Bota MS med stenålderskost?

Jag såg ett otroligt intressant TED-talk häromdagen. Det var en kvinnlig läkare (Dr. Terry Wahls) som pratade. Hon hade långt gången MS. Eller ska vi säga före detta långt gången MS?

Jag är säker på att många med mig tror att MS-skoven är icke-reversibla. Men Terry är ett levande exempel på att detta inte stämmer. Från att ha varit totalt rullstolsbunden är hon nu uppe och står, går, cyklar och rider. Och pratar på TED.

Förändringen kom när hon gjorde en radikal kostomläggning. Hon började äta stenålderskost med stark betoning på grönsaker (blad, rötter, bär).

3 cups, motsvarande 7 dl grönsaker, per måltid. Tre gånger om dagen, enligt följande:

 • 7 dl gröna blad (ex grönkål, spenat, ruccola, persilja osv)
 • 7 dl svavelrika grönsaker (ex kålfamiljen, lök, rädisor osv)
 • 7 dl färgrika grönsaker (ex rödbetor, morot, paprika, bär, färgrika frukter osv)

Dessutom äter hon varje dag vildfångad fisk (rik på omega 3) och kött från gräsbetande djur.

En gång i veckan äter hon inälvsmat (för vitaminerna) och alger (för jod).

Med andra ord: hon äter bara mat som ger kroppen näring. Inget som tär på mineral- och vitaminreserverna. Inga tomma kalorier.

Skillnaderna mellan stenålderskost (paleo) och mina SmartaMaten-recept är:

 • Jag använder baljväxter och hela korn från (glutenfria!) spannmål för att få upp protein- och energiinnehållet. Det händer också att jag använder ekologiskt potatis.
 • Jag använder inte kött eller inälvsmat eftersom jag tror att fisk ger oss det vi behöver (och jag gillar inte lever, hur nyttigt det än är!).
 • Jag använder inte eller frukt och bär eftersom jag tror att vi behöver vara försiktiga med hur mycket sött vi äter, och hellre äter dessa som mellanmål än i maten.

Likheterna är många fler… Bara en sådan sak som att jag faktiskt har ungefär 7 dl (säsongsanpassade, very paleo) grönsaker per måltid 🙂

Eller att jag inte använder gluten eller mejeriprodukter:
Terry pratar om den överkänslighet mot gluten och mejeriprodukter som många av oss är drabbade av utan att vara medvetna om det. Hon nämner symptom som eksem, astma, allergier, infertiliet, IBS, fibromyalgi, kronisk trötthet, ledbesvär, huvudvärk, neurologiska besvär och beteendestörningar.

Jösses. Detta bara pga gluten och mejeriprodukter. Ta bort dem och lägg på grönsaker och fundera på resultatet…

Och om man kan äta sig bättre från en så allvarlig sjukdom som MS, vad man kan göra med andra allvarliga sjukdomar som cancer, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar? För att inte tala om sina vanliga små krämpor och besvär..?

Jag säger som Terry. ”We have a choice. What will your’s be?”

/ Åsa

8 kommentarer

 1. Jag är en snart medelålders kvinna som ovetandes haft MS i ca 20 år och likaså ovetandes varit glutenintolerant och veteallergiker samt mjölkallergiker eller -intolerant i hela mitt liv.
  Hur är det möjligt, undrar jag – och säkert alla andra också?
  Ja, det har varit en resa, vill jag lova … och jag har till och från varit väldigt sjuk! Ändå har INGEN – ABSOLUT INGEN förstått eller anat … allra minst läkarna – trots att jag varit inlagd vid ett flertal tillfällen, och kommit in till akuten med ambulans i anafylaktisk chock! Flera gånger!
  Att jag överlevt alla turer är mer tur än skicklighet! Och jag tillskriver min lycka att jag delvis växte upp på landet med egen giftfri trädgård och frukt och grönt, samt hemlagat och hemmagjort. När jag som vuxen flyttade för att studera vidare och börja arbeta kunde jag inte längre äta så ekologiskt och nyttigt som förr, och med tiden blev jag allt sämre i omgångar. Tills jag emellanåt var så sjuk att jag trodde att jag skulle dö. För några år sedan började jag märka att jag blev avgjort sämre av de flesta sorters bröd, och för cirka ett år sedan fick jag ett ordentligt skov, som gjorde att jag själv började leta efter svar PÅ NÄTET, när läkaren inte var särskilt tillmötesgående! Där igenkände jag ganska snabbt symptom från såväl vete, gluten och mjölk, som på MS … men kunde ju inte tro annat än att jag misstog mig. Jag började i alla fall försiktigt testa vetefria dieter, och senare även mjölkfria, och märkte snabbt en mycket stor skillnad. Döm om min förvåning då jag diagnosticerades med MS ett halvår senare vid nästa skov! Och nu framkommer det att jag givetvis även varit glutenintolerant hela den här tiden. Behöver jag berätta hur chockad jag är att ingen igenkänt några av alla de svåra symptom jag haft? Ändå har jag varit ett klassiskt skolexempel på dessa allergier och sjukdomar! Ja, jag är besviken på sjukvården och på mina läkare.
  Och det är bedrövligt att jag efter 45 år själv fann svaret på INTERNET – av alla ställen … men givetvis lyckosamt ändå.
  Hade jag inte råkat vara veteallergisk på samma gång som mjölk- och glutenintolerant tror jag heller aldrig att jag till slut hade upptäckt att det var födoämnesrelaterat, och inte heller insett hur stor inverkan kosten haft. Gluten-, vete- och mjölkfri kost har nu simsalabim förvandlat min mardrömslika vardag till ett mer drägligt liv.
  Men visst har jag dragit på mig många svåra, kroniska åkommor genom åren … så nu är väl frågan om några av dessa kommer att blekna framöver?
  Min nuvarande förbättring är i alla fall rent mirakulös – jämförelsevis – så jag antar att jag förmodligen fått ms pga. glutenintoleransen, liksom vete- och mjölkallergin.
  Vi får väl se om jag slipper ms-skov framöver också … Jag ser ju ett nära samband i och med detta.
  Och jag tänker mig att om jag kunde gå odiagnosticerad i alla dessa år, så kan säkert fler göra det. När man inte någonsin levt ett liv utan allergi känner man inte till hur ett sådant liv kan kännas. Det bör läkare och dietister ta fasta på! Man kan inte fråga en sådan människa om den känt något konstigt eller ovanligt, eller om den har ont på de ställen där den brukar ha ont – för svaret kommer då alltid att bli NEJ. Allt man upplever står ju i relation till den relativa verklighet man känner till. Jag visste helt enkelt inte att man kunde må så här bra!
  Till andra ms-patienter vill jag säga att en gluten- och mjölkfri kost under alla omständigheter behöver testas och utvärderas! Och med det sagt vill jag också påminna om att kosten måste vara ALLDELES GLUTENFRI! Om man har samma otur som jag, att man reagerar på minsta möjliga och “omöjliga” proteinmängd, så kommer man aldrig att inse att det faktiskt är kosten det hänger på, förrän man eliminerat allt som kommer från vete eller som haft med vete att göra. Bakom många tillsatsämnen och obegripliga ingrediensnamn döljer sig alltsomoftast vete – liksom det finns i otaliga produkter, som man aldrig skulle ha gissat var förknippat med vete på något sätt (som t.ex. druvsocker, farin, modifierad stärkelse, maltodextrin, maltextrakt, glukossirap, kornmalt, havregryn, rågmjöl, citronsyra, cola-drycker, julmust, öl och många andra alkoholhaltiga drycker, etc.) Man måste hålla stenhårt strikt diet under flera veckor för att se hur man mår efter det – och sedan introducera exempelvis laktosfri mjölk m.m. ett ämne i taget, för att se om man reagerar eller inte. Men man måste förstås allra först testa sig för glutenintolerans, för att se om testet kan avslöja celiaki, eftersom man ofta förstör sina möjligheter att testa positivt på ett sådant test om man redan eliminerat gluten ur kosten dessförinnan! Jag misstänker att många av de MS-patienter, som inte mått bättre på en glutenfri diet, kanske inte gått på en tillräckligt sträng diet. Därför har många av dem inte märkt någon särskild förbättring.
  Att återvända till raw food och stenåldersdiet har för mig inneburit en totalt förbättrad hälsa. Det är både gott och hälsosamt. Man måste kanske inte äta sådana kolossala mängder av de enstaka grönsakerna – bara man blir mätt och får i sig tillräckligt med näringsämnen, så går det bra ändå. Och man kan oftast få lite hjälp på traven genom egentillverkade smoothies och annat. Jag inser nu att jag tidvis under mitt liv mer eller mindre överlevt på s.k. stenålderskost, helt slumpartat och utan att ha haft kunskap om hur bra denna diet faktiskt var (för mig). Den har alltid fått mig att må bra.

  1. Hej Kath!
   Det är verkligen ett sorgligt mysterium, detta hur läkare och vårdpersonal inte har kompetens nog att ifrågasätta kostens betydelse för hur vi mår.
   Jag är så glad att du äntligen hittat ett sätt att vända din hälsa, och håller tummar och tår för att dina MS-skov upphör i och med omläggningen av kosten.

   Tack för att du tog dig tid att skriva!
   / Åsa

 2. Medelålders man här, har antagligen haft MS i många år men fick diagnosen först -2015.
  Delvis förlamad i halsen men läkarna vet inte vad det beror på, antingen en allvarlig olycka på 90-talet eller MS. MS kan ju ge förlamningar, mest känt är kanske ögonmuskler?
  Talförmågan minskade drastiskt i mitten av 90-talet några år efter olyckan, men det finns ju s.k. ”sena sviter” också av tex whiplash, dvs nervskador som blir värre. Under flera år kunde jag knappt prata alls och en kirurg flyttade stämbanden närmare varandra för att underlätta, och det blev lite bättre men också negativa effekter, inte minst utseendet på halsen och förmågan att svälja blev lite sämre. Jag skulle avstått operationen om jag vetat, särskilt som effekten blev sämre med tiden.
  Våren -15 började det kännas tungt att gå uppför trappor bara efter några steg.
  Sommaren betydde plötsligt dubbelseende och ljus-känslighet.
  Så kom det för mig oerhörda, som alla läkare struntade i totalt.
  Dubbelseende- magnetröntgen – strokerisk ingen men tydliga spår av MS.
  Mycket stark kortisonkur för att häva inflammation i hjärnan. Efter två av tre dagars stark kortison (20 ggr starkare än vad som tas vid akuta besvär annars.. dvs ett gram om dagen var vad jag petade i mig) -så kunde jag plötsligt prata helt obehindrat, precis som för 30 år sen!
  Denna effekt satt i under ca en vecka men sen blev det som förut.
  Det verkar som om stämbandsmuskeln kom igång igen! (Höger stämband)
  Också dubbelseendet gick bort och det är fortfarande borta efter åtta månader.
  Sen har det inte ens gått att få en ”underhållskur” av läkare eftersom kortison i längden ger svåra problem sägs det.
  Nu våren -16 så är jag väldigt trött och matt i benen till och från och trappor börjar bli väldigt besvärligt -ibland. Det märkliga är att det kan variera mycket under en enda dag, dvs korta skov? Antagligen ”progressiv” MS plus såna korta skov vilket ska leda till rullstol 10 år efter diagnos.
  ”Fatique” -onormal trötthet har jag känt skov-vis i många år, ända sen 25-årsåldern och ingen medicin eller enstaka kosttillskott har hjälpt.
  Självklart känner jag att den här kosten är kanske min sista chans och jag tar sen några veckor ”allt” annat som de som har erfarenhet tar, dvs magnesium, zink, d-vitamin, lite alger och Q10.
  Samt tyvärr- blodtrycksmedicin som jag provat några och mått illa av de flesta, men nu verkar det ok. Fryser ständigt om stor-tårna som också börjar värka. Det kan man visst få av seloken, mot högt BT (betablockerare) men inte känt att bli kroniskt.
  Amlodipin har verksamt ämne från grapefrukt och det tål jag en liten mängd av, 2,5 gram om dagen. Sen tar jag Candesartan 8 mg efter labbande med flera andra som gav snabba biverkningar.
  I alla fall så undrar jag om det verkligen ska vara tre gånger 7 deciliter grönsaker varje dag?
  Det blir ju mer än två liter.
  Ska det inte vara 7 deciliter om dagen, det låter ju mycket rimligare?
  Så har jag nyligen börjat minska på gluten. Måste säga att det glutenfria brödet smakar rätt illa och väldigt torrt… köpte två sorter på ICA varav den ena var fryst.
  Också en glutenfri musli som är helt underbar men väldigt dyr (det är det ju värt) fast jag äter yoghurt varje morgon som jag blandar allt det andra med —

  Neurologer? – Blähh! det mest snurriga jag upplevt i läkarväg, har träffat fyra stycken.
  Tar ingen medicin alls som dessa ville ge mig.
  Det enda jag kan vara säker på är att tappa håret och känna mig sjukare.
  Varför ska jag förstöra immunförsvaret?
  Hur går det ihop med hälsokost?
  Jag tror inte på att kroppen inte kan återställa problemen via rätt kost.
  Naturligtvis kan den det, kroppen ”förstår” så oändligt mycket mer än dessa stackars neurologer som glosögt stirrar på hjärnans inre utan att begripa något hur den fungerar.
  Lär sig en massa konstigheter utantill och struntar i kosten.
  Lyssnar på läkemedelbolagens lockelser med flotta konferensresor osv, en av neurologerna satt nästan och dreglade över färgglada broshyrer om det nya aubagio.
  Den medicinen kostar lika mycket som en normal pension netto.
  Varför ska jag ta den och förstöra mig för gott?
  För att ge de giriga bolagen mitt stöd och läkaren fina resor gratis till exotiska mål?
  Då skulle jag hellre vilja ha dubbel pension då det är så dags och inte lasta staten med dessa svindýra giftpiller.

  Antar att jag borde testa mig för glutenintolerans och börja med den här kosten…

  Hälsningar från Hans

  1. Hej Hans,
   det låter som en väldigt jobbig situation, och du är klok som ifrågasätter.
   När det gäller färdiga glutenfria produkter är det oerhört viktigt att läsa innehållsförteckningen. Den ska vara kort och inte innehålla massa E-nummer.
   Jag köper aldrig färdigt glutenfritt/mixer utan bakar själv av glutenfria råvaror istället.

   Om man tittar på klippet så är det 7 dl 3 gånger om dagen. Gröna blad ger ju mycket volym för sin vikt.
   Jag brukar oftast mäta i vikt istället, och för varje SmartaMaten-måltid har jag 400 g grönsaker/rotfrukter – vilket blir ca 7 dl (beror självklart på vilka sorter man väljer).

   Lycka till!
   / Åsa

  2. Hej, Hans!
   Jag har haft MS-diagnosen sedan 2005. Jag kan varmt rekommendera Rehab Station Stockholm. Läkaren (neurologen) kan skriva en remiss dit. De har MS-rehabilitering, bl.a. en för ”nyinsjuknade”. Den fungerar som en utbildning, där man får lära sig en massa om MS, prova på en massa olika saker (vad man klarar, vad som hjälper, vad man tycker om). De tar hand om både kropp och själ.
   MS är så olika från person till person, så man får prova sig fram. Rehabiliteringen är ca 10 veckor, och man går i grupp med andra som har MS. Alla har olika erfarenheter och man får massor av nya insikter (t.ex. om fatigue, värmekänslighet, m.m).
   Min mening är att neurologerna är bra på att ställa diagnos och skriva ut medicin, men ”daglig vård” för MS måste man få på annat sätt. Jag rekommenderar rehab.

 3. Jag har ms sedan 2006, jag va 21 år då. Fick synnervsinflammation flera gånger i båda ögonen men det forsvann av sig själv alla gånger utan att behöva ta kortison. Men sommar 2014 fick jag domningar i båda benen, från ryggen och hela vägen neråt då fick jag kortison. Och nu för en vecka sen fick jag lite domningar igen men den här gången från knäna och neråt med extrem trötthet. Fick kortison tabletter i 3 dagar. Domningarna forsvan men tröttheten är extrem mycket att jag kunde knappt röra på mig hemma. Jag tar Tecfidera två kapslar om dagen, men det känns att alla dem här medicinerna hjälper inte med något utan bara förstör magen, levern och allt möjligt. Nu när jag har läst artikeln om att äta glutenfritt och mejerifritt så undrar jag vad ni menar exakt med mejerifri!! I så fall vad ska man äta!! Uppskattar verkilgen om jag får ett exempel på en frukost, lunch och middag för en dag! Tack på för hand!

  1. Hej Shirin,
   med mejerifri menar jag helt enkelt fri från mejeriprodukter av ko, som tex mjölk, yoghurt, ost, creme fraîche, grädde osv.
   Ekologiskt smör kan funka eftersom det innehåller väldigt lite mejeriprotein.
   Get- och fårostprodukter i begränsad mängd kan också funka, eftersom de innehåller en annan sorts mejeriprotein.
   Istället för mejeriprodukter äter man helt enkelt annan, människovänlig mat (komjölk är till för kalvar, inte människor).
   Exempel på recept hittar du här (recept-taggen på bloggen) samt om du tittar i de tidningsartiklar där jag och SmartaMaten varit med.

   Om du vill ha fler tips kring hur du lägger om kosten rekommenderar jag att du hakar på nästa omgång av SmartaUtmaningen (start 2 september 2016).

   En av våra tidigare Utmanare har MS sedan många år. Så här säger hon 1 vecka efter avslutad Utmaning:
   ”Var på sjukhuset och lämnade prover idag. Min sjuksköterska sedan ca 20 år upplevde stor skillnad i blicken, att jag har energi 👍. De sista 1,5 åren har jag varit mest bara trött…
   Mina föräldrar var förbi, trodde knappt det var sant att jag orkade så mycket. Mamma var övertygad om att jag kommer att äta så här alltid ’det känns som att det här är mer du’…”

   Lycka till,
   / Åsa

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *