
Ibland gör man misstag som inte är så väldans allvarliga. Som att skriva 2 kg broccoli på veckoinköpslistan, när det räcker med 1 kg.
Vilket jag råkade göra på inköpslistan för vecka 23+25.
Pinsamt, förstås :* (och jag ber om ursäkt!) – är du medlem i SmartaMaten så ladda gärna ned en ny, rättad inköpslista för nästa vecka.
Men jag tänker att broccoli går i alla fall att använda på ganska många olika sätt, och om du nu råkar ha ett kilo broccoli liggandes i kylen så kommer här några förslag 🙂
Broccolisallad med rivet citronskal
(2 port)
Enklare än så här blir det inte. Knappast godare heller.
Ingredienser
4-500 g broccoli (buketter + skalad stock skuren i bitar)
1 st eko-citron, rivet skal
0,25-0,5 tsk Trocomare
2 msk kallpressad raps- eller olivolja
Gör så här
- Ångkoka broccolin i ca 5 min.
- Riv skalet av citronen och blanda med den färdigkokta broccolin, örtsalt och olja.
Broccolisallad med tahini och tamari (2 port)
Bara aningens mer komplicerad än det förra receptet, och minst lika gott.
Ingredienser
4-500 g broccoli (buketter + skalad stock skuren i bitar)
1 msk pressad citron
1 msk tahini
2 msk tamari
2 msk kallpressad raps- eller olivolja
1 st vitlöksklyfta, pressad
0,5 rödlök, finhackad
Gör så här
- Ångkoka broccolin i ca 5 min.
- Blanda pressad citron, tahini, tamari och olja. Pressa i vitlöken och lägg i den finhackade rödlöken. Rör ihop med den färdigkokta broccolin.
Grönsoppa med rostade solroskärnor (4 port)
Det här är mina barns absoluta favoritsoppa. Vi äter den till lunch nästan varje lördag – den balanserar det hägrande lördagsfikat/-godiset på ett lysande sätt 😉
Ingredienser
ca 1 dl solroskärnor (gärna blötlagda ca 4 timmar)
8-12 dl vatten
4-500 g broccoli (buketter + skalad stock skuren i bitar)
3-4 medelstora eko-potatisar med skal, i skivor
1 liten gul lök, i tunna skivor
2 tsk Trocomare
1-2 msk torkade korianderblad eller rejält med färsk koriander – eller någon annan örtkrydda du och ungarna gillar
Nymald svartpeppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 150 grader. Häll av, skölj och rosta solroskärnorna 10-15 min, rör om var 5:e min.
(Du kan också rosta dem i torr stekpanna på medelvärme tills de får lite färg.) - Koka upp vatten och lägg i broccoli, potatis och lök. Koka under lock tills grönsakerna är mjuka 10-15 minuter.
- Krydda soppan med örtsalt, koriander och svartpeppar.
- Mixa direkt i grytan med stavmixer.
- Servera soppan med en liten hög solroskärnor i varje tallrik.
Vilket är ditt favoritrecept med broccoli? Dela med dig här nedanför i kommentarerna!
/ Åsa
Jag har snöat in på rå broccoli. Massera små broccolibuketter med olivolja och havssalt tills de mjuknar. Strö över massor av tunt skivad purjolök – klart!
Åh – det låter hur gott som helst! Ska testa till nästa grillmiddag!
Jag kör rå broccoli med s-blad så det blir smuligt. Sen blandar jag i lite citronsaft, persilja, tomat, vitlökspulver, rödlök, olja, spiskummin salt å peppar. Vips så har man broccolitabbouleh ! Kan knappast bli mer basiskt 😉
Broccolitaboulleh! Lysande idé!!!
Jag gör broccolimos – underbart! Kokar broccolin mjuk, mixar den till mos, lägg till salt, peppar och lite smör (och annat om du vill det!. Hur enkelt och gott som helst!
Mums! Jag gör en variant med hälften broccoli, hälften palsternacka, och med kallpressad olja istället för smör. Så gott!
Är det någon grönsak jag aldrig verkar ledsna på så är det broccoli. Kan äta det i alla möjliga varianter men när jag skulle göra soppa så blev det inte så bra. Ska prova detta och se om det blir gott 😀
/Magdalena
Lycka till!
/ Åsa