Publicerad den 48 kommentarer

D-vitamin – VIKTIG föreläsning!

Den här tar jag. Helt suverän, faktiskt så bra att jag säljer den själv i min nyöppnade butik. Klicka för att läsa mer!

Jag har länge predikat D-vitaminets lov. Jag tar själv D-vitamintillskott, från september till maj – för mig betyder det mycket att jag inte riskerar D-vitaminbrist.

På YouTube finns en otroligt bra föreläsning med överläkare Mats Humble (klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet). Klicka på länken/bilden här nedaför för att se den!

Jag ska försöka mig på en mycket kort sammanfattning av det Dr. Humble säger, men nöj dig inte med det. Klippet är mer än väl värt sina 60 minuter!

Allmänt bra. Milt uttryckt.

De flesta vet att D-vitamin skyddar mot benskörhet. Nya rön visa att det också skyddar mot många cancerformer, psoriasis, automimmuna sjukdomar (tex MS, diabetes I), schizofreni, autism, demens, hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck och diabetes II. Mer om detta ungefär 28 min in i klippet.

Även immunförsvaret påverkas av D-vitaminhalten i blodet (influensa, tbc). Mer om detta ungefär 33 min in i klippet.

Muskelstyrka och balans hos äldre

D-vitamin verkar också ha stor betydelse för både muskelstyrka och balans. Många studier visar att äldre personer med bra D-vitaminstatus har starkare muskler och inte lika ofta drabbas av fallskador (1). Mer om detta ungefär 29 min in i klippet.

Vinter- och vårdepressioner

Brist på D-vitamin kan leda till depressioner – särskilt om vi inte lyckas få tillräckligt med dagsljus. Mats berättar om ett av sina fall, en man med återkommande vinterdepressioner där det enda som gav någon som helst effekt var D-vitamin (4000 IE till en början, därefter underhållsdos på 2000 IE). Mer om detta ungefär 40 min in i klippet.

D-vitamin och cancer

Solljus verkar ha en skyddande effekt mot cancer – lite motsägelsefullt med tanke på hudcancer, men faktiskt verkar även återfall i malignt melanom vara kopplat till låg D-vitaminnivå. I en annan studie hade D-vitamin + kalcium bättre skyddseffekt (oavsett cancerform) än någon annan förebyggande behandling man har hittat. Mer om detta ungefär 49 min in i klippet.

Fertilitet

En annan studie visar att provrörsbefruktning/IVF oftare leder till graviditet hos kvinnor med högre D-vitaminnivå. D-vitamin är också bra att ta under graviditeten; 4000 IE/dag gav 50% minskning av för tidiga födslar, 30% minskning av tex graviditetsdiabetes, färre *små* bebisar mm – och detta helt utan biverkningar. Mer om detta ungefär 54:30 min in i klippet.

D-vitamin och risk för fetma

Just detta pratar inte Dr Humble om, men kopplingen mellan D-vitamin och fetma verkar helt klarlagd. D-vitamin hjälper nämligen till med fettförbränning: låga halter av D-vitamin ger minskad insulinkänslighet, vilket ger ökade insulinnivåer och därmed ökad fettinlagring.

Brist på D-vitamin kan också leda till ökad inlagring av fett inne i musklerna (intramuskulärt fett, muscle adiposity på engelska). En studie på normalviktiga unga kvinnor visade att de som hade lägst D-vitaminhalt i blodet hade mest fett insprängt i musklerna (2).

The Klipp: ”D-vitamin: Gamla och nya aspekter på ett unikt vitamin (överläkare Mats Humble)”

Hur får vi då i oss D-vitamin?

Solen ger D-vitamin, men tyvärr bara när den står som högst. Efter 30 min i full sol – utan kläder och solskydd – mättas hudens förmåga att bilda D-vitamin, så nöj dig med en halvtimme för att inte riskera skador från solen. Mer om detta ca 13 min in i klippet.

Vi kan få i oss D-vitamin via kosten också; lever, fiskleverolja, äggula och fet fisk är exempel på D-vitaminrika livsmedel. Men de flesta av oss äter inte tillräckligt att detta (jag gör det verkligen inte – ägg äter jag sällan och fet fisk bara en eller två gånger i veckan).

För min del innebär det att jag tar D-vitamintillskott. Jag har hittat ett jättebra – prisvärt, lagom underhållsdos av D-vitamin (enligt mig och Dr Humble), lätt att svälja och dessutom förpackat tillsammans med olivolja. Detta med oljan är faktiskt hur smart som helst; D-vitamin är fettlösligt och oljan underlättar därmed upptaget.

Mitt tillskott kommer från en naturlig och förnyelsebar källa – håll i dig nu: fårull (!)

Får (och säkert många andra pälsdjur) gör nämligen inte sitt D-vitamin i huden som vi pälslösa människor, utan i ullen. Knasigt, men för mig känns det bra att det inte är en ren ”labbprodukt”. Och för att fåren ska kunna producera D-vitamin så måste de ju vara ute i solen 🙂

SmartaMatens butik!

Eftersom jag tycker att D-vitamin är så himla viktigt – jag rekommenderar det till alla som håller till i Sverige från höstdagjämning till vårdagjämning så har jag bestämt mig för att öppna butik!

Där säljer jag de tillskott jag själv äter. Bara dem. Inget annat. Om jag byter märke till mig själv så byter jag till er också. Jag håller så låga priser jag kan och skickar med antingen Posten eller Schenker, beroende på vad som blir billigast. Fraktpriserna framgår alltid direkt i varukorgen!

Enkel och säker betalning med kort förstås, och snabba leveranser.

Kom-å-köp! 😉

/ Åsa

Källor (utöver alla som Dr Humble använder)

(1) Annweiler C. et al., Vitamin D-related changes in physical performance: a systematic reviwe, J. Nutr. Health Aging 13(10):893-8, 2009

(2) Gilsanz V. et al., Vitamin D status and its relation to muscle mass and muscle fat i young women, J. Clin. Endocrinol Metab. 17, 2010

Kommentarer?

Har du någon erfarenhet av D-vitaminbrist, eller kanske rentav en avvikande åsikt? Kommentera här nedanför!

48 reaktioner på “D-vitamin – VIKTIG föreläsning!

 1. Hej, undrade om du visste någon bra D-vitamin för veganer/vegetarianer som inte är på fårull…Även om du visste någon bra multivitamin, som har d, järn, magnesium, selen åtminstone!?

  1. Hej Mia-Marie!
   Tyvärr haft jag ingen koll på ”vegansäkra” D-vitamintillskott.

   Multivitamin och- mineraltillskott är en djungel, många innehåller bara syntetiska vitaminer och mineraler som är bundna i former som är svåra att ta upp.

   Själv tar jag Mg+zink (M3 från PurePharma) eftersom det har bra absorption, och förlitar mig på kosten + ekologiskt vetegräs för övriga mineraler.
   Både M3 och ”mitt” vetegräs finns i butiken om du vill läsa mer.
   / Åsa

  2. Fast M3 innehåller gelatin så det är ju inte aktuellt för dig.
   Snälla, kan inte du återkomma när du hittar bra ”vegansäkra” tillskott?
   Det skulle verkligen vara bra för mig att veta!
   / Åsa

 2. Hej!
  Jag har precis börjat med D-vitamin Holistic 5000 IE.Det står att man ska ta en kapsel varannan dag,men är inte 5000 väldigt starkt?Du rek.4000 och sedan underhåll 2000!När ska man börja med underhållandet?Tacksam för svar!
  mvh Anette

  1. Hej Anette!
   Jag är inte läkare, så jag kan tyvärr inte ge några specifika råd – och det är inte heller alla läkare som tagit till sig de nya rönen kring D-vitamin.

   Eftersom D-vitamin är fettlösligt och lagras i kroppen spelar det ingen större roll om du tar 5000 IE varannan dag, eller 2500 IE varje dag (som jag gör).

   Generellt tror jag att man kan ”boosta” i 4-8 veckor (om man upplever problem och inte bara vill bara säker på att få i sig tillräckligt), för att sedan gå över på underhållsdos.
   / Åsa

 3. Hej!
  Intressant om D-Vitamin!! Tack! : )
  Undrar samtidigt vad du rekommenderar mot svettningar/vallningar i övergångsåldern? Någon mat som innehåller det som saknas?
  Madeleine

  1. Hej Madeleine!
   När man kommer i klimakteriet minskar östrogenet, och då kan det hjälpa att äta mat som är rik på fytoöstrogener. Många rekommenderar soja, men jag är försiktigt där eftersom så många sojaprodukter är framställda av GMO-soja.
   Andra livsmedel som innehåller naturliga fytoöstrogener är havre, krossade linfrön, grönkål, vitkål, broccoli, brysselkål, fet fisk, solrosfrön, plommon, äpplen, aprikoser och jordgubbar.
   / Åsa

 4. Ojojoj, jag har ätit medicin för höstdepression och pms i många år tills en läkare rekommenderade D-vitamin. Min D-vitamin nivå mättes i våren 2012 och i hösten 2012 för att jämföra hur mycket D-vitamin jag ”tankade” under sommaren, läkaren frågade lite fint om jag var muslim och bar slöja för det var i samma nivåer som dessa kvinnor. Hon tyckte gott att jag kunde klä av mig lite sommartid 😉 Jag äter 5000 IE och kommer att gå över till lite mildare till sommaren och jag kan säga att någon höstdepression har jag då inte haft och inte heller så djupa pms-dalar. Till saken hör att jag har psoriasis och psoriasisartrit.
  /Magdalena

  1. Hej Magdalena!
   Tack för att du berättar om dina erfarenheter – det är ju *helt fantastiskt* att något så enkelt som D-vitamin kan hjälpa till med så stora problem!
   / Åsa

 5. Min mor led av Engelska sjukan som liten och fick p.g.a. detta uppmjukat skellet och blev kobent som följd….det är möjligt att det fått andra följder också för hon har mer eller mindre alltid haft dålig hälsa på en massa sätt tyvärr.
  Fick nyligen vetskap om att en bekant fått reda på att hon hade så allvarlig D-vitaminbrist att hon fick injektioner för det.
  Hon bar jämt och ständigt på olika virusinfektioner, men har så vitt jag vet blivit friskare nu.
  Själv äter jag D-vitamin från Holistics sen ett par år tillbaka, har tidigare tyckt att det har gjort att jag blivit sjuk mindre ofta…dock inte den här vintern 🙁

  1. Hej Estelle,
   tack för att du delar!
   Krya på dig, och vem vet – kanske D-vitaminet skyddat dig även i år, fast mot något ”större” än det du åkt på nu under vintern.
   / Åsa

 6. Hej!
  Vilket D-vitamintillskott rekommenderar du till barn?
  Mina är 7 och 4 år gamla.

  1. Hej Elisabeth!
   Vi ger våra barn (5, 8,9,11 och 11 år gamla) samma som vi själva tar (PurePharmas D3).

   Livsmedelsverket rekommenderar 10 µg per dag till barn. D3 innehåller 62,5 µg, vilket innebär att 1 kapsel i veckan är en aning i underkant (om man vill hålla sig till Livsmedelsverkets i mitt tycke låga rekommendationer).
   Man kan lösa upp kapseln i en bärdrink eller smoothie om barnen har svårt att ta den som den är.

   / Åsa

 7. Hej Åsa!
  Intressant att fårull innehåller D-vitamin! Jag gör sedan ett år en helt fenomenal salva som läkt svåra hälsprickor som man lidit av i evighet – och salvan tillverkar jag av ekologiskt ullfett och vax från våra egna bin! Kan det vara så att även huden behöver D-vitamin för att må riktigt bra? Har inte hunnit ta del av you-tube-filmen än (timmen är sen) men ska titta i morgon. Återkommer säkert om detta!
  Ha det gott!

  1. Hej Laila 🙂
   Ja, om det är D-vitaminet eller bivaxet – eller kombinationen – som hjälper huden att läka vet jag inte, men det är ju helt fantastiskt att det funkar.
   Bivax innehåller väl propolis, som ju har en antibiotisk verkan? (Jag är inte så hemma på bi-området så rätta mig gärna om jag har fel.)
   / Åsa

  2. Den salvan skulle jag vilja köpa!!!
   Har fruktansvärda hälsprickor som aldrig försvinner. Har provat allt!!

  3. Intresserad av den salvan! Säljer du??
   Har det senaste halvåret drabbats av djupa hälsprickor som gör ont. Aldrig haft problem med det förut!

   Ska nog börja med D-vitamin också. Torr hud (psoriasis i familjen), trött, förkylningar etc återkommer nu den senaste tiden. Trött på detta och vill bli bättre snart.

 8. Hej jag äter d vitaminet som jag köpt hos dig, det står att man ska ta två kapslar om dagen om man är ute i solen mindre än 20 min per dag är det ok? /Anna-Lena

  1. Hej Anna-Lena!
   Jag tycker att en kapsel räcker gott och väl om man inte tex är deprimerad – då kan man behöva boosta med dubbel dos under några veckor.
   / Åsa

 9. Fårull innehåller inte D-vitamin av sig självt utan lanolinet är UVB-bestrålat, och då först bildas D-vitaminet, har jag läst.

  Bivax innehåller inte propolis, det är två olika produkter i bikupan. Bina ”bor” på vaxet men tätar sitt hus från drag med hjälp av kitt som kallas propolis. Ska ni använda bivax så se till att det kommer från kupor som inte har blivit behandlade med gifter mot varroakvalstret./Ulla

  1. Tack Ulla!
   / Åsa

 10. Tack för en underbar föreläsning, fram för fler sådana människor på moder jord, sympatisk, kunnig och skön att lyssna på.
  Tänk om detta kunde bli undervisningsmaterial i vården!
  Ska själv försöka få in det eftersom jag går vård och omsorgsutbildningen på komvux just nu.

  Kram Helena
  (ps. beställde D-vitaminet direkt!)

  1. Tack själv! Ja, gör vad du kan för att öka medvetenheten om detta 🙂
   Kram / Åsa

 11. Vill ge D3 till min dotter (4 mån) istället för dropparna från BVC. Jag klipper sönder kapseln och tömmer innehållet på en sked. Är en kapsel i veckan lagom?

  1. Hej Hanna!
   En kapsel innehåller 62,5 µg (2500 IE). Rekommenderad dos för barn upp till två år är 10µg (400 IE), så en kapsel i veckan – eller egentligen var 6:e dag – borde vara alldeles lagom.
   / Åsa

 12. Hej,

  jag har läst att om man tar Dvitamin som tillskott så bör de också kompletteras med vitamin K2 för att kalcium ska slussas dit det ska. Om inte, så kan man få en D-vitamin förgiftning. Såg att de tillskott du rekommenderar inte innehåller K2.

  //Helene

  1. Hej Helene!
   Vitamin K2 bildas i tarmen, av mag-tarmbakterier, vilket innebär att K-vitaminbrist är väldigt ovanligt – till skillnad från D-vitaminbrist.
   K-vitamin finns också i tex gröna blad och växter, vilket innebär att den som äter basiskt även får i sig K-vitamin från kosten.

   Jag tycker bara att vi ska ta de tillskott som verkligen behövs, och dit hör alltså inte K-vitamin – i alla fall för det stora flertalet.
   / Åsa

   1. Hej – jag har läst att det är K1 vi får i oss tillräckligt, men inte K2, som vi ofta har brist på. De har väldigt olika funktion i kroppen tydligen. Därför är K2 viktigt som jag har förstått det, men jag har inga referenser tyvärr. Kan vara värt att kolla upp! Kram Anna

    1. Hej Anna!
     Jag har skrivit ett inlägg om K-vitamin som jag hoppas är klargörande: https://smartamaten.se/2014/12/d-vitamin-plus-k-vitamin-eller-ej/
     / Åsa

 13. Hej!

  Vad är kapseln gjord av?

  Mvh Nimrah

  1. Hej Nimrah!
   Kapseln är (tyvärr) gjord av gelatin – det är min enda invändning mot PurePharmas D3. Idealt vore att hitta en variant som var packad med bra olja (som D3) men i en vegetabilisk kapsel. Fast det är nog svårt, jag antar att oljan skulle lösa upp höljet…

   / Åsa

 14. Hej alla!
  D-vitamin är också bra för mag- och tarmsjuka, som jag själv varit (eller är för all framtid, om en frågar läkarkåren). Vi är många som kör D-vitamin för att bli bättre i tarmarna. Tarmsjukdomar har också en tendens att bli värre under de mörka månaderna, och de mediciner som ges, bl a kortison, är starkt syrabildande och lakar ur skelettet.

  Det ska bli mäkta intressant att se om jag eller min läkare får rätt… kan basisk kost, förbättrad magsyra och utsvältande av candida göra mig frisk för livet? Jag vet ju vad jag tror!
  Tack för en fin sida!
  Sara

  1. Hej Sara,
   tack för din kommentar! Jag håller tummarna för att det blir du och inte din läkare som får rätt 🙂
   / Åsa

 15. Hej Åsa, på tal om omega 3 kosttillskott, har du läst något om Opti3 omega piller? Undrar om dom är så bra och ofarliga som tillverkaren försöker övertyga att dem är.

  1. Hej Dali!
   Jag har inte koll på Opti3, förutom att det är ett veganskt alternativ till fiskolja. Återkom gärna om du hittar svaret någon annanstans – kanske någon vegan har undersökt saken mer grundligt?
   / Åsa

 16. Hej.
  På immun.se har dom vegetabilisk kapsel till D-vitamin

  1. Hej Carina!
   Jag har faktiskt precis tagit in Holistics D3, med vegetarisk kapsel gjord av cellulosa från träd. Jag testar den själv just nu och ännu så länge känns den lika bra som PurePharmas D3.
   Dock innehåller de aning mindre D-vitamin per kapsel, 2000 IE (50 µg) mot 2500 IE (62,5 µg).
   / Åsa

 17. Hej!
  Har du någon kännedom om Detremin, D-vitamin i droppform? Rekommenderas eller har du någon synpunkt?

  1. Hej Anna!
   Jag har ingen koll på D-vitamin i droppform, men så länge den går att få i sig så är den säkert bra 🙂

   / Åsa

 18. Hej! 🙂
  Jag har precis köpt d-vitamin. På burken står det en tablett dagligen och jag äter 5000 ie. Tror du det kan bli för mycket? Det lär ju inte kunna vara några risker med det menar jag?
  Vänliga hälsningar Jessica

  1. Hej Jessica,
   jag ser inga problem med att ta 5000 IE per dag.
   Om vi är ute i full sol i 30 min (lättklädda) så skapar kroppen 10000 IE.
   / Åsa

 19. Hej!
  jag funderar på att börja ta D-Vitamin och undrar vad det är för skillnad på Holistics D3 och Pure Pharmas D3-Vitamin?
  Pure Pharma använder gelatin och jag undrar om inte det är dåligt för hälsan?
  och en sista sak hur kan jag vara 100% säker på att holistic eller pure pharma verkligen innehåller D-vitamin och i rätt mängd som det anges på burkarna?
  förlåt om jag är frågvis men jag vill gärna vara säker på att jag stoppar i mig bra kosttillskott och inget bluff.

  1. Hej!
   Gelatin är inte dåligt för hälsan (iaf inte i de mängder det rör sig om här), men eftersom gelatin kommer från djur finns det människor som undviker gelatin.
   Jag använder aldrig gelatin i matlagning, men när det gäller mina vitaminer är det OK för mig.

   Kostdoktorn gjorde ett test på både PurePharmas och Holistics D3 för några år sedan.
   Testrapporten (tyskt analyslabb) visade att de innehöll 116% resp. 98% av den deklarerade mängden D-vitamin.

   Jag äter PurePharma själv. Mina barn får Holistics eftersom kapslarna är lätta att tömma ut i en smoothie etc.

   / Åsa

 20. Hej Åsa,
  Tack för en mycket fin hemsida/blogg och en viktig och bra text om D-vitamin, som jag hittade idag! Jag är på jakt efter ett nytt D-vitamintillskott till vår son 2,5 år gammal. Men funderar på om han borde få D3+K2 (för att Kalcium skall komma rätt i kroppen) eller om det räcker med D3? De du säljer är ju bara D3, men en del säger ju att de bör tas ihop för att det kan bli farligt om kalcium lagras in på fel ställen… Vi äter mycket grönt o basgörande mat, fet fisk 2-3 ggr/v, dricker grönsaksjuicer (som han får med eko äppeljuice) och ganska lite kött. Kanske räcker detta för att få tillräckligt med K2? Verkligen tacksam för din kommentar!
  Kram Anna

  1. Hej igen Anna!
   När det gäller barn och D-vitamin (framför allt dosering) har jag skrivit ett inlägg här:
   https://smartamaten.se/2013/11/d-vitamin-i-lagre-doser/

   Och när det gäller K-vitamin finns även det här inlägget:
   https://smartamaten.se/2014/12/d-vitamin-plus-k-vitamin-eller-ej/

   K2 produceras av våra tarmbakterier, så det handlar snarare om att få i sig tillräckligt med mat som göder dessa (och se till att man har en bra bakteriekoloni, förstås).

   Givet hur ni äter – bättre än 90% av svenska folket – skulle jag inte oroa mig över att kalciumet ska hamna rätt. Ni ger uppenbarligen era kroppar det de behöver, och då lär kropparna svara med att göra det som behövs 🙂

   / Åsa

 21. Har varit på Ull resor på olika håll där det berättas hur bra deras produkter är , då talas bl,a om lanolin

 22. Hej! Vad tror du om den här d-vitamin produkten istället? Ännu billigare/kapsel än den du säljer 🙂 Och gratis frakt! https://www.apotea.se/holistic-d3-vitamin-2000-ie-180-kapslar

  1. Jag sålde den typen förut, till samma pris som Apotea, men trots att de är veganska föredrog mina kunder PurePharmas med kokosolja istället.
   Själv har jag använt dem när barnen var mindre, eftersom kapslarna är lätta att ta isär och blanda ned i en smoothie (gelatinet i PurePharmas kapslar löser inte upp så himla lätt..).
   / Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.