Läsarfrågan: mikrovågsugn, bra eller dåligt?

Min mikro trivs bland vetekuddar och fleecekoftor i garderoben.

Veckans läsarfråga har jag fått ganska många gånger, nu senast från Johanna:

Tänkte höra med dig hur dåligt det är att värma mat i micro? Det kommer så mycket olika rön hela tiden.

Min mikro trivs bland vetekuddar och fleecekoftor i garderoben.

När det gäller mikrovågsugnar finns det så diametralt motsatta åsikter – antingen är de helt ofarliga, eller så är de cancerframkallande.

Frågan är vad som är fakta, vad som är åsikter och vad som är säljargument på en miljardmarknad.

Vad säger forskningen?

Hmm. Ja. Frågan är kanske inte vad forskningen säger, utan vem som betalat för forskningen. För det är väldigt få människor som har råd att forska för egna pengar.

Kan du spåra en forskningsrapport om mikrovågsugnar till en vitvarujätte? Då kan du också lugn för att rapporten visar att mikron är helt ofarlig.

Finns det ingen vitvarujätte i bakgrunden kan du inte vara lika säker.

Så det där med fakta och forskning är svårt. Resultatet måste alltid värderas efter vem som har betalat för forskningen.

Så man får nöja sig med åsikter?

Jag tillhör dem som tror (men inte vet säkert) att mikrovågorna förstör näringsämnena – antioxidanter, enzymer, aminosyror osv.

Min motvilja mot mikron är alltså en ren försiktighetsåtgärd, baserad på vad människor jag bedömer som trovärdiga har skrivit och sagt.

Det vore skönt om jag har fel, eftersom jag värmt oändligt många vällingflaskor till mina barn i mikron…

Men tills jag vet säkert är min mikro deporterad till sovrumsgarderoben. Jag använder den bara till att värma vetekuddar i.

Referenser och källgranskning?

Ett exempel är immunologen och författaren Sanna Ehdin. Hon har skrivit ett läsvärt inlägg om mikrovågsugnar.

Men! Observera att källgranskning gäller även här! Är rapporterna hon refererar till pålitliga? Vem tjänar på att de cirkulerar på nätet? Är innehållet faktamässigt korrekt?

Jag vet att den ena av dem “förskönar” sanningen: Mikrovågsugnar var länge förbjudna i Sovjetunionen, men släpptes fria i samband med perestrojkan (när marknadskrafterna släpptes fria…). I rapporten får man det att låta som att de fortfarande är förbjudna, vilket alltså är felaktigt.

Varför man väljer att mörka att marknadskrafterna är viktigare än folkhälsan är för mig en gåta, särskilt som denna mörkning sänker trovärdigheten i resten av rapporten.

Fast det är klart. Om hälften av det som står där är sant så är det illa nog…

Hur värmer man mat utan mikro?

Jag kokar i princip aldrig grönsaker i vatten. Däremot ångkokar jag gärna, eller tillsätter en aning vatten i en vanlig kastrull som sedan får ånga bort – och lämna mineralerna kvar – när grönsakerna är klara.

Detta trick funkar lika bra när man vill värma en portion mat – ner i en panna eller kastrull med lite vatten, på med lock och så är det klart på några minuter.

Det tar alltså inte ens mer tid att värma på spisen än i mikron. Den enda nackdelen är att det blir lite mer disk, men den smällen tar jag gärna.

Vill du tina frusna varor: lägg dem i en tät plastpåse i en stor skål/kastrull etc med varmt vatten från kranen. Ett fiskblock tinar snabbare än man kan tro!

Och frusna bönor tinar på nolltid i en ångkokningsinsats.

Viktigare än hur: vad!

Om du värmer en Billyspizza eller en Gorbypirog spelar det liksom ingen roll hur du gör. Det är skit för din kropp om du så värmer den försiktigt på glödbädd enligt konstens alla regler.

Och. Om du är hänvisad till mikro för att värma din SmartaMaten-låda på jobbet, så äter du ändå typ tusen gånger bättre än den som äter färdiga köttbullar med snabbmakaroner och ketchup.

VAD du äter är alltså oändligt mycket viktigare än HUR du värmer din mat.

Avslutningsvis…

All uppvärmning och tillagning förändrar matens molekylstruktur – det gäller oavsett om du använder öppen eld, vanlig spis, ugn eller mikro.

Men. Vi har genom årtusendena tillagat och värmt vår mat på eld, och våra vanliga spisar och ugnar gör sitt bästa för att imitera den sortens uppvärming.

Det gör inte mikrovågsugnar. De använder en helt ny teknik (i alla fall i ett historiskt perspektiv).

Och för mig är det långt ifrån givet att denna nya teknik passar den “gamla”, naturliga mat som jag vill stoppa i mig.

Men jösses vad bra den passar för vetekuddarna! 🙂

 

Använder du mikro? Till vad? Och vem tycker du att man ska tro på?

/ Åsa

12 kommentarer

 1. Tack för ett bra inlägg!
  Nej, jag slängde ut micron för 10 år sen när jag insåg att micrad mat gav mig hälsbränna. Jag har aldrig saknat den för jag värmer maten som du beskriver och det ger ingen halsbränna. Om det dessutom ökar chansen för att bevara de vattenlösliga vitaminerna och undvika risken för muterade protein så är det värt de extra minuterna.
  Jag vet inte om det stämmer, men ursprunget till microvågsugnen lär vara ett japanskt experiment som handlade om att få fram ett nytt sorts vapen. Vet du något om det?

  1. Hej Helena!
   Mycket intressant med halsbrännan…

   Själv tycker jag att smaken påverkas väldigt mycket – till och med på något så enkelt som havregrynsgröt – och vårt smaksinne har vi ju faktiskt fått för att kunna avgöra vad som är bra och dåligt för oss.

   Ingrid kommenterade på FB om att hennes hund vägrar fisk som är tillagad i mikron, men däremot gärna äter fisk som är tillagad på “vanligt” sätt. Hmm…

   När det gäller vapenforskning har jag ingen som helst koll, men det låter fullt rimligt att någon tittat på hur man kan använda mikrovågor för att ta kål på folk.
   Dock behöver man hålla i minnet att det är en helt annan sak att bli mikrad själv (vilket borde vara precis lika dödligt som att bli kokad i en stor gryta) och att äta mikrad mat 😉

   Och tills motsatsen är bevisad förbehåller jag mig rätten att tro att snabb- och frysmatsindustrin i kombination med mikro-tillverkarna har ett par ganska feta fingrar med i spelet kring vad som kommer fram i detta ämne. För mig känns det säkrare att utgå ifrån vad din halsbränna, Ingrids hund och mina smaklökar säger 🙂

   / Åsa

 2. Tack för att du tar upp den här frågan! Jag har mest hört om det du beskriver, Åsa, att näringsämnena i maten kan förstöras. Mycket snabb uppvärmning kan man ju undvika om man planerar lite i förväg och tar fram maten i tid oxå…
  Linnea

  1. Hej Linnea!
   Ja, precis. Vi är så otåliga och allt ska gå så snabbt, så snabbt.
   Det där med att planera dagen och ta fram det man behöver till middagen redan på morgonen (lite mindfullt, så där) skulle nog fler må bra av.
   Och när maten väl är tinad är det hur enkelt som helst att värma upp den lite försiktigt.

   / Åsa

 3. Hej!
  Läkarna börjar faktiskt få upp ögonen för matens betydelse. I den här artikeln ur Läkartidningen finns faktiskt redovisat ett bra skäl till att undvika mikron – att värma/tillaga i mikron ökar matens inflammationsfrämjande verkan. Och dödar alla antioxidanter. Mycket intressant och användbar artikel!

  http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=8397

  Jag har för övrigt kommit fram till att väldigt många matidéer (syra/bas, rawfood, vegan etc.) utmynnar i snarlik kosthållning. Inget kött, undvika mejeriprodukkter, äta bra fett och mycket grönt osv. Den nämnda artikelns fokus på inflammationshämmande respektive -främjande ämnen i maten landar också i ungefär samma sak när det gäller vad som är bra och mindre bra att äta. Själv ogillar jag dogmer, men tänker att om jag äter så mycket bra som möjligt så hjälper jag kroppen att ta hand om en del av det mindre bra jag ibland vill stoppa i mig. 🙂

  1. Hej Linda,
   tack för lästips!

   Du och jag verkar ha samma syn på mat 🙂
   Det handlar bara om att vi behöver äta (mycket) mer av det som är bra för oss, och (mycket) mindre av det som inte tillför våra kroppar någon näring.
   Och att använda skonsam uppvärmning!

   / Åsa

  2. Jag läste artikeln i Läkartidningen som Linda länkar till. Där står att upphettning av maten kan åstadkomma skadliga processer, och i det sammanhanget nämns en skala från kokning till ugnsstekning. Det står inget särskilt om användning av microvågor, som Linda vill göra gällande, det nämns bara som ett sätt bland många att hetta upp.

   1. Hej Vivi-Ann!
    Du har helt rätt i att artikeln snarare handlar om upphettning än om mikrovågsugnar. Det Stig Bengmark explicit nämner om mikro är följande:
    “starkare upphettning, tex med mikrovågor, eliminerar så gott som alla antioxidanter” och “AGE och ALE bildas också vid bestrålning, jonisering och mikrovågsbehandling”.
    Stig Bengmark är oerhört påläst. Han pratar framför allt om hur upphettning av protein tillsammans med kolhydrater eller fett ger AGE och ALE i maten – föreningar som påskyndar vårt åldrande.
    Jag rekommenderar verkligen en sökning på YouTube efter honom, han har en del intressanta föreläsningar upplagda!
    / Åsa

 4. Hej.
  Intressant det ni skriver, jag undrar oxå om det har ngn betydelse om jag värmer upp maten på våran nya induktionsspis som jag inte ville ha men sambon… Undrar om vanlig spis är bättre? Vad tror ni? /Lotta

  1. Hej Lotta!
   Jag kan inte hävda att jag är expert på området, och dessutom är jag partisk: jag har en induktionshäll, och jag älskar den. Skulle inte byta den mot något annat (möjligen en gasspis, men vi har ingen gas där jag bor).

   Induktionsvärmen påverkar ju endast och enbart kokkärlen – där mikrovågor istället påverkar själva maten.
   Dessutom går det oerhört snabbt att få maten varm på en induktionshäll, vilket leder till skonsam tillagning/uppvärmning.

   Sedan kan man självklart fråga sig om den elektromagnetiska strålningen påverkar oss när vi står vid spisen.
   Och där kan man säkerligen hitta lika fanatiska motståndare som förespråkare, så precis som när det gäller mikrovågsugnar är det källgranskning som gäller.
   Personligen tror jag att det är värre med mobiltelefoner som ligger påslagna vid sängen under natten, modem som står i sovrum osv.

   / Åsa

   1. Hej Åsa, det kändes skönt att läsa! Älskar den oxå men bara för att den är lätt att städa och hålla ren. Har införskaffat mig en torkugn, så den får jag försöka lära mig använda.
    Lotta

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *