Publicerad den 8 kommentarer

Atopiska eksem och SmartaMaten – mail från en medlem

SmartaMaten – min väg till lycka. Vilken är din?

Häromveckan fick jag ett sånt där mail igen. Den där sorten som får mina ögon att tåras och hjärtat att svälla en aning. För jag blir så glad, så rent genomlycklig, när jag får hjälpa andra att må bättre. Tack fina Karin för att du delar med dig!

Karin är 43 år, gift och mamma till fyra barn i åldrarna 2-10 år.

Hon gick med i SmartaMaten i februari och så här skriver hon (jag har kortat ned lite):

… Jag har sedan 2 års åldern haft problem med atopiska eksem. De satt först i knä- och armveck men har i vuxen ålder flyttat sig till händer och i de värsta perioderna även till ansiktet och halsen. Under åren har jag träffat en mängd olika hudläkare och distriktsläkare. Jag har alltid haft starka kortisonkrämer i badrumsskåpet och börjat acceptera att jag är en “atopiker” som måste leva med ständigt torr och kliande hud.

Det sista året har jag börjat notera att mina två äldsta barn har samma hud som jag har. Framförallt vintertid blir problemen större. Jag vill inte att de också ska bli beroende av starka krämer och behöva lida på det sätt som jag har gjort. Det måste finnas något sätt att lindra detta.

… Från nyår började jag äta 100% rawfood! Efter ca en vecka fick jag en mycket stark reaktion!! Att det ofta blir värre innan det blir bättre var något jag tydligt fick erfara! Eksemen blossade upp i hela ansiktet och ner längs halsen, det kändes som en enorm allergireaktion eller en otrolig utrensning! Jag är väldigt envis som person så jag gav inte upp utan hade tillit och fortsatte med min nya diet.

… Efter en månad med 100% rawfood började min allergi/utrensningreaktion lägga sig! Jag hade ny energi och älskade att äta min vackra nyttiga mat! Nackdelen var att resten av familjen var fullständigt ovilliga att äta “min” mat. Själv saknade jag (mitt i värsta vinterkylan!) att får äta varm mat.

Jag gjorde som jag brukar göra, jag skickade ut en önskan till universum om att finna en lösning som skulle fungera för hela familjen och vips! Där dök du upp i tidningen Buffé från Ica!!!  Jag hittade din hemsida och blev medlem samma kväll! Det kändes helt RÄTT från första stund!

Nu har det gått 3 månader och jag har svårt att jämföra mitt liv idag med det liv jag hade i december!

Jag äter ca 50% rawfood och 50% SmartaMaten. Jag lagar alla dina recept och är supernöjd! Maten är vacker, underbart god och fantastiskt mättande! De sista intygar min man som var lite skeptisk i början till att “bara äta grönsaker”.

Barnen får fortfarande en kombination av “ vanlig mat” och SmartaMaten. De äter betydligt mer grönsaker, köttet ersätter vi oftast med fisk, halvfabrikat använder vi bara nån gång i månaden när schemat krisar. Jag ser en markant skillnad i antalet sjukdagar under våren jämfört med i höstas!! Fantastiskt!

Barnen är ofta med och handlar och älskar att plocka alla dessa olika grönsaker. De får också hjälpa till att skala och hacka vid matlagningen. Jag tänker så här: jag kan inte tvinga dem att äta allt jag äter med jag kan vara en god förebild och skapa en nyfikenhet och ett intresse för hälsa och matlagning.

Tillbaka till min hälsa!

Jag har aldrig under mina drygt 40 år med eksem varit så fin i huden! Den har en elasticitet och lyster som jag aldrig upplevt och jag har inte använt kortisonkräm på flera månader (det har tidigare aldrig hänt).

Min energi är på topp och då menar jag inte bara min fysiska energi utan även min livsenergi! Jag vaknar pigg och positiv! Jag har orkat avvänja min dotter från amningen vilket gör att vi båda två sover mycket bättre!

Vikten då? Jag precis som de flesta har provat en del olika dieter, framförallt mellan graviditeterna för att hitta tillbaka till ursprungsvikten. Jag är ganska liten, 160 cm, och har aldrig haft några större problem med vikten men har haft 3-4 “trivselkilon” som jag aldrig lyckats bli av med. Eftersom jag lade om min kost för att förbättra min hälsa och hud så har jag inte alls varit fokuserad på min vikt och helt plötsligt har de där retliga kilona försvunnit!

Jag är tillbaka på min drömvikt 52-53 kg, för första gången sen jag blev gravid för första gången!

Jag har alltid haft en svullen känsla i händerna vilket gjort att eksemen kliat mer, mina fingrar är nu synbart smalare och mina ringar sitter löst! Jag måste ha burit mycket vätska innan.

… TACK bästa Åsa för SmartaMaten! Du har förbättrat mitt och min familjs liv många gånger om!

Jag önskar dig allt gott!

Många kramar från Karin

Ja. Vad finns att tillägga?

Jag hittar faktiskt inga ord, och även nu, när jag läser igenom Karins mail för säkert 10:e gången, så stiger tårarna och halsen snörps ihop lite.

Tänk att jag, genom SmartaMaten, får göra sådan skillnad. Det är ren och skär lycka för mig.

Här kan du läsa mer om vad andra medlemmar säger om SmartaMaten 🙂

Och vill du dela med dig av dina egna erfarenheter så blir jag jätteglad om du kommenterar här nedanför, eller mailar mig.

/ Åsa

8 reaktioner på “Atopiska eksem och SmartaMaten – mail från en medlem

 1. Helt underbart inlägg. Själv hittade jag också hit efter artikeln i Buffé.
  Har inga speciella problem själv men är intresserad av basisk kost – tror det är bra för oss människor.

  1. Hej Inger,
   tack!!!
   Jag är så stolt och lycklig över att jag får vara en del av den här ”revolutionen” som det faktiskt innebär att vi börjar äta mer människoanpassad (dvs basisk) mat 🙂

 2. Hej Åsa.
  Vilken härlig läsning! Vi hittade också hit efter Buffé-reportaget och det är skönt att läsa om just atopiskt eksem eftersom vår 8 månader gamla son har det. Än så länge får han ”vanlig” mat men grönsaker kommer vara en större del av hans kost än kött och socker. En sak som jag tycker är trist är att alla mjölkfria produkter (välling, gröt) för mjölkproteinallergiska barn innehåller så många tillsatser. Det känns inte kul att ge honom det men vi hoppas att allergin ska växa bort. Själv känner jag mig mindre svullen i magen efter en veckas smarta maten blandat med lite mer lax. Skönt!

  1. Hej Malin,
   tack! 🙂
   Vad skönt att du känner dig mindre svullen i magen!

   Ja, visst är det märkligt att mjölkfria produkter ska vara så förskräckligt fulla av tillsatser.
   Här är ett recept på mjölkfri (och sockerfri) välling som jag hittat på vackra och kloka bloggen Gotlandsliv.

   En egen gröt kan du göra på havregryn, vatten och extra fett i form av kokosolja. Servera med tex bär och/eller blötlagda + mixade aprikoser (bruna!)

   / Åsa

 3. Hej Åsa,

  Det är inte bara de fysiska problemen som blir ”botade” av insikten som du ger oss.
  Efter 10 år av ätstörningar och ett sjukligt fokus kring mat och träning så har jag äntligen börjat arbeta som ett team med min kropp.
  Jag lever inte längre i en kropp som är mig olydig. Vi är lyhörda och kommer varandra närmare.
  För det här Åsa, har jag dig att tacka!
  Det är förvisso jag som står och hackar alla mina j***a grönsaker och visst har du vid några tillfällen fått lite kritiska tankar och svordomar från mig. Men detta väger upp mot den eurofi jag känner när jag kommer till sinnes djup.
  Tack!

  1. Åh. Sofia.
   Tack själv!!!
   Så underbart att höra att du och din kropp jobbar *med* varandra, jag förstår precis vad du menar. Och lyckokänslan när jag gett min kropp riktigt bra mat är numera så tydlig att jag inte vill vara utan.

   Men oss emellan kan jag avslöja att jag tycker det är *väldigt* skönt när någon annan ibland hackar mina grönsaker 😉

   / Åsa

 4. På tal om att det är väldigt skönt när någon annan ibland hackar… Eller blandar… Har du Åsa, eller någon annan läsare, åsikt om/erfarenhet av mixer ViraMix eller BlendTec? Jag funderar på en investering

  1. Jag har en OmniBlend (typ den här: https://rawfoodmiddagar.com/product.html/omniblend-tm-767a-i-med-bpafri-kanna?category_id=6) som jag köpt via just Rawfoodmiddagar.
   Det är otroligt lyxigt att ha en så stark blender, men jag använder den huvudsakligen till smoothies och att göra nötmjöl i.

   För att hacka grönsaker funkar en vanlig mixer med S-blad bättre, liksom för icke lättflytande röror – dessa klibbar fast i botten på Omniblenden så det funkar inte.

   VitaMix lär vara ett eller ett par snäpp bättre än OmniBlend, men BlendTec har jag ingen koll på.

   Någon annan läsare som vet?
   / Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *