Publicerad den 2 kommentarer

Smarta upp ett recept: Jordärtskockslåda med vitlöksslungad grönkål

Jag älskar att bläddra i Buffé, MerSmak, Hemlagat och allt vad mataffärernas inspirationstidningar heter.

De brukar innehålla många recept, men tyvärr är det ganska få av alla recept som är tillräckligt smarta för att jag ska vilja laga – och framför allt – äta dem.

Enkla handgrepp gör osmart => smart

Men! Jag tänkte gå igenom några enkla handgrepp som kan förvandla ett tänk-om-det-ändå-bara-recept till ett riktigt-smart-recept.

Jag jobbar på ungefär samma sätt när jag skapar SmartaMatens medlemsrecept.

Fast då gör jag förstås energiberäkningar, varierar råvaror över veckorna, sätter ihop smaker på ett helt annat sätt, ser till att det blir en bra balans mellan råa och tillagade grönsaker…

Och jag gör varje recept till en hel måltid i sig, som följer tallriksmodellen från kostguiden. Och provlagar typ 118 gånger tills jag är nöjd med allt…

Allt det där är ju mindre viktigt när jag tittar på ett enskilt recept. Då gäller det istället att byta ut sådant som stör våra kroppar. Och att förenkla så långt det är möjligt.

hemkop-jordartskocksgratangJust det här receptet, som jag tror kan passa suveränt som en bufférätt på julbordet, har jag hittat i Hemköps kundtidning Hemlagat.

  1. Vilka ingredienser är bra?
    * jordärtskocka, potatis (beror på, mer nedan), grönkål, persilja, vitlök
  2. Vilka ingredienser är inte så smarta?
    * smör (kan vara ok, mer nedan), grädde, mjölk, ost

Jösses, det är typ 1,5 kg mjölkprodukter i den här rätten… Min mage skulle svälla upp till modell spärrballong. Tack, men nej tack.

Smör kan för all del vara OK, men vad är det med mängden? Ska det verkligen behövas 75 gram – vilket ger mer kalorier än en hel SmartaMaten-rätt – för att fräsa lite vitlök och grönkål?

Näpp.

Jag gör så här istället.

Nytt namn

”Gratäng” innebär ”grädda i ganska hög värme, till exempel under grill (griljera), för att få en gyllenbrun skorpa”.

Just den där gyllenbruna skorpan är ju inte det smartaste vi kan stoppa i oss. När man hettar upp fett och protein (läs: ost) så att det bildas en skorpa bildas också ALE.

Alldeles bortsett ifrån att osten är knökfull av komjölksprotein, som i sin tur kan reta vårt immunförsvar.

Nämen såatt… Låda. Smart jordärtskockslåda. Som inte behöver göras åldrande och cancerframkallande med ett ALE-lager ost som faktiskt mest bara ligger ovanpå och är en (gräsligt osmart) rätt i sig.

Vill du absolut ha ost så använd fetaost. Get- och fårmjölk är inte lika retsamma mot vårt immunförsvar som komjölk. Fortfarande gäller dock försiktig tillagning! Låt fetaosten smälta ned i rätten lite grann, och skippa den osmarta skorpan.

”Fräsa” är inte heller en optimal tillagningsform. Jag föredrar att tillaga med vatten, och sedan krydda med fettet. För att inte tala om att vitlök ska tillagas så lite som möjligt för att behålla sina välgörande egenskaper. Så jag slungar istället för att fräsa.

Smart jordärtskockslåda med vitlöksslungad grönkål

jordartskockslada2-liten500 g ekologisk jordärtskocka
1. det är smart att äta skalet, där sitter många nyttigheter – så obesprutat äger
2. det är enklare att borsta än att skala
3. jordärtskockor kommer oftast i 500 g-förpackningar

700 ekologisk potatis, gärna mjölig men eko är viktigare
1. även här ska vi självklart äta det näringsrika skalet
2. vilket också sparar lite tid eftersom vi slipper skala
2. om vi gör lådan någon dag i förväg hinner en del av stärkelsen i potatisen omvandlas så att kolhydraterna blir långsammare

200 g färsk grönkål (ansad vikt, dvs den grova stjälken borttagen)
1 dl vatten

5 stora vitlöksklyftor
2 msk ekosmör eller kokosfett (smaksak i det här fallet, välj det som känns bäst för dig) + extra till formen
Lite örtsalt

400 g kokosmjölk (inga tillsatser/E-nummer, bara kokosextrakt och vatten!)
4 dl vatten
1 knippe persilja (går bra med frusen)
(jag glömde persiljan när jag provlagade, så tänk gärna in lite extra grönt i bilden!)
2 tsk örtsalt
Nymald svartpeppar

Ev. 200 g fetaost. På bilden har jag lagt 100 g fetaost på halva lådan för att kunna se och smaka skillnaden – och jag tycker smakerna kommer fram bäst utan fetaost 🙂

Gör så här

jordartskockslada-liten

  1. Borsta jordärtskockorna, skiva dem i ca 1 cm tjocka skivor – jag använder det grova gallret (12x12mm) på min  Alligator. Förväll skockorna 2-3 min. Slå bort kokvattnet (och med det en del gasbildande ämnen).
  2. Skiva potatisen tunt – jag använder det finare gallret (6×6 mm) på min Alligator.
  3. Skär den ansade grönkålen i mindre bitar och skiva vitlöken.
  4. Lägg grönkål och vatten i en stor kastrull med lock. Tillaga under lock 2-3 min, tills grönkålen sjunker ihop lite.
  5. Tag av locket. Tillsätt vitlök, smör och örtsalt och fräs någon minut under omrörning så att smöret smälter och allt blandas.
  6. Smörj en ugnsform och lägg på hälften av potatisen, sedan hälften av jordärtskockorna och därefter  grönkålen.
    Lägg på resten av jordärtskockorna och till sist den finstrimlade potatisen.
  7. Blanda kokosmjölk, vatten, persilja, örtsalt och peppar. Häll över lådan och tryck till lite så att  potatisen täcks.
  8. (Smula ev. över fetaost – jajamensan, 6×6-gallret på Alligatorn funkar utmärkt 😉 )
  9. Grädda i 200 grader i 25 min. Täck med folie och grädda ytterligare 25 min.

Gör gärna lådan en dag i förväg, den blir jättefin av att stå till sig och är allra godast lite ljummen.

Får du grönkål över? Gör grönkålchips 🙂

God jul!
/ Åsa

2 reaktioner på “Smarta upp ett recept: Jordärtskockslåda med vitlöksslungad grönkål

  1. Den verkar jättegod! Längtar efter att provlaga den. Känns perfekt att ha på julbordet…
    God Jul på dig!

    1. Mmm, den är supersmarrig 🙂
      God jul på dig också!
      / Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *