Fredagsmys: Smarta grönkålschips!

Krispiga, underbara grönkålschips

Innan jag började med SmartaMaten hade jag aldrig smakat grönkål. På fullt allvar.

Det har säkert funnits grönkål på alla de julbord jag har ätit genom åren, men jag har skickligt navigerat förbi denna anrättning. Och lika bra är väl det, för på julbord rör det sig ofta om minimala mängder grönkål i stora mängder skinkspad (säkert inte från någon glad gris), grädde och – hör och häpna – socker.

Det finns säkert de som tycker att detta är gott, men själv äter jag hellre grönkål som har smak av grönkål finns kvar…

Jag gjorde alltså min grönkålsdebut förra året, men jag jobbar på att ta igen de förlorade åren!

Nu när grönkålen är så fin äter jag den varje dag i mina gröna drinkar (typ: 25 g rensad grönkål, 25 g bladpersilja, 100 g frukt/bär, 1-1,5 dl vatten). Om Tuva får välja middag så blir det “julig bovetesallad med grönkål och rödbetor”, och är man sugen på ett fullständigt ljuvligt (och supernyttigt) snacks så kan man alltid testa mina grönkålschips! De blir klara på nolltid – om man vill, och det brukar jag vilja.

Smarta grönkålschips

100 g rensad grönkål (ca 150 g orensad)
0,25 tsk Trocomare, gärna den med chilismak
2 tsk kokosfett med kokossmak

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 120 grader, helst varmluft.
 2. Rensa, skölj och torka grönkålen och lägg den i en stor bunke. Pudra över örtsaltet och blanda om.
 3. Smält kokosfettet på svag värme i en kastrull. När det är flytande häller du det över grönkålen och masserar in det – använd händerna.
 4. Bred ut grönkålen på en plåt och sätt in i ugnen.
 5. Nu börjar den trixiga delen, och den beror på din ugn. I min ugn blir chipsen klara på 20 min, men om de blir överkrispade blir de inte alls lika goda. Du måste helt enkelt titta till dem var 5:e minut, och när de börjar bli klara (torra men fortfarande gröna) får du passa dem ännu mer noga.
 6. Häll upp de färdiga chipsen i en skål och njut!

Jag använder kokosfett eftersom jag hettar upp chipsen. Om du har en torkugn och många timmar på dig kan du använda kallpressad raps- eller olivolja istället. Är du vääldigt otåligt kan du istället dra upp temperaturen, men då ökar risken att du bränner chipsen.

Allt ifrån 12 timmar i 40 grader, via 20 min i 120 grader, 12 min i 150 grader till några korta minuter i 200 grader funkar, men ju lägre värme desto mildare behandling och desto mer nyttigheter kvar i godsakerna.

Vilket är ditt bästa grönkålsrecept! Dela gärna med dig här nedanför!

/ Åsa

2 kommentarer

 1. Har du delat “julig bovetesallad med grönkål och rödbetor” ännu? Roligt med recept som kanske går hem hos barnen. Jag ska genast testa grönkålschipsen:)

  1. Hej Renée!
   Den juliga bovetesalladen kommer i nästa omgång medlemsrecept 🙂
   Nu är Tuva ganska nytänkande och öppen för nya smaker, och jag skulle inte satsa några stora summor på att det blir en ny “spagetti och köttbullar” för några andra barn. Även om det är det för henne 😉
   Grönkålschipsen däremot, de slinker ned i alla våra fem ungar!
   / Åsa

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *