Publicerad den Lämna en kommentar

Vilmas spanska (och smarta) tortilla

Hå och hej. Jag vet att jag lovade en halloumistroganoff….

Men. Då vill jag samtidigt ge recept på en smart stroganoff-ish, och jag har inte kommit i mål med det receptet än. Så det får vänta 🙂

Som tröst kommer istället Vilmas spanska tortilla. Vilma är nu 14 år, och i september var hon på en veckas utbyte till Spanien. Och kom hem med en ny favoriträtt. Hon letade fram ett liknande recept på ica.se, men oj, vad vi har förenklat tillagningen!

Tortillan är mättande och genomsmart (beror förstås på tillbehören, men färska grönsaker är alltid rätt).

Den tar lite tid att pyssla ihop, men arbetsinsatsen är liten: större delen av tiden är potatiskok- och avsvalning, och tid i ugn.

Normalt sett använder jag inte kallpressad olja vid upphettning, men Vilma var Mycket Bestämd kring smaken så vi använder kallpressad olivolja i det här receptet.

Vilmas spanska tortilla, 4 port

500 g ekologisk potatis, kokas med skal

1 gul lök
2 msk olivolja

1 röd paprika (helst eko)

8 ägg (eko eller frigående utehöns)
2 vitlöksklyftor, pressade
2 tsk örtsalt
1 tsk paprikapulver
1 puff mald vitpeppar

Gör så här

Lite för stora potatisbitar för Vilmas smak. Nästa gång testar vi att köra den färdigkokta potatisen på samma skärblad som löken i Alligatorn.
Lite för stora potatisbitar för Vilmas smak. Nästa gång testar vi att köra både paprikan och den färdigkokta potatisen på samma skärblad som löken i Alligatorn.
  1. Koka potatisen i förväg och låt svalna så blir kolhydraterna långsammare och den blir lättare att skära.
  2. Hacka löken, gärna med Alligator.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Häll oljan i en ugnssäker panna. Vi använder en traktörpannan med rostfritt handtag.
  5. Fräs löken på låg värme tills den blir lite glansig/genomskinlig.
  6. Skär under tiden potatisen (skalet kvar!) och paprikan i små bitar (Alligatorn gör livet lättare…). Blanda med löken i pannan.
  7. Lägg ägg, pressad vitlök, örtsalt, paprikapulver och vitpeppar i en bunke. Vispa så att allt blandas ordentligt.
  8. Häll äggblandningen över lökblandningen – se till att potatis och paprika är någorlunda jämnt fördelade.
  9. Ställ in i ugnen (utan lock) och grädda i ca 40 min, tills tortillan ”stannat”.
  10. Om du använder en panna med handtag: trä en grythandske över handtaget… Det är så himla lätt att glömma att den enda säkra delen på en het panna – dvs handtaget – i det här fallet är 175 grader varm (hej aloe vera!)

Uppdatering knä

Läkarbesöket gick faktiskt hyfsat bra. Jag har, som jag redan visste, en broskskada som aldrig kommer kunna läka. Men. Enligt läkaren så kan man ha värre broskskador än min, och vara symptomfri.

Så det handlar om att träna, bygga upp musklerna och stabiliteten kring knät.

Vilket varit svårt, eftersom jag har en konstant svullnad/smärta i knät. Så efter moget övervägande bestämde vi oss för att ytterligare en kortisoninjektion (den senaste var i januari) var OK. För att ge ”smärtrespit” och därmed effektivare träning.

Så nu har jag träningsvärk istället, var och varannan dag 🙂

Och hoppet är tillbaka.

Kram / Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *