Vad är det för fel på buljong?

Så. Mycket. Gott. <3 oktober
Det går alldeles utmärkt att laga smakrik mat utan att fuska med kassa tillsatser!
Det går alldeles utmärkt att laga smakrik mat utan att fuska med kassa tillsatser!

Det finns många märken som marknadsför riktigt fina, ekologiska varor – Kung Markatta, Renée Voltarie och Biofood för att nämna några.

I vanliga fall älskar jag deras produkter, men när det gäller buljong…

Jag har läst hur många innehållsförteckningar som helst, och alla innehåller onödiga tillsatser.

De flesta sorter har någon form av smakförstärkare, tex glutamat eller jästextrakt.
Dessa tillsätter man för att man inte har tillräckligt mycket smak på övriga råvaror…

De innehåller också extra fett, vilket säkerligen beror på att fett är en smakbärare.
Men jag säger nej tack till dessa tillsatta fetter – jag vill banne mig få välja själv vilket fett jag äter.

Samtliga buljonger innehåller minst en sorts socker/sirap, och dessutom någon form av stärkelse (majsstärkelse, maltodextrin, rismjöl). Jo. Det är sant. Socker. I buljong.

Här kommer en genomgång:

Två billigare tärningar, och fyra ”finbuljonger” (som tyvärr inte är så himla fina).

Knorrs ”vanliga” grönsaksbuljong (tärningar)

Salt, vegetabiliskt fett (palm, shea, sal), smakförstärkare (mononatriumglutamat, dinatriumguanylat, dinatriuminosinat), socker, jästextrakt, grönsaker 3,9 % (morot, lök, tomat, paprika, purjolök), persilja, kryddor (med bl.a. vitlök, SELLERIFRÖ), karamelliserat socker, maltodextrin, arom (med bl.a. SELLERI), druvsocker.

(290 kcal, 50 g salt och 10 g kolhydrater varav 8 g sockerarter per 100 g)

Raffinerat fett, fyra smakförstärkare och tre olika sorters socker, och dessutom maltodextrin. Verkligen inget jag vill ha i min mat, även om det ”bara” är 8 g socker i den. Och jag antar att ”sal” ska vara ”salt”, men jag vet inte.

Knorrs ekologiska grönsaksbuljong (tärningar)

Havssalt, rörsocker, stärkelse, palmfett, jästextrakt* (KORN), lök 4,2 %, salt, kryddor (bl.a. vitlök, muskot), libbsticka, morot 0,4 %

(290 kcal, 35,6 g salt och 43 g kolhydrater varav 23 g sockerarter per 100 g)

Det spelar ingen roll att socker, stärkelse och palmfett är eko, de är fortfarande *fel*. För vem skulle tillsätta någon av dessa om han eller hon gjorde egen buljong..?

Och hallå, en fjärdedel socker??? What? Why?

Vi går vidare till de lite finare märkena, som borde ha bättre koll (tycker jag):

Renée Voltaire, lantbuljong eko (pulver)

Havssalt 46%, rismjöl, morot, lök, palsternacka, råsocker, jästextrakt, solrosolja, persilja, gurkmeja, libbsticka, vitlök, svartpeppar.

(200 kcal, 46 g salt och 33 g kolhydrater varav 15 g sockerarter per 100 g)

Mjöl i buljong??? Förutom de gamla vanliga socker, smakförstärkare och fett. Sorry, men nej. Inte i mitt kök.

Kung Markatta, grönsaksbuljong eko (pulver)

Havssalt, majsstärkelse, glukossirap, morot (3,6%), lök, SELLERI, kallpressad solrosolja, koncentrerad grönsaksjuice (morot, lök), tomat, purjolök (1,0%), jästextrakt, gurkmeja (0,7%), persilja, pumpa, libbstickeblad, libbsticka, muskotblomma, peppar, vitlök, fänkålsfrön.

(198 kcal, 46 g salt och 40 g kolhydrater varav 7,8 g sockerarter per 100 g)

Då var vi där igen. Majsstärkelse och sirap som ingrediens nr 2 och 3. Du vet väl att man innehållsförteckningen listar efter mängd – störst går först…

Biofood, lantbuljong eko (pulver)

Havssalt, majsstärkelse, rissirap, grönsaker 8% (palsternacka, lök, purjolök, morötter, pumpa), jästextrakt, kryddor (gurkmeja, vitlök, peppar, libbstickarot, fänkålsfrö), solrosolja, koncentrerad grönsaksjuice (morot, lök), örter (persilja, libbsticka), champinjonpulver, karamelliserat socker.

(194 kcal, 46,6 g salt och 38,5 g kolhydrater varav 18,8 g sockerarter per 100 g)

Suck.

Biofood, grönsaksbuljong eko (pulver)

Havssalt, rissirap, majsstärkelse, grönsaker 12.7%  (palsternacka, lök, morötter, purjolök, pumpa), kryddor (gurkmeja, vitlök, peppar, libbstickarot, fänkålsfrö), solrosolja, örter (persilja, libbsticka), koncentrerad grönsaksjuice (morot, lök), naturligt libbstickaextrakt.

(212 kcal, 41,2 g salt och 42,6 g kolhydrater varav 23,1 g sockerarter per 100 g)

Kors i taket, en buljong utan smakförstärkare! Men… en fjärdedel av pulvret är socker. Yay. Not.

Så vad använder man istället?

Min röst går oavkortat till örtsalt – dvs saltet och de fina ingredienserna från buljongerna, men inget av skräpet.

Det finns säkerligen många bra sorter, och det viktiga är att du LÄSER INNEHÅLLSFÖRTECKNINGEN (snälla Kung Markatta, varför solrosolja i örtsalt?? Ni kan bättre! Er äppelcidervinäger är bäst! Er tahini också! Och kokosfettet!).

Eftersom jag är löjligt bekväm av mig (och gör av med en hel del salt) så vill jag ha något som är lätt att hitta i vanliga mataffärer. För min del funkar därför de gamla klassikerna Trocomare och Herbamare bäst.

Här kommer innehållsförteckningarna (de är rätt lika, men ändå):

Trocomare örtsalt

Havssalt, selleri, purjolök, krasse, lök, gräslök, persilja, libbsticka, paprika, vitlök, pepparrot, basilika, mejram, rosmarin, timjan, kelp (havsväxt som innehåller naturligt jod).

(22 kcal, 93,6 g salt och 4,5 g kolhydrater varav 1,0 g sockerarter per 100 g. Och 620 µg jod.)

Herbamare örtsalt

Havssalt, selleri, purjolök, krasse, lök, gräslök, persilja, libbsticka, vitlök, basilika, mejram, rosmarin, timjan, kelp (havsväxt som innehåller naturligt jod).

(23 kcal, 93,4 g salt och 4,5 g kolhydrater varav 1,0 g sockerarter per 100 g. Och 520 µg jod.)

Båda dessa innehållsförteckningar är föredömligt fria från onödiga tillsatser, och ger mig (dig) full frihet att själv bestämma mängden socker och kvaliteten på fettet i det vi lagar och äter.

De ger ungefär en tiondel av (de helt onödiga) kalorierna från buljongen, vilket beror på friheten från tillsatt socker, stärkelse och fett.

Saltinnehållet är ungefär den dubbla. Och – newsflash – salt är också en smakförstärkare. Så man behöver inte massa jästextrakt, glutamat och annat skräp.

Jag använder Trocomare både som buljong och i matlagning, medan Herbamaren står på bordet.

Hur mycket ska man ta?

”Buljongdosering” brukar vara 1 tärning / 1 msk pulver per 5 dl vätska. Eftersom örtsalt innehåller ungefär dubbelt så mycket salt som buljong är det smart att börja med ungefär halva dosen; ca 1,5 tsk per 5 dl vätska.

Smaka av, och tillsätt mer om du tycker att det blir godare!

Och framför allt: ät mer grönsaker! 🙂

Nej. Jag är inte sponsrad och jag får inget om du går och handlar dessa. Men om någon representant för Vogel läser detta så välkommen att höra av dig 😉

Vilken buljong (eller örtsalt) använder du, och hur ser dess innehållsförteckning ut?

/ Åsa

Publicerat den
Kategoriserat som Åsas tankar

25 kommentarer

    1. Det beror på innehållsförteckningen. Här nedanför finns ett tips på Scandinavian Organics som verkar jättebra. Om man tittar på tex Bong Touch of Taste ser det ju inte riktigt lika härligt ut…
      / Åsa

      1. Hej Åsa !
        Sitter här med en burk buljong från Herbaria. De har eko krydder och buljonger helt utan jäst och socker. Bra va ?
        Med vänlig hälsning Henrik

        1. Bortsett ifrån rismjölet så ser den riktigt trevlig ut 🙂
          Jag hittar ingen näringsdeklaration så det enda jag vet är att det är någonstans mellan 9% och 37% rismjöl.
          Hur ser det ut med kolhydrater (varav sockerarter) samt energiinnehåll?
          / Åsa

        2. Jag kollade på deras hemsida och hittade denna innehållsförteckning på eko buljongen. Menar vi verkligen samma eller har de en annan variant?
          INNEHÅLL
          Havssalt 48,8%, vegetabilisk olja (palm*, solros*), maltdextrin* (från majs), rårörsocker*, jästextrakt*, grönsaker (persilja*, morot*, palsternacka*, purjolök*, lök*), cikoriaextrakt*, kryddor (libbsticka*, gurkmeja*, vitlök*, muskot*), shiitakesvamp.

          *Ekologiskt odlat.

          1. Huga. Den där ser ut som ett skolexempel på varför man inte ska köpa buljong. Olja, malt(o)dextrin, socker och jästextrakt eftersom det är för lite smak på de riktiga ingredienserna.
            Blä.
            / Åsa

  1. Scandinavian Organics har bra nyttiga buljonger som jag brukar krydda upp med lite extra Trocomare örtsalt!

    Kycklingbuljong – gjord på ben och hönsskrov o grönsaker och kryddor
    Oxfond – gjord på ben och grönsaker o kryddor
    Grönsaksbuljong – gjord på grönsaker
    Viltfond – gjord på ren, älg och hjortben + grönsaker o kryddor

    /Kicki

  2. Tack för bra info! Jag använder bara Trocomare eller Himalayasalt sedan många år. Tål inte jästextrakt, glutamat och maltodextrin som innehåller mycket histamin.
    Hälsningar Kristina

    1. Jag hittar två varianter på innehållsförteckningar, och båda ser rätt hemska ut…
      1) Salt, glutamat, torkade grönskaer (persilja, selleri, palsternacka, morot, lök, majs), socker (källa)
      2) Salt, Torkade grönsaker, Glutamat, Kryddor, Socker, Stärkelse, Färg E101 (källa)
      Inget jag skulle rekommendera, och verkligen inget jag skulle använda själv.
      / Åsa

  3. Jag måste erkänna att jag också ibland använder buljong.Men för det mesta kokar jag ur kyckling skrov och fryser in .då får man en fin grund utan salt.

  4. Det finns ett örtsalt som Spicemaster tillverkar som innehåller:Havssalt, basilika,timjan, rosmarin, lök, salvia, oregano och vitlök. Jag använder den, Trocomare eller Herbamare, tillsammans med andra örter, vitlök och kanske andra rena kryddor som ingefära, gurkmeja, chili, osv.

  5. KOKA EGEN BULJONG=MEDICIN
    Visst är dr Vogel´s salter underbara, men dra inte ett streck över buljonger för det!!!
    Att koka egen buljong på märgben har medicinska fördelar.
    Det är så man utvinner bl.a. nyttiga glukosaminer.
    (Istället för den man köper på hälsokost eller apotek,
    som nästan undantagslöst är tillverkade på skaldjur.)
    Saltet man tillsätter i sin egen buljong…tja, finns det något annat än Dr Vogel? 😉

    1. Absolut, hemmagjord buljong är toppen!
      Det är bara köpesbuljongerna som har svårt att hålla måttet..
      ”Bone broth” lär vara läkande för en känslig tarm, så det är bara att köra på.
      Märgben köper man billigt som restprodukt i en välsorterad delikatessdisk i mataffären.
      / Åsa

  6. Hej

    Vill också tipsa om en buljong, ”Bella Buljong”.
    Buljongen innehåller: 37 % grönsaker* (tomat*, morot*, lök*, karljohanssvamp*, selleri*, palsternacka*, purjolök*, paprika*, broccoli*, pumpa*), bergsalt, rismjöl*, 9 % örter och kryddor* (vitlök*, sesam*, libbsticka*, oregano*, muskotblomma*, piplök*, persilja*, timjan*, spiskummin*, gurkmeja*, peppar*). *Från kontrollerade ekologiska odlingar.

    🙂

    1. Hej, verkar vara samma som Henrik tipsade om den 4/10-2016.
      Bortsett ifrån rismjölet så ser den riktigt trevlig ut 🙂
      Jag hittar ingen näringsdeklaration så det enda jag vet är att det är någonstans mellan 9% och 37% rismjöl.
      Hur ser det ut med kolhydrater (varav sockerarter) samt energiinnehåll?
      / Åsa

  7. Hej

    Jaha 😛 Jag lade inte märke till företagets namn! Det har dem inte nämnt på sidan. Det står ”– På så sätt kommer aromerna från alla ingredienserna riktigt till sin rätt, säger Hans Gerlach. Stjärnkocken, kockcoachen och den kände kokboksförfattaren har skapat grönsaksbuljongen åt Herbaria. Gerlach avslöjar också varför han tillsatt lite rismjöl:
    – Det ger buljongen en angenäm fyllighet, fortsätter han.”

    Sekowas buljong innehåller potatis, antar av samma anledning.. Onödigt..

  8. Hej hej
    Det är vi som distribuerar Bella Buljong grönsaksbuljong i Norden. Den innehåller 37% grönsaker, 9% örter och kryddor, ca 30 % oraffinerat bergsalt (oraffinerat = det vill säga alla mineraler finns kvar, saltet kommer från en gruva på Sicilien där det hantverksmässigt tas fram från cirka fem miljoner år gammal uttorkad havsbotten), ca 25 % rismjöl. Jämför gärna med andra varumärken och välj den sort som känns bäst för dig. Herbarias produkter innehåller aldrig något annat är rena ekologiska råvaror.
    /Ingrid Münch

  9. Heja dig härligt att det är fler som reagerar på detta spektakel med buljonger.
    Som jag har letat efter någon som är fri från jästextrakt & glutamat och annat dåligt.
    Jag använder oxå ört salt till mycket
    Vill oxå poängtera att min migrän har blivit så mycket bättre utan glutamat, 😁🙌🏼

    1. Ja, det är verkligen en djungel att hitta bra buljong.
      Härligt att höra att din migrän blivit bättre! Ett annat tips på det temat är att testa att undvika drycker i PET-flaskor.
      Sköt om dig,
      / Åsa

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *