Besprutat eller ekologisk?

Frukt och grönt som enligt EWG innehåller låga halter av bekämpningsmedel
EWG, Environmental Working Group i USA, har en lista som de kallar The Dirty Dozen. De har också en lista som kallas The Clean Fifteen. Dessa listor sammanfattar de frukter och grönsaker som i USA har störst respektive lägst andel bekämpningsmedel i sig.

Listorna finns här (full lista) och här (sammanfattning), och jag tycker att de är väldigt intressanta (finns även som app till mobilen, sök på Dirty Dozen om du är intresserad).

För oss svenskar finns det ett uppenbart problem med listorna: USA är USA och inte Sverige, så hur mycket stämmer för oss? Jag vet inte, men jag tänker att de i alla fall kan ge en fingervisning om vilka livsmedel vi behöver kolla upp lite extra.

EWG säger också – och detta är viktigt! – att hälsofördelarna med att äta mer frukt och grönt uppväger riskerna med bekämpningsmedel. ”Ät mer frukt och grönt” är deras slutsats, ”och använd vår guide för att minimera mängden bekämpningsmedel i din mat”.

En befriande inställning, tycker jag. Självklart är det alltid bäst att köpa ekologiska varor, men är man inte gjord av pengar är det kanske bättre att köpa 1 kg broccoli för 20:-/kilot, än 400 gram broccoli för 50:-/kilot. Eller att köpa rejält med blomkål när den kostar 15:-/kg, utan att bekymra sig så mycket över eventuella gifter. De ekologiska varorna innehåller säkerligen mer mineraler, men om man kan äta dubbelt så mycket så får man kanske i sig det man behöver i alla fall?

Dock finns det en nog så viktig aspekt på besprutade livsmedel, och det är odlarnas förhållanden och den totala miljöbelastningen. Som exempel kan nämnas kaffebönor och bananer. Där är det ekologiskt som gäller oavsett pris, i alla fall för mig. (Jodå, jag dricker kaffe – på lördagarna, till eftermiddagsfikat, men mer om det en annan dag ;-))

/ Åsa

Publicerat den
Kategoriserat som Åsas tankar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *