Publicerad den 13 kommentarer

Värken är… poof, borta!

Det som driver mig framåt, det som gör att jag har världens bästa jobb, är att jag får hjälpa andra att må bättre. Och det som gör mig lyckligast av allt är när jag får feedback från er, mina kunder och medlemmar, där ni berättar om era upplevelser.

Det här mailet är just ett sådant som får mitt lyckobubbel att svämma över:

”Första gången skedde bara en vecka efter att jag börjat äta enligt SmartaMaten. En tillfällighet, ett undantag, trodde jag.

Men så hände det igen, eller rättare sagt, det hände *inte* igen några veckor senare. Tillfällighet igen? Fundersam, men började göra kopplingar till kostomläggningen. Kunde det ha något samband..?

Nu, ytterligare en månad senare, har det hänt igen! Jag har ingen, absolut ingen, värk i samband med mensen! Tidigare var det en kombination av värktabletter typ var 4:e timme de första 1-2 dygnen. Missade jag att ta tabletter var jag utslagen i kramper tills dess att tabletterna började verka.

En väldigt oväntad effekt av maten, men samtidigt en mycket positiv sådan!

Hälsningar Susanne”

Istället för en bild på mensvärk får det bli mer lyckobubbel. Igår insåg jag att det var *min* lax- och avokadosoppa som prydde Buffés omslag. Klang och jubel!

Jag blir alldeles hög av glädje och tacksamhet när jag läser. Varm och glad i hela kroppen.

Ja, visst, det är jag som sitter på kunskapen. Men det är ni – du! – och din nyfikenhet, din öppenhet för nya idéer och din vilja till förändring som gör hela skillnaden. Tillsammans kan vi göra helt fantastiska saker!

Och tänk… Om man kan äta bort mensvärk, vad kan man mer åstadkomma med kosten?

Tack snälla Susanne för att du delar med dig, och tack alla ni andra som har skrivit och berättat hur det går och hur ni mår!

Vill du också berätta om dina erfarenheter? Kommentera gärna här nedanför (det går alltid snabbast att få svar via bloggkommentarerna).

Trevlig helg!

/ Åsa

13 reaktioner på “Värken är… poof, borta!

 1. Precis samma har hänt för mig!! =D

  1. Underbart! Tack för att du delar, Sofi!
   / Åsa

 2. Detta är fantastiskt! Jag har pratat om exakt det här med mina vänner nu i en vecka, beklagat mig över att jag utan större reflektion har ätit värktabletter varje månad sen tonåren. Senast förra månaden föll jag ihop på jobbet när jag glömt bort att ta en värktablett på första mensdagen. Så, det är väldigt aktuellt i min värld och jag känner mig inspirerad och mottaglig för att utvecklas och förändra min kost MER (har ätit mer o mer nyttigt och raw food). TACK!

  1. Hej Frida,
   tack själv!!!
   Lycka till med ätandet, jag håller tummarna för att även du slipper värken!
   / Åsa

 3. Hej, jag tänkte prova SmartaMaten i minst fyra veckor. Jag har ätit på alla möjliga och omöjliga vis.
  En fråga dock när det kommer till vitaminer: riskerar man brist på någon och då tänker jag främst på B12?
  /Hermine

  1. Hej Hermine!
   B12 finns ju i princip bara i animaliska produkter, vilket är en av anledningarna till att jag har fisk en gång i veckan.
   Äter du två portioner av alla SmartaMaten-recept (middag+lunch) så får du i genomsnitt i dig 2,6-2,8 µg B12 per dag, och rekommenderad dagsdos är 2 µg.
   Hoppar du över fisken behöver du däremot ta tillskott av B12.

   D-vitamin snittar 2,5 µg/måltid, dvs 5 µg/dag, vilket ligger under de allmänna rekommendationerna och långt under vad jag tror att vi behöver, så där rekommenderar jag tillskott – åtminstone mellan höst- och vårdagjämning 🙂
   / Åsa

 4. Nu fjärde mensen sedan kostomläggningen till att helt och hållet följa SmartaMaten och fortfarande ingen värk!! Önskar bara jag vetat om sambandet tidigare, så många onödiga år med värk och värktabletter… Och när förändringen kom så snabbt efter kostomläggningen! En vecka!

  1. Underbart! Både snabbt och hållbart resultat, det är långt över godkänt 🙂

   Och ja, tänk om man fick lära sig detta på biologin i högstadiet… Läkemedelsföretagen skulle bäva.
   / Åsa

 5. Hej!
  Tack för en fantastiskt bra blogg! Jag läser den med stor behållning. =)
  Jag funderar på att testa smarta maten, men har diagnosen utmattade binjurar och har fått höra att man då behöver mer protein än annars. Enligt min egen näringsterapeut skall jag äta animaliskt protein till varje måltid. Vad anser du om detta?
  Linnea

  1. Hej Linnea,
   vad roligt att du gillar bloggen!
   Det viktigaste vid binjureutmattning är hålla blodsockret på en jämn nivå. Det gör man bäst genom att kombinera komplexa kolhydrater, bra protein och bra fett vid varje måltid, och genom att äta frukost och mellanmål.

   Att just animaliskt protein skulle behöva ingå i varje måltid förstår jag inte.
   Tex bönor/linser i kombination med nötter/frön ger både fullvärdigt protein, fina fetter och lång mättnad.

   Jag tror att det bästa är att du testar vad som funkar för dig 🙂
   Om du mår bättre av SmartaMaten (+ bra mellanmål!) så behöver du inte animaliskt protein *jämt*, och om dina symptom blir värre (har jag svårt att tro men det kan ju hända i alla fall) så behöver du äta på något annat sätt.
   / Åsa

 6. Hej!

  Jag har också en kort tid börjat äta smartare, inte fullt ut enligt smartamaten men en bit på väg. Senaste mensen la jag märke till att min värk inte alls var så olidlig som den brukar vara. Det verkar som att jag hittade svaret här! Väntar med spänning på att se hur nästa månad blir. Tänk om mina en-gång-i-månaden-besvär äntligen kan försvinna!

  Tack för en superblogg, blir verkligen inspirerad.

  /Alexandra

  Ps: Du har inte funderat på studentpris? 😉

  1. Hej Alexandra,
   jag håller tummarna för att värken fortsätter att minska – eller nej, jag hoppas att den släpper helt och hållet! 🙂

   Jag fick en fråga från en annan student nu i veckan; hur mycket råvarorna till SmartaMaten kostar per vecka. Hon fick en inköpslista och skulle återkomma till mig när hon räknat på det. Ska bli spännande att höra vad det landar på! Vegetarisk mat är ju väldigt mycket billigare än animalisk – särskilt när man som jag satsar på råvaror i säsong. Samtidigt tycker jag att det är viktigt med omväxling så jag använder tex kålrabbi och färska kryddor som ju kostar lite mer än bara vitkål och morot.
   / Åsa

   1. Tack, det hoppas jag med!

    Det låter väldigt spännande Åsa, hoppas du kan dela med dig av resultatet. Jag skulle gärna vilja äta smart helt och hållet men priset är såklart det som sätter stopp.

    Jag ska dock tänka på saken, funderar på att unna mig ett medlemskap. Det är inte alltid lätt att komma vad jag ska äta så det vore skönt med lite recept. Det är ju verkligen värt det om det kan få kroppen av må riktigt bra!

    /Alexandra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *