Publicerad den 8 kommentarer

Risgrynsgröt med råris och mandel

Varje år längtar mina barn till december. Det är framför allt julen och jullovet som lockar, men risgrynsgröten är faktiskt nästan lika viktig. Redan i oktober börjar de fråga efter den – lite diskret sådär, de vet att det är december och möjligen januari som gäller för denna inte-så-nyttiga frukost.

För säga vad man vill om risgrynsgröt – polerat ris, mjölk och ofta dessutom socker (!?!) – nyttigt är det ju inte. Inte någonstans. Särskilt inte om det ska ätas varje dag före skolan, och inte bara på lördagarna eller på julafton.

Gröt på råris och sötmandel

Så hur kan man med gott samvete servera risgrynsgröt på vardagarna? Svaret stavas gröt på råris och sötmandel!

Råris är för all del lite surt men innehåller i alla fall vitaminer, mineraler och fibrer. Och sötmandel är basisk och ger både fint fett och protein.

Ett krux med risgrynsgröt är att det tar lite tid, och det är i högsta grad sant om man vill göra den här nyttigare varianten. Både råris och sötmandel behöver nämligen blötläggas – de innehåller antinutrienter som förhindrar mineralupptaget och dessa antinutrienter försvinner vid blötläggning.

Däremot är koktiden densamma, och man behöver inte bekymra sig för att gröten ska koka fast i kastrullen eftersom den inte innehåller mjölk.

Nedanstående recept är resultatet av de senaste dagarnas experimenterande. Både jag och ungarna gillar den skarpt – en aning tuggmotstånd och så den söta och lite gräddiga smaken från mandlarna… Mums!

Vill du ha en vitare gröt kan du skålla mandlarna efter blötläggningen, men då missar du alla fina mineraler som sitter i skalet.

Rårisgrynsgröt med mandel

4 vuxna / 8 barn

Ingredienser

3 dl råris (jag använder Risentas ekologiska, finns på ICA och Willys/Hemköp)
8-9 dl vatten
1 tsk havssalt

2 dl sötmandel
4 dl vatten (sista dl sköljer ur blendern)
0,25 tsk vaniljpulver

Gör så här

Förberedelser: Skölj råriset och lägg det i blöt i kokvattnet (8-9 dl) direkt i en stor kastrull. Lägg mandlarna i blöt i en annan skål (det vattnet ska hällas bort så mängden spelar ingen roll). Blötlägg i 6-12 timmar, ju längre desto bättre.

 1. Salta och koka upp råriset, koka under lock på svag värme i 1 timme. Rör gärna om efter halva tiden. Fyll på mer vatten om det börjar bli torrt!
 2. Häll av och skölj mandlarna och lägg dem i en blender/mixer. Fyll på med 3 dl kallt vatten och mixa så slätt som möjligt. Rör ned mandelmoset i grötkastrullen.
 3. Häll ytterligare 1 dl vatten i blendern/mixern och kör så att du får ut lite mer mandelmos. Blanda ned i grötkastrullen och tillsätt vaniljpulver.
 4. Rör om ordentligt, koka upp och stäng av. Klart!

Jag brukar fördela grötportionerna i matlådor och förvara i kyl eller frys. Kyld gröt går supersnabbt att värma på morgonen – lägg i en kastrull tillsammans med lite vatten och rör ordentligt.

Jag tar bara kanel, men barnen äter sin gröt med kanelsocker: lika delar kanel och socker som jag blandat i en kryddburk med ”strölock”. På så sätt får de den efterlängtade sockersmaken men eftersom kanelen ger så mycket färg och smak blir det ingen överdos.

En clementin eller apelsin till gröten och decemberstämningen är komplett!

/ Åsa

Har du något bra julrecept du vill dela med dig av, kanske en traditionell favorit som du gjort om så att den blir nyttigare? Kommentera gärna nedan!

8 reaktioner på “Risgrynsgröt med råris och mandel

 1. Hej! Jag har börjat bli tveksam till den vanliga mandeln som säljs i affärerna. Dels odlingen i USA som förgiftar allt o alla, och jag undrar också hur de preparerar mandeln för att den ska hålla.Vet du något om det?
  Själv försöker jag få råd med KRAV-odlad mandel nuförtiden.
  Hälsningar Ulla Sandström

  1. Hej Ulla!
   Om man har råd så tycker jag absolut att ekologisk mandel är det bästa valet, både för miljöns och vår egen skull. Och har man inte råd är oekologiska mandlar bättre än inga mandlar, för de är väldigt bra för oss.
   Jag har inte hört talas om att man preparerar mandel på något vis. Sötmandlar (liksom de flesta nötter och frön) innehåller ju ämnen som förhindrar att de blir dåliga. Dessa ämnen försvinner i princip helt vid blötläggning, och det är anledningen till att blötlagda nötter och fröer har så kort hållbarhet.

   Någon annan som vet mer om prepareringen Ulla frågar om?
   / Åsa

 2. Hej Åsa.

  Har du något alternativet till mjölk som passar till gröten?

  Tack på förhand,Lena.

 3. Hej Lena!
  Jag tycker att mandelmjölk är det absolut bästa alternativet.
  Så här gör man:
  Blötlägg 1 dl mandel över natt.
  Skölj av mandeln, lägg i en blender och tillsätt 4 dl nytt vatten. Kör tills mandeln är finfördelad och häll sedan allt i en nötpåse (eller i silduk, återanvändingsbart melittafilter etc). Krama ur mjölken, häll upp på flaska och förvara i kylen.
  / Åsa

 4. Läst lite att alla mandlar som kommer från USA (det mesta som säljs i vanliga butikerna är just från californien) är pastoriserade. Samt besprutade innan. Man ska helst köpa råa och ekologiska, finns säkert att hitta billigare på internet i olika hälsokostaffärer. Börjar man läsa en del om råkost så lär man sig en del saker.. måste hitta mer tid och läsa mer känns det som 😉

  1. Hej Dali,
   du har helt rätt i att man måste vara lite om sig och kring sig när det gäller mat – och hjälps vi åt så går det lättare 🙂
   Tack för tipset om mandlarna!
   / Åsa

 5. Testade denna nyttigare risgrynsgröt idag (mitt i sommaren…). Den är fantastiskt god, tack för receptet!
  /Isabelle

  1. Vad glad jag blir! Tack för att du hör av dig ❤️
   / Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *