En högaktuell fråga såhär när mörkret trycker sig på är D-vitamin:
Jag äter idag en multivitamin som depåtablett, OmniDepå, …
… där jag köpte Omnidepå tyckte de att jag skulle komplettera med ett svagare D-vitamin. Var sjutton hittar man det? Jag har ett hemma från Apoteket, men i det är det en del E-nummer och sorbitol, det känns ju inte bra att äta det efter all kunskap jag numera har om olika ämnen och tillsatser. Kan du rekommendera något “svagare” D-vitamin?
Anne-Marie
Läste på din sida om de produkter du säljer. Ger du D3 till dina barn också eller vad väljer du till dem?
Min kille som är 6 år behöver lite extra men det är så låga doser i dem man köper på tex apoteket.
Sophia
Ja, vad gör man om man vill ha en svagare D-vitamin? Själv slukar jag glatt en D3 varje dag från början av september till slutet av maj, men jag är ju inte ”alla” 😉
Egentligen är svaret enkelt: Eftersom vi kan lagra D-vitamin kan vi mycket väl kan ta en lite större dos ”då och då” än en låg dos varje dag.
Nu menar jag absolut inte att du ska trycka i dig sju högoktaniga D-vitaminkapslar en gång i veckan, istället för att ta en om dagen. Men att ta tex en (högoktanig) D3 en gång i veckan är en riktigt vettig lösning om du absolut vill ha D-vitamin i lägre doser.
(1 kapsel D3 ger 50 mikrogram / 2000 IE / 5x rekommenderad dagsdos enligt SLV).
Barnen, då?
Jag och Micke ger våra barn exakt samma kapsel som vi tar själva, eftersom de numera är så stora att de föredrar att svälja hela kapslar framför att få sina vitaminer utblandade i smoothies. Annars finns det ”torra” sorter där man kan öppna kapseln och blanda innehållet med vad som nu passar i barnamunnarna.
Eftersom de bara är hos oss varannan vecka (och deras andra föräldrar inte ger dem några vitaminer) så ser vi till att de får i sig två veckors behov när de är hos oss.
[note note_color=”#ffeecc” radius=”10″]
*matematikövning:*
2 barn x 14 dagar x 10 mikrogram => 280 mikrogram.
280 mikrogram / 50 mikrogram per kapsel (2000 IE) ger 5,6 kapslar, att fördela på två barn under 14 dagar.
Eftersom jag inte är rädd för D-vitamin avrundar jag uppåt, vilket ger 6 kapslar.
För Micke, som har tre barn varannan vecka blir det istället (häng med nu..) 3 x 14 x 10=420, 420/50=8,4 => 9 kapslar.
*slut matematikövning*
[/note]
När barnen var mindre hällde vi deras D-vitamin i en smoothie, tex ”pink milk” – en jordgubbsdrink som de drack varje morgon. Du hittar receptet här nedanför, men kom ihåg att om dina barn är vana vid toksöta smaker så har ni antagligen en liten invänjningsperiod framför er (söta-drycker-avvänjningsperiod), innan de börjar uppskatta smaken.
2 port vitaminberikad Pink milk
1 kapsel D3 (så ofta som den behövs)
100 g jordgubbar (frusna)
ev. 0,5 tsk vetegräs
30 g cashewnötter
1,5 dl vatten
Gör så här
- På kvällen: Lägg D3-kapseln direkt i en blender och lägg jordgubbarna ovanpå. Täck så att blomflugor etc håller sig borta.
- På morgonen: Tillsätt vetegräsjuicepulver (om du vill), cashewnötter och vatten. Kör tills drinken är slät. Servera bums så att den inte hinner skikta sig.
Har du några trick för att få i dina barn vitaminer etc? Dela gärna med dig här nedanför!
/ Åsa
Hej!
Jag undrar om du har något knep för att få ur ”köttet” så smidigt som möjligt på butternutpumpan?
Hälsningar Kerstin
P.s päronkakan är redan en favorit!
Hej Kerstin!
Butternutpumpa har såpass tunt skal att det enklaste är att använda en vanlig potatisskalare 🙂
Vad roligt att ni också gillar päronkakan!
/ Åsa
Hej!
Vad är vetegräsjuicepulver? Min 4 åring dricker gärna vetegräs blandat i äppeljuice på morgonen. Hon kallar det häxdricka 🙂 Problemet är att få henne att äta på morgonen. Hon kan sitta en timme för att få i sig en halv spisbrödmacka. Det kan man ju bli tokig av när man ska iväg till förskolan på morgonen. Så min idé var att att pröva att endast ge henne en smoothie på morgonen. Kanske lättare att bara dricka sin frukost. Har du nåt bra tips på god näringsrik smoothie som passar som enda frukost till en 4 åring? Räcker det med ett glas pink milk?
Hej Anneli!
Vetegräsjuicepulver är själva vetegräsjuicen (den pressade vätskan) som sedan frystorkats. Den är mildare i smaken än vetegräspulver och har en högre koncentration av nyttigheter men ger inga fibrer.
Vetegräspulver består ju av grässtråna (inte juicen man pressar ur dem) och ger både fibrer och nyttigheter (dock i lägre koncentration än juicen).
Själv föredrar jag vetegräspulvret eftersom fibrerna verkligen hjälper min mage att funka som den ska.
När det gäller din dotter är det smartaste att ni provar er fram till vad som funkar. Häxdricka med lite cashewnötter och en frukt, kanske?
Hur mycket som är tillräckligt är så olika från barn till barn – och också på vad och när förskolan serverar mellanmål.
/ Åsa