Publicerad den 4 kommentarer

Midsommarnjutning

Av någon anledning inbillade jag mig att jag skulle gå upp supertidigt varje morgon den här veckan, för att hinna jobba ”några timmar” innan barnen vaknar.

Jorå serru.

Det funkar ju när barnen är i säng vid 21-tiden på kvällarna, så att jag och Micke kan gå och lägga oss vid 22.

Det funkar inte med 11-14-åringar som vill njuta av sommarlovet och sommarkvällarna. Eller med vuxna som vill dela barnens lycka. Så den här veckan har vi varit lediga med barnen.

H e l t  u n d e r b a r t .

Även om jobbet liksom inte blir gjort när man är ledig. Men det kommer ju andra veckor, när barnen inte är hos oss.
Och några tips inför midsommar har jag i alla fall samlat ihop 🙂

Smart midsommar

Det mesta fick jag med redan för två år sedan: sillen, balansen, favorittillbehören och min syn på jordgubbar och ekogrädde (finns i kommentarerna).

Några tankar kring alkohol och en riktigt lyxig, alkoholfri drink hittar du här.

En grymt god, smart, het och svalkande melondrink hittar du här.

Så. Det är nog allt jag hinner den här veckan, för nu ska jag ut och trimma fram en gång till fotbollsplanen. Fast jag trimmar nog inte bort alla nässlor – några plockar jag in och gör nässelsoppa på..

Jag önskar dig en riktigt härlig midsommar, med underbara, njutningsfulla, tillåtande avsteg – och massor av goda, balanserande grönsaker!

/ Åsa

4 reaktioner på “Midsommarnjutning

  1. Hej Åsa!

    Jag gillar ditt tänk med maten och det vore roligt att testa på SmartaMaten. Dock har jag en fundering; min IBS-mage klarar inte av råris, quinoa, baljväxter, bovete eller för för många nötter (glutenfri havre och potatis går bra). Dessa verkar till stor del vara grunden för SmartaMaten. Hur gör man då om man önskar bli medlem?

    1. Hej Madde!
      Med din typ av IBS skulle jag testa FODMAP istället (dvs att undvika vissa livsmedel som innehåller ”besvärliga” kolhydrater).
      Här kan du ladda ned en lista över mat att undvika.

      Kombinera den listan med så mycket grönsaker som möjligt, så får du det bästa av SmartaMaten i alla fall.

      / Åsa

  2. Jag kokte quinoa i helgen enligt ditt recept – dvs blötlade i tre timmar och lät det också stå och gotta sig till dagen därpå. Resultatet blev MYCKET bättre! Jag tycker nämligen inte att jag fått den ”tillräckligt mycket kokt”. På förpackningarna står det att man ska skölja och koka direkt, men blötläggning innan och resultatet gillas! Den röda quinoan är ännu värre att få vettig konsistens på. Men du tror på blötläggning där också? Quinoa är något som annars gått snabbt att fixa – även om resultatet varit medelmåttigt – men nu får jag planera mitt ätande av det. Idag till lunch ska jag dock ha koka mungbönor (och frästa grönsaker). Åtta timmars blötläggning … Men bra mat!

    1. Jag blötlägger även röd och svart quinoa, men de är – som du skriver – lite svårare att få bra.
      Om man hinner låta dem stå 20-30 min när de är färdigkokta så blir de bättre 🙂

      Och även om man inte kommer ihåg att blötlägga så är quinoa fortfarande väldigt bra mat.
      / Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *