Publicerad den 8 kommentarer

Så här minskar du risken för… (svaret på all löpsedelshysteri)

Alltså. Dessa löpsedlar som slängs upp med ojämna mellanrum (var 6:e till 8:e vecka, typ?):

Så här minskar du risken för… demens, diabetes, stroke, hjärt- och kärlsjukdom, cancer… osv, osv.

Om du har läst insidan av den aktuella tidningen kan jag slå vad om att svaren, eller tipsen, eller hur tidningen nu väljer att formulera det, i princip alltid går att koka ned till:

  1. Sov ordentligt
  2. Motionera regelbundet, helst i frisk luft
  3. Undvik långvarig stress (och se till att hantera den stress du upplever)
  4. Ät sunt

För hur mycket vi människor än försöker låtsas att vi inte behöver anpassa oss efter våra kroppar så är det dessa fyra grundstenar vår hälsa och vårt välmående vilar på.

Aldrig någonsin om kortsiktiga dieter, eller punktinsatser på gymet under ett par veckor. För det funkar inte. Jag lovar.
Det. Funkar. Inte.

Skala, tärna, rosta, ångkoka… och njut!

Och det handlar ALLTID om kontinuitet. Vanor.

Svaret på alla frågor

Eftersom jag är matnörd så är punkten ”Ät sunt” den jag lusläser i alla dessa tidningar.

Och gissa vad. Svaret på alla frågor verkar rymmas inom ramen för SmartaMaten.

Överraskad? Det är inte jag. Jag har, om man uttrycker sig milt, läst en hel del forskning kring kost och hälsa.

Det är denna forskning som ligger till grund för hela SmartaMatens koncept: antiinflammatoriskt, rena råvaror, massor av fina fibrer som håller vår tarmflora glad, och massor av olika sorters grönsaker, rotfrukter och kryddor för att få ett brett spektrum av vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Perfekta godingar för vintersalladen!

På undvik-sidan har vi onödiga allergener som gluten och mejeriprotein, raffinerade produkter, processat kött (charkprodukter) och snabba kolhydrater.

Det är faktiskt inte svårare än så.

Sedan har jag ju utmanat mig själv genom att lägga till Säsongsanpassat och Miljövänligt i det smarta. För att jag tycker det är just smart att äta i säsong och på ett sätt som är snällt mot miljön ❤️

Ät den mat naturen skapar. Skippa den ”mat” människan förvanskar. Och variera!

Är det en förvuxen, vit morot? Nix. Men den passar perfekt med asiatiska kryddor som vitlök, ingefära, chili och tamari.

Människan har under 200.000 år utvecklats i samklang med naturen. Våra kroppar är anpassade efter den mat vi har hittat, jagat och fiskat.

Aldrig någonsin tidigare har det funnits raffinerade fetter, socker, charkprodukter osv, med allt vad de innebär av borttagen näring, och (för våra kroppar) märkliga tillsatser.

Aldrig någonsin tidigare har vi haft tillgång till rött kött varje dag – vi har ätit otroligt varierat vilket har gett oss många olika näringsämnen. Energibrist må vi ha haft, och säkerligen även dött av, men min gissning är att näringsbrist är ett modernt påfund…

Mitt tips är att du kopplar på en stor portion nyfikenhet (och kanske även lite mod) nästa gång du handlar.

Är det ett monster? Eller kanske något man kan göra biffar av? Eller mos? Eller ha i en gulasch? (ledtråd: det är inte ett monster)

Dröj kvar vid frukt- och grönsaksdisken. Köp mer än du brukar av det du brukar ta hem. Köp hem något du aldrig testat förut. Strimla, skiva, tärna. Ät råa grönsaker, ugnsrosta, ångkoka. Googla om du behöver tips.

Och vänj dina smaklökar vid icke-processade, icke-raffinerade, tillsatsfria smaker – så kommer både hälsan och orken!

/ Åsa

Ps – kommentera gärna om  du vet vad bilderna föreställer 😉

8 reaktioner på “Så här minskar du risken för… (svaret på all löpsedelshysteri)

  1. Hej Åsa!
    Du skriver så bra och enkelt – UNDERBART!
    Har använt dina recept länge och det är super❣️

    Kålrabbi, butternutpumpa, mungbönor, rättika och rotselleri – alla såååå goa😍

    Skön vinter önskar jag till dig❣️
    Bodil

    1. Tack! ❤️❤️❤️
      / Åsa

  2. Groddar rättika o rotselleri

  3. Kul att du återkommer….om å om igen….ja gillar dig…….😉🙂

    1. Tack 🙂
      / Åsa

  4. Hej
    Jag är överviktig och är 57 år. Är fel opererat. Har gått på medicin i många år. Nu har jag fått fas 1 av skrumplever. Fick höra att jag int skulle ha mjölkprodukter, salt, socker, vitt mjöl, fett, rött kött och koffein. Kan ni hjälpa mig att finna nå middagsmat. Nu äter jag bara frukt och grönsaker, dricker citronvatten och pressat apelsin. / Ingrid 🍏🍋🍑

    1. Hej,
      jag rekommenderar att du kikar på ett medlemskap i SmartaMaten. Du kan dra ned på mängden (ört)salt i recepten om du vill, minska på mängden fett och öka mängden protein (dock lär olivolja vara bra för blodflödet i levern).
      Vill du ha hjälp att hitta socker och andra bovar i kosten så är SmartaUtmaningen en väldigt givande kurs.
      Varma hälsningar Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *