Kirskålen är här! (och så här ser den ut)

Tre fingrar på varje blad, tre spetsiga blad med naggade kanter på varje finger.

Kirskål är ett ogräs som växer lite varstans, ofta i riktigt stora bestånd. Den är överj*lig att försöka bli av med, men varför ska man det? 😉

Jag har en stor driva kirskål som växer precis vid tomtgränsen. De blad som försöker smyga sig in i gräsmattan ryker när jag klipper gräset, så de stör ju ingen. Och de som växer utanför tomten, de är ju en formidabel guldgruva så här års!

Passa på att äta kirskål nu på våren, när bladen är späda och fina. När den blir äldre är den inte alls lika god, men då har å andra sidan salladen börjat titta upp så då finns det annat att äta.

Det är lätt att känna igen kirskål: bladen oftast är trefingrade, och varje finger har tre spetsiga blad med naggade kanter. Den växer som sagt ofta i stora bestånd och det är lätt gjort att plocka ihop några liter (eller en kasse).

Och så här ser den ut när den växer med sina kompisar...
Bara fantasin sätter gränser när det gäller hur man äter kirskål:

  • Woka och krydda med lite citron
  • Koka i en soppa
  • Blanda ut i din grönsallad
  • Kör i en smoothie
  • Gör en pesto

Har du fler kirskålsidéer? Kommentera gärna här nedanför eller direkt på Facebook!

Smaklig måltid!

/ Åsa

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *