Ogräset är här!

Nämen sedär! En brännässla som nästlat sig in bland kirskålen!

Den här veckan har jag njutit av kirskål i mina gröna drinkar. Jag tycker att de späda bladen är alldeles gudomligt goda, men eftersom jag skrev ett inlägg om kirskål förra året så tänkte jag inte säga så mycket mer än det här: Ut och plocka! Ät och njut!

Löktrav

Ett annat ogräs jag lärde mig uppskatta förra året var löktrav. Det är lika envist (och lika användbart) som kirskål, och här hittar du bild och ett recept från förra året som också inkluderar nästa ogräs på min lista: brännässla.

Brännässlor

Jag har ett lite kluvet förhållande till nässlor.

Jag vet att de är supernyttiga: De är fulla av mineraler som järn, kalcium, fosfor, kisel, folsyra och svavel och dessutom C-vitamin och klorofyll. De är dessutom inflammationshämmande, avgiftande, urindrivande, bra för blodet och sänker blodsockernivån. Inga problem so far.

Det är inte heller brännandet som stör mig. Plockar man med handskar så är det inga problem – man kan till och med äta nässlorna råa (tex i en smoothie) om man bara krossar bladen tillräckligt noga.

Nä. Det här det här med nässelsoppa som inte funkar för mig. En traditionell nässelsoppa innehåller nämligen groteska mängder grädde, creme fraiche eller någon annan fet mejeriprodukt. Och mejeriprodukter är ju inte riktigt min grej.

Men jag tänker att man säkert kan köra tex cashewnötter eller blötlagda sötmandlar i blendern, och sedan mixa ned i soppan istället för mejeriprodukterna. Måste testas, ska bara ut och plocka lite först!

En av mina maskrosor, bekvämt lutad mot odlingsbädden där salladen börjat titta upp.

Maskrosor

Även maskrosor är supernyttiga, och de späda bladen är fina att ha i sallad, i en grön drink, i en soppa eller en wok. Man kan även äta rötterna (har jag inte testat), i så fall måste du först dela dem på längden och låta dem ligga några timmar i kallt vatten, annars smakar de illa.

Spara ogräs?

Om man är lite extra smart så sparar man på ogräset nu när det är som spädast och finast. Plocka kassvis och ta hand om på ett eller annat sätt:

 • Du kan torka bladen som de är (och sedan kanske smula dem så att de inte tar så mycket plats).
 • Min plan är att köra dem i blendern (med lite vatten så att det blir en trögflytande sörja) och sedan frysa in i ”portionsblock” som jag kan ta fram och använda i mina gröna drinkar i vinter.
 • Man kan också förvälla, hacka och frysa, men i och med att du kokar så försvinner ju så mycket *liv* ur ogräset så jag håller mig till blendern istället.

Hur använder du ogräset? Vilka är dina favoritrecept? Rocka loss i kommentarsfältet, och … seså… ut och plocka!

/ Åsa

22 kommentarer

 1. Jag kokar nässelsoppa utan någon mejeriprodukt. Jag förväller nässlorna lätt och kokar sen de rotfrukter eller grönsaker jag har hemma, lätt. Jag använder gärna lök och vitlök för lite mustigare smak. Gärna en eller två potatis i som reder soppan lite. Tillsätt de förvällda nässlorna och lite örtkryddor och ev. örtsalt. Mixa soppan slät. Jättegott. Vill man kan man ha i lite kallpressad oliv eller rapsolja.

  1. Hej Eva,
   vilket underbart uppslag till nässelsoppa! Potatis är bra att reda av soppor med – jag brukar skiva ekologiska potatisar med skal och allt och mixa ned i barnens favorit broccolisoppa. Har inte ens tänkt på att man kan göra samma trick med en nässelsoppa.
   Tack!
   / Åsa

 2. Hej!
  Kan man även äta maskrosblomman? Hur är det med diverse insekter som gömmer sig däri…?
  Och så är jag så rädd för att förväxla tex kirskålen med något annat oätligt!
  Är det stor risk för det?
  Mvh Charlotte

  1. Hej Charlotte!
   De spädaste maskrosblommorna kan man äta råa, de större kanske man vill tillaga på något vis. Eller göra vin på 😉
   Insekter bryr jag mig inte så mycket om, det är väl bara att skaka blommorna ordentligt.
   Surfa upp bilder på kirskål och ta med ut! Jag har inte sett någon annan växt som är särskilt lik kirskål, men jag är inte expert på växter.
   / Åsa

 3. Min granne gör pesto på råa nässlor. Mjölkfri nässelpesto med näringsjäst i kanske kan vara något att klicka på fisken i vår 🙂

 4. Eller nässelsoppa enl Lisen (Lifebylisen eller boken Lisens gröna värld) med avokado i! Koka upp vatten, tillsätt nässlor, ev kirskål. Snabbt uppkok, stäng av värmen. Tillsätt avokado o mixa. smaka av m buljong/salt o strö över gräslök.
  Ska testa idag!

  1. OMG vad gott det låter! Tack!
   Hoppas att jag får tag i några fina avokados, de börjar ju gå ur säsong nu när nässlorna kommer…
   / Åsa

 5. Plockat massor av kirskål idag! 🙂 Blev soppa med lök, spiskummin, kokosolja, örtsalt, vitpeppar, bovetemjöl, havregrädde & citron.
  Vilket bra tips att bara köra dem i mixern och sen frysa in! Känns lite brutalt att förvälla allt.
  Kan man även frysa in bladen som de är?
  Tips på en bra sida för att hitta maten i naturen:
  http://www.skogsskafferiet.se
  Ha det härligt i det gröna!

  1. Åh, det låter som en toppensoppa 🙂
   Man kan säkert frysa in bladen som de är, lösfryst spenat är ju gjord på det sättet.

   Vilken bra sida Skogsskafferiet var! Tack för tips!
   / Åsa

 6. maskrosbladen åker i mina gröna drinkar, smart att göra kuber till i vinter. testade för första gången förra veckan att smörsteka maskrosknoppar med lite örtsalt – det var slurp filibabba! Nästa maskrosprojekt är maskrosmarmelad jag kän återkomma med recept och resultat.

  nässlorna torkar jag och gör pluver av, samt förväller och har i paj ist. för spenat i ex paj.

  Har tyvärr inte ”ogräset” hriskål på min tomt så jag försöker ragga det av min granne så jag kan testa ngt spännande med det!

  Väl mött – Vevve

 7. Hej Åsa,

  Detta har egentligen inte med detta inlägg att göra, men kan du (eller webutvecklaren till sidan) ordna som att man lätt kan dela dina inlägg till Facebook/Twitter etc?

  MVH /
  Nöjd helårskund!

  1. Hej Micke!
   Det var ju en alldeles lysande idé. Jag ska prata med min tekniska man om detta 🙂
   Och vad glad jag blir att ni är nöjda!!
   / Åsa

 8. Många saker gör vi ju bara av gammal vana. Vi har glömt varför. Är det någon som vet varför man överhuvudtaget förväller nässlor? Är det inte bara att mixa ner dem?

  1. Ja, visst är det märkligt?
   Det härör kanske från den tiden då vi inte hade blenders som kunde ”oskadliggöra” nässelhåren.
   / Åsa

 9. Det är för att få en rundare smak, den kan upplevas ganska skarp och den är ju tex rik på svavel etc etc, vissa magar tycker det är lättare att bearbeta förvälld nässla. Så om jag förstått rätt så släpps dessa ämnen ut mer när man kokar dem än om man mixar dem.
  Äter man mycket vegetariskt o grönt brukar det inte vara några problem.
  Förvällda vattnet kan man använda till att stärka håret eller blommorna:-)

  Själv är jag helt inne på nässel smoothies. I LOVE IT!

  Tack Åsa, har gått o klurat på hur jag ska slippa förra årets vilda gröna smoothies brist. Mixa o frys in. Perfekt!

  1. Vad härligt det är med kunskap – tack Louise för svaret och tips om nässelvatten!

   Och vad glad jag blir att du gillar mitt tips, också 🙂

   / Åsa

 10. Jag äter blomstjälken som den är, har gjort 30 år, hela jag mår bra av den. Lite besk smak men den gör nytta!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *