Veckans fråga: vad är groddat bröd?

Först och främst: ett stort TACK! till alla er som ställer frågor och kommenterar; här på bloggen, via mail eller via Facebook! Det är så roligt att få ta del av era tankar!

Jag brukar besvara de flesta frågor på samma sätt som de ställs, men jag har insett att många passar allra bäst här på bloggen. Därför inför jag nu ”Veckans fråga”, där jag varje vecka (eller varannan, det beror ju på er!) svarar på en fråga som kan intressera fler.

Veckans fråga kommer från Susanne och lyder:

Vad är groddat bröd och hur gör man det eller var kan man köpa det i Stockholm?

För enkelhets skull delar jag upp frågan i tre:

Vad är groddat bröd?

Groddat bröd är bröd som är gjort på groddade frön (kärnor) av till exempel vete, korn eller råg. Man kan också blanda i groddar av linser eller bovete.

Vete, korn och råg innehåller gluten, men eftersom gluten förändras vid groddningen kan många som är känsliga för gluten äta groddat bröd (dock inte de som har celiaki).

Hur gör man groddat bröd?

Jag har ett recept som jag har testat några gånger men det är inte helt perfekt ännu. Brödet blir dock jättegott – saftigt, tuggigt och sött. Det är inte speciellt likt vanligt bröd, varken till utseende, konsistens eller smak. (Eller så är det jag som inte riktigt fått till det..)

Originalreceptet hittade jag här. Vill du har fler idéer kan du söka på essene bread recipe eller sprouted bread recipe. Det finns en hel del varianter där man torkar groddarna och mal dem till mjöl, vilket säkert ger ett mer ”brödliknande” bröd.

Jag har använt vetekärnor (Saltå Kvarn), några gånger med tillägg av gröna linser.

Dag 1:
Lägg 1 påse vetekärnor i blöt i 12 timmar i en bunke.

Häll av vattnet och skölj igenom. Jag lägger mina vetekärnor i ett finmaskigt durkslag över bunken så att vattnet kan rinna bort. Ställ varmt (ovanpå kylen) och täck med en handduk.

Dag 2 och framåt (tills vetet har ca 0,5 cm långa groddar):
Skölj ungefär var 8:e timme; innan du går hemifrån, när du kommer hem, innan du går och lägger dig.

När vetet har ca 0,5 cm långa groddar:
Låt stå ca 12 timmar utan sköljning så att kärnorna torkar lite.

Mal kärnorna i en mixer (lite i taget) eller ännu hellre en köttkvarn om du råkar ha en sådan till hands.
Arbeta ihop degen så gott det går – det är ett kladdigt jobb.

Forma 2 bröd, ca 3 cm höga, och lägg i en ugnsform.
Ställ in i ugnen, sätt på 175 grader och täck med folie.

Grädda i 2 h.
Titta till bröden och ta ev. bort folien.
Grädda ytterligare 1 h.

Var kan man köpa groddat bröd (i Stockholm)?

De varianter jag har sett kommer från Everfresh Bakery. De finns t ex på välsorterade Coop, ofta på samma ställe som Biofood, Renée Voltaire och Kung Markatta.

I Stockholms innerstad borde Gryningen och Cajsa Warg vara säkra kort.

Har du testat groddat bröd?

Har du ett recept att dela med dig av? Känner du till några andra märken? Eller vill du kanske tipsa om fler försäljningsställen?

Jag ser fram emot dina kommentarer! (och kanske någon fråga som kan få bli nästa Veckans fråga ;-))

/ Åsa

26 kommentarer

 1. Hej.
  Åh tack Susanne, den här frågan har jag också gått och ställt mig ett par gånger.

  Det här ska jag prova.

  /Eva

  1. Hej Anki!
   Nix, inget degspad, ingen jäst. Vill man ha salt och kryddor går naturligtvis det bra, men brödet får otroligt mycket smak av de groddade kornen.
   Jag har som sagt inte riktigt fått till konsistensen ännu, men en sak är säker: mer vätska behövs inte!
   Trevlig helg,
   Åsa

 2. Jag köpte ett ”sproted wheatbread – dates” till min sambo. Han är diabetiker – och blev väligt förvånad när han lästa på innehållet att det var 19% socker i det. Skulle ju ha läst den först, jag blev nog lite ”blind” på att det var groddat och allting och tänkte inte på allt annat som blir adderat. Nästa som att tro att något är sunt bara för att det är ekologisk godis.

  1. Hej Solrun!
   Ja, det är superviktigt att läsa innehållsförteckningen – även på ekologiska produkter. Dadlar innehåller en del mineraler så de är bättre än raffinerat socker – men de är inget jag rekommenderar till vardags.
   Däremot använder jag dem gärna till helgens utsvävningar!
   / Åsa

 3. Tänkte bara tipsa alla göteborgare om att groddat bröd går att hitta på bla life på backa plan, konsum vid wieselgrensplatsen och även life i vasaplatsen (Gröna boden), här finns det super många smaker! Själv gillar jag bäst ”fruit and almonds” som jag faktiskt står och tuggar på just nu med lite mosad avokado och örtsalt på! MUMS

  1. Tack Emelie!
   Mosad avokado och örtsalt är världens näst godaste pålägg. Slaget bara av mosad avokado, färsk tomat och örtsalt.
   Ha en trevlig helg!
   / Åsa

 4. Låter väldigt spännande med groddat bröd. Jag har en mycket känslig mage och behöver på det här stadiet äta mest tillagad mat och undrar därför om det funkar att förvälla de groddade kornen en aning innan man mixar dem?

  1. Hej Annie,
   eftersom brödet ska gräddas i ugnen vet jag inte riktigt om man vinner något på att förvälla groddarna. Möjligen kan man ångkoka dem och sedan låta dem torka en halv dag (precis som man i receptet ovan låter dem torka i 12 timmar innan man gör deg av dem).
   Men som sagt, brödet blir ju tillagat i alla fall.
   / Åsa

 5. Hej! På vilket sätt förändras gluten när man groddar vetekornen? Ska jag tolka det som att det finns gluten i brödet, men i väldigt liten mängd? Finns det stärkelse i detta brödet?

  1. Hej Monika!
   I och med groddningen börjar gluten i kornen brytas ned mha enzymer. Hur fullständig nedbrytningen är kan jag inte svara på, men som jag skrev ovan så kan många som är känsliga för gluten äta groddat bröd (dock inte de som har celiaki).
   Jag har aldrig reflekterat över om brödet innehåller stärkelse eller inte. Det innehåller groddade vetekorn och det räcker för mig. Inget för lågkolhydrataren, alltså.

   Läs gärna mer om gluten i groddar och groddat bröd hos The Gluten Doctors om du är nyfiken!

   / Åsa

 6. Hej,

  ”Naken” är ett nytt märke som dykt upp på coop, jag köper deras groddade bröd. De har olika sorter; ”solros”, ”hampa”, ”frukt o nötter” och ”råg” tror jag. Själv tar jag rågbrödet då de andra är gjorda på groddat vete medan rågbrödet endast innehåller groddat råg. (Råg innehåller väl mindre gluten?)Ser ut som färdig pepparkaksdeg typ och har samma kompakta lite smuliga konsistens så man får skära och bre mackor försiktigt. Gott, mättande och det bästa av allt – kanon att rosta! Bästa alternativet till vanligt ”rostebröd” 🙂 Det svåra är pålägget, avokado är inte i säsong just nu så det blir en macka då och då med ost eller leverpastej och så massa svenska grönsaker på toppen.
  /Karolina

  1. Jepp, det blir faktiskt basiskt – ett av få *energirika* basiska livsmedel.
   Den enda nackdelen är att det innehåller gluten. Men om man inte några större mängder åt gången så är varken energitätheten eller gluteninnehållet några problem.
   Förutsatt att man inte är glutenintolerant, förstås!

   / Åsa

 7. Hej Åsa!

  Stämmer det att den enda ingrediens för att baka detta brödet är vetekärnor? Eller har jag missat något i receptet?
  Ha en trevlig dag!
  Karina

 8. Tack Åsa!
  Jag har försökt göra liknande men med bovete istället. Hade 2 dl vatten för att det skulle bli ganska degig. Tog 2 msk bakpulver, och sedan i ugnen 1 timme. Det blev super gott, men kanske bakpulver kunde undvikas. Vet inte om det är nyttigt.
  Tack för all din information i hemsidan, jag har ändrat mitt sätt att äta för en vecka sedan, med hänsyn till allt du skriver om och för första gången sedan jag minns är jag inte uppblåst i magen, det känns härligt!
  Mvh
  Karina

  1. Hej Karina,
   vad underbart att du slipper vara uppblåst!
   Intressant att göra på bovete 🙂
   Man får vara lite försiktig med just bovetegroddar, eftersom dessa (det gröna) innehåller ganska höga halter av fagopyrin. Överdoserar man fagopyrin kan man få problem med ljuskänslighet.
   Annars var det väldigt smart tänkt, bovete är ju glutenfritt.

   Om bakpulvret tillför något kan det gott vara kvar. Det finns värre saker ”därute”…

   / Åsa

  1. Hej Patricia!
   Tack för tipset, det verkar jättegott!

   Något som kan vara värt att tänka på är att bovete innehåller ett färgämne som heter fagopyrin.
   Om man får i sig stora mängder (vad nu ”stora” är) så kan man bli överkänslig mot solljus.

   Själva bovetekornen innehåller ganska lite fagopyrin, men mängden ökar när man groddar bovetet.
   http://www.townsendletter.com/Dec2004/buckwheat1204.htm

   / Åsa

 9. Hej! Ser att gluten förändras vid groddningen, och undrar om även antrinutrienter som fytinsyra förändras/minskar vid groddning? Anja

  1. Fytinsyra bryts ned redan vid blötläggning, så min gissning är att den i princip är helt borta när groddarna är klara.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *