg. Eller för den delen vilt- eller ekokött om du gillar sånt. Och så toppar du med fina fetter som avokado, kallpressade oljor och nötter och frön.

Näring och energi i balans

När du testar egna recept så var uppmärksam på hur länge du håller dig mätt. Du behöver både näring och energi i en bra balans.

Aningens förenklat: får du för lite näring så signalerar kroppen ”sug” (gärna efter sött).

Och får du för lite energi så blir du hungrig (och går ned i vikt).

Jag får ibland höra att SmartaMaten-portionerna känns stora, och det beror såklart på att de är baserade på grönsaker. Grönsaker ger mycket fibrer och stor volym (=mättnad), massor med näring men förhållandevis lite energi.

Alla SmartaMaten-recept innehåller grymt mycket näring och ger ca 600 kcal.
Detta är en väldigt lagom portionsstorlek för en stillasittande kvinna med ett dagligt energibehov av ca 1800 kcal.

Blir du mätt innan du ätit upp en hel SmartaMaten-portion så skulle jag gissa att du blir hungrig igen ganska snart. Då är det smart att spara det som blev över och äta till mellis istället 🙂

Och har du ett större energibehov behöver du – tada! – äta mer för att hålla vikten. Raketforskning? Nix.

Daglig motion – den bästa gåvan du kan ge dig själv?

Våra kroppar är gjorda för att användas, och ju mer vi använder dem (utan att bli extrema) desto bättre mår de.
Att röra på sig varje dag borde kännas som typ det viktigaste i världen, men för många hamnar det lååångt ned på priolistan.

Sörj inte om det har varit fallet för dig. Börja idag, och gör din kropp lycklig!

All motion räknas: promenader, jogga, cykla, simma, styrketräning, yoga, ridning, lagsport, kampsport osv osv. Gör det du gillar så funkar det bäst! Och du… ta trappan istället för hissen 😉

”Jag har så svårt att hinna…”

Det enklaste sättet att få mer tid i vardagen är att skippa TV:n.

Ärligt talat.
Hur kan någon hinna titta på TV på vardagarna, och samtidigt laga bra mat och röra på sig?
Jag lyckas då inte, så om det är något jag absolut vill se (händer ganska sällan…) så kollar jag på det till helgen istället.

Vardagsinspiration?

Mina vardagar är vikta för vardagliga aktiviteter som jobb, att komma ut och röra på mig, laga mat, läsa läxor med ungarna (går utmärkt att kombinera med matlagning!), skjutsa till och från aktiviteter (ja, jag curlar en aning), tvätta, skotta undan alla grejer som krupit fram under dagen och lagt sig på golvet i hallen och vardagsrummet (hur bär de sig åt?).

Och alla vardagar avslutas med en kopp te med familjen, när vi pratar om hur dagen varit och vad vi är tacksamma för.

Präktigt? Kanske. Hårdprioriterat? Jajamensan.

Jag hinner allt som är viktigt för mig, och allt annat struntar jag i.

Hur gör du?

Vet du vad som är viktigt för dig?

Om inte så rekommenderar jag att du tar dig en rejäl funderare – och att du skriver ned det du kommer fram till!

För när du vet vad som är viktigt för just dig så är det så otroligt mycket lättare att prioritera just det – och då kan det bara bli rätt 🙂

/ Åsa

Publicerat den
Kategoriserat som Åsas tankar

7 kommentarer

 1. Jag går en runda varje morgon. Jag är ute 50 minuter till en timma. Alla dagar i veckan.
  Undantag: om jag av någon anledning måste vara på jobbet så tidigt att jag måste gå upp kl 4 för att gå ut och gå så ställer jag in och det gör jag också om det är halt, men hur många gånger inträffar det på ett år? Vintern som gick ställde jag in en gång för att det blåste för mycket. Det blåste så att det väl i närmast var storm och jag vågade helt enkelt inte gå ut. Riktig avvägning. Det kan vara farligt med flygande tegelpannor och annat mojs.
  Jag har gått mina rundor i många år och kan varmt rekommendera dem. Bäst är det när det är lite halvskumt och jag möter ljuset. Det kan vara rena halleluja moment. Jag tänker igenom dagen, får en och annan bra idé. Du som inte provat – testa nu när det fortfarande är barmark.

 2. Min klocka ringer 05.25. Diverse pilleri inne först. Kolla mailen, hälla vatten på min chiablandning till gröten, förbereda tevattnet. Jag brukar vara hemma igen kvart i sju. En stunds yoga – kan också rekommenderas. På jobbet är jag kvart över åtta, halv nio. Jag har alltså varit uppe i tre timmar innan jag är på jobbet. En del verkar komma direkt från sängen till jobbet – men att vakna ute är toppen!

  1. Visst är det härligt att vakna ordentligt – och ute – innan man kör igång med jobbet!
   Det ger en helt annan känsla inför dagen 🙂
   / Åsa

 3. Men HUR gör man om man inte orkar få i sig mängden grönsaker pga nedsatt aptit til följd av medicinering? För att få i mig alla kalorier jag behöver känns set omöjligt att äta enligt dessa rekommendationer. Orkar inte så stora portioner så måste äta väldigt energität mat, får annars bara magkatarr. Samtidigt vet jag att jag mår bättre i min sjukdom av att minska på bröd och socker ffa. Faller dock ganska omedelbart i otroliga sockersug när äter typ smarta maten pga får i mig för lite energi. Tar tacksamt emot tips. Går på cellgift i lågdos, biologiska reumaläkemedel och värktabletter mm. Är låg/normalviktig och kan äta sötsaker utan problem för vikten. Mår dock kraftigt sämre i sjukdomen av ffa socker. Skulle vilja klara mig utan mjöl också men blir bara hungrig, orkeslös och deppig. Har provat att äta smarta maten men klarar det högst 3 dagar i sträck. Hungrig, sover dåligt fast magen är mätt.

  1. Hej Johanna!
   Har du provat att juica grönsakerna istället? Då får du i dig näringen, men slipper tugga i dig massor av fibrer (som ger mättnad, vilket du inte behöver).

   Alla SmartaMatens portioner är på ca 600 kcal. Om du äter SmartaMaten till lunch och middag får du alltså i dig ca 1200 kcal, vilket behöver kompletteras med frukost och mellanmål efter behov.

   Sockersuget sätter in om vi sover för lite, dricker för lite vatten, äter för lite, blir stressade, oroliga eller ledsna, vill fira, vänjer kroppen vid socker osv – det finns hur många sätt som helst att aktivera ”sockertrollet”.
   Och det enda sättet att sluta med socker, vitt mjöl etc är att bestämma sig för att hälsan är viktigare än att ge efter för sockertrollet.

   Försök gärna med följande:
   * minska mängden grönsaker i SmartaMaten till hälften, och öka de energitäta delarna (fisk, ägg, råris, quinoa, bönor, linser, bovete, nötter, frön osv) så att du får i dig mer energi och mindre fibrer.
   * pressa grönsaksjuice: gör en stor sats på morgonen (gurka, morot, rödbeta, gröna blad, broccoli osv, smaksätt med tex citrus och ingefära) och drick under dagen.
   / Åsa

  2. ”cellgift i lågdos, biologiska reumaläkemedel och värktabletter” – äter du Methotrexate? Det gör jag också. Reumatiker sedan knappt två år. Mixa grönsaker som Åsa skriver och drick ned. Baka glutenfritt bröd så blir du mätt. Kolla Kungsörnens hemsida och deras glutenfria recept. Sök också på Nillas Kitchen – jättebra sajt för oss som vill äta glutenfritt.
   Gluten är ett skit och ingen behöver det. Jag skriver en del om det på min blogg http://blogg.visit-stina.com
   Glutenfritt bröd är kanon att baka själv. Kalljäst bröd (två timmar oftast) och bara att röra ihop och klicka ut. Precis stoppat i mig en sådan brödbulle. Väljer också get- och fårostar istället för sådant som kommer från kossan.
   Måste du äta värktabletter? Om du äter Methotrexat kombinerar du inte det med en pyttedos Prednisolon?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *