Smarta kanelbullar på kanelbullens dag!

Smarta kanelbullarJag har aldrig varit speciellt förtjust i kanelbullar. Eller andra bullar heller, för den delen.
Tycker mest att det rört sig om en brödig transport mot en ytte-pytte-liten smarrig snurr i mitten.

Och allt eftersom jag lärt mig mer om hur kosten och hälsan hänger ihop så har ju både socker, mjöl och mejeriprodukter liksom tappat sin charm. Totalt.

Men tänk om… det går att göra en smart kanelbulle..?

Som bara smakar som det där krämiga goda i mitten på en “normal” bulle?

Efter en del experimenterande har jag kommit fram till att svaret är JA 🙂

Mina smarta kanelbullar blir inte särskilt stora, men eftersom de är supergoda rakt igenom (ingen transportsträcka mot mitten här inte) så tycker jag att de är helt perfekta.

Och alldeles lagom till kanelbullens dag kommer här receptet:

Smarta kanelbullar

“Bulldeg”

2 dl cashewnötter
1 dl havregryn
1 dl kokosflingor
1 nypa salt

75 g urkärnade dadlar (superlätta att kärna ur, titta här)
3-4 tsk vatten

Kanelfyllning

1 dl sötmandel
2 tsk kanel
75 g urkärnade dadlar
1 msk vatten

Gör så här

 1. Rosta cashewnötterna i ugn, 150 grader i 15-18 min brukar vara lagom. De ska bara få lite färg och doft.
 2. Rosta havregrynen i torr stekpanna några min, så att de också får lite färg och börjar dofta.
 3. Kör cashewnötter, havregryn, kokosflingor och havssalt till mjöl i en mixer/matberedare med S-blad.
 4. Tillsätt urkärnade dadlar och mixa igen tills de är finfördelade. Tillsätt lite vatten i taget och kör sedan tills degen “tar ihop”.
 5. Lägg över degen (du behöver inte diska mixern) på ena halvan av ett bakplåtspapper och platta till.
  Vik över den andra sidan av pappret och kavla ut till en rektangel som är ca 0,5 cm tjock.
  Min blev ca 17 x 22 cm när jag provbakade.
  Jämna till kanter och hörn så att det blir så fyrkantigt som möjligt.
 6. Kör sötmandeln till ett grovt mjöl i mixern. Tillsätt kanel, dadlar och vatten och mixa till en kräm.
 7. Bred ut krämen jämnt på bulldegen och rulla försiktigt ihop. Svep om bakplåtspappret och ställ in i kylen.
 8. När “bullrullen” är kall och därmed enklare att skära: skär snurror i önskad tjocklek och njuuuut 🙂

Föredrar du raw?

I så fall låter du bara bli att rosta cashewnötterna och havregrynen. Själv älskar jag den lite kolaaktiga smaken som kommer fram med rostningen, men det är ju en smaksak.

Jag blötlägger sällan cashewnötter. “Vanliga” cashewnötter hettas upp rejält i samband med att de skalas, så de är liksom “döda” redan. Men om du jagar rätt på raw cashew så kan du självklart blötlägga – risken är dock att degen blir lite lös.

Däremot kan du testa att blötlägga sötmandlarna istället för att tillsätta extra vatten i fyllningen.
I mitt recept har jag prioriterat spontanitet – blötläggning tar ju sin tid – men jag är säker på att resultatet blir lika smarrigt 🙂

/ Åsa

kanelbulle2
kanelbulle3
kanelbulle4
kanelbulle5

10 kommentarer

 1. Kan man använda andra nötter än cashewnötter, min son är allergisk mot cashewnötter och pistagenötter..?

  1. Jag tror att sötmandlar även i degen kan bli jättebra. Även tex paranötter skulle kunna funka – de har ganska mild smak. Med hasselnötter blir det nog närmast nutellakänsla 😉
   Berätta gärna vad du väljer och hur resultatet blir!
   / Åsa

  2. Hej! Gjorde nästan enligt receptet, råkade ha i för mycket vatten i första “degen” så rörde ihop allt…så nåt tips på vad jag ska göra nu?! Kockos bollar??🤦‍♀️

 2. Hej Åsa,

  Ser mycket gott ut. Jag ska pröva detta recept när jag kommer hem.
  Jag har en liten annan fråga. Jag ska göra SYATT Kilimanjaro med Eric Edmeades, som jag vet att du också har gjort, vilket kommer bli jättespännande.
  Han säger att han inte tycker att cashewnötter och chiafrön är bra, för att kroppen inte kan ta upp det.
  Jag älskar verkligen chia och cashew och tycker att jag mår bra av att äta det. Jag har däremot hört och läst så mycket som är positivt om just dessa nötter och frön. Vad är dina tankar kring det? Är det så att vår kropp inte kan ta upp näringen?

  1. Vad roligt att du ska göra SYATT!
   Anledningen till att Eric inte är så förtjust i cashew är framför allt framställningsprocessen. Chiafrön har jag aldrig diskuterat med honom, men gissningsvis beror hans “motvilja” på att chia har sitt ursprung i Sydamerika medan vi människor kommer från Afrika.

   Jag är övertygad om att fördelarna uppväger nackdelarna förutsatt att man äter rimliga mängder, dricker rejält med vatten och äter varierat.
   Chiafrön är ganska mjuka och trevliga att tugga på (till skillnad från linfrön) och min känsla är att vårt mag- och tarmsystem kan bryta ned dem så att näringen blir tillgänglig.
   Dock finns det en del motstridiga uppfattningar kring detta, ett exempel hittar du här.

   (Jag bjöd för övrigt Eric på just dessa kanelbullar i lördags, han tyckte att de var jättegoda 😊)
   / Åsa

   1. Hej Åsa,

    Tack för ditt svar. Okej, jag förstår. Att vara skeptisk mot framställningsprocess köper jag helt och hållet, tycker att vi ska försöka vara så insatta som möjligt i hur maten vi stoppar i oss framställs. Men om vi inte kan äta annan mat eller föda som på något sätt kan länkas tillbaka till Afrika, så är det kanske en hel del vi inte ska äta egentligen, tänker jag.

    Och chia var en mycket gångbar föda för de azteker som sprang (långt) mellan olika samhällen och/eller bofasta platser för länge länge sedan (flera tusen år). Så med lite blötlagda chiafrön kunde de ta sig långt utan att behöva leta annan föda under tiden.

    Vad jag tycker är bra är att man kan ersätta ägg med blötlagda chiafrön vid bakning t ex.

    Ha det så bra. 🙂

 3. Åh, gjorde denna idag, hur gott som helst! 😍 Dock blev min deg aldrig tillräckligt “degig” utan mer som en smulpajsdeg, så lite väl svår att rulla ihop utan att det blev en massa “sprickor”. Lade den i frysen en stund och sen gick det att dela den, men mer som en geggig massa än degrulle 😂 Tror du att mer vatten hade varit lösningen, eller är det mer dadlar jag ska försöka med nästa gång? Tack snälla för räddningen på kanelbullens dag! 😊

  1. Jag skulle experimentera med mängden vatten – bullen är alldeles lagom söt som den är 🙂
   Min deg är lite klibbig när jag kavlar ut den, så det övervikta bakplåtspappret är helt nödvändigt för att inte allt ska fastna på mina fingrar (mums) eller kaveln.
   Lycka till!
   / Åsa

 4. Jättegott! Hela familjen älskade dem! Jag rostade inte några ingredienser, smaken blev ändå superbra och fyllig! I ” degen” tog jag mandel (aktiverade och torkade) och paranötter. Lade till litet salt också, vilket blev en god smakbrytare! I fyllningen tog jag samma mandel och lade också till litet kardemumma! Tror receptet blir gott med vilka nötter/ frön som helst! Tack för receptet., kommer att bli en klassiker! /Åsa

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *