pH-remsor för att kolla läget? (nej, det är INTE första morgonkisset som gäller!)

Jag får många, många frågor om hur man tar reda på om man är sur eller basisk, dvs hur man mäter sitt inre pH.

Mitt allra bästa svar är: ”Ju bättre du mår, desto bättre balans har du i kroppen.”

Det finns två problem med detta svar:

Typexempel på vettiga pH-remsor
 1. Innan jag började äta basiskt, skippa kött, gluten, mejeri och vitt socker hade jag faktiskt ingen aning om hur det känns att vara full av energi.
  Jag mådde inte direkt dåligt och var inte direkt energilös men… skillnaden mot nu är gigantisk.
  Och det hade jag ingen aning om. Mina referensramar var helt enkelt för snäva.
 2. Många vill ha svart på vitt (eller blågrönt på gult) för att motivera sig till en förändring.

Om du är som jag var, eller bara vill veta så är pH-remsor (pH-papper, pH-stickor, lackmuspapper) ett vettigt och prisvärt sätt att mäta.

Vad ska man köpa?

Det enklaste och bästa är att köpa pH-remsor på nätet. pH-remsorna bör mäta i intervallet 5,6-8 (eller så) och ha ett intervall på 0,2-0,3 enheter.

Vad mäter man? Och när?

Det största problemet med pH-remsor är mäta vid rätt tillfälle, och att tolka svaret. Inte ens riktiga gamla ”basrävar” eller de som säljer remsorna har koll. Många hävdar nämligen att första morgonkisset” (ja, jag kallar det kiss, du får tänka ”urin” om det passar dig bättre) ska vara basiskt.

Men se, det stämmer inte! Första morgonkisset kan vara rejält surt utan att det är något knas. Det beror dels på att vi andas långsammare när vi sover och den minskade syremängden gör oss sura . Dessutom jobbar kroppen på högvarv med utrensning under natten, och skräp, gift och överskottssyra skickas iväg till njurarna för vidare transport ut. Skippa därför alla mätningar på första morgonkisset!

Andra kisset = bästa mätpunkten

Bästa tillfället att mäta är dagens andra toabesök. Näst bästa tillfället är före måltider. Oavsett vilket behöver det ha gått minst 1-2 timmar sedan du åt.

pH-värdet bör ligga någonstans mellan 6,8 och 7,5.

Upprepa mätningen!

En enda mätning säger ingenting, eftersom nivåerna skiftar beroende på vad du har ätit. Det bästa är att mäta vid samma tidpunkt under minst en vecka (gärna flera). Vill du mäta flera gånger om dagen så gör det. Skriv upp datum, klockslag och mätvärde så du kan jämföra – i och med att du börjar äta mer basiskt och balanserat bör du definitivt se förändringar.

Falska svar

Ett annat problem med pH-remsorna är att de kan luras genom att visa ett basiskt svar även om du är försurad.

Om du har ätit väldigt surt jobbar din kropp stenhårt för att balansera sig igen, vilket innebär att den plundrar sina mineralreserver i tex skelettet. Men kroppen tar inte ut lagom med mineraler utan överkompenserar, vilket i sin tur ger ett överskott av t ex kalcium i blodet. Vilket kroppen snabbt som attan rensar bort genom att kissa ut det. Med basisk kiss som följd.

En annan orsak till basiskt kiss är blåskatarr/urinvägsinfektion.

Med andra ord är det jätteviktigt att vi tolkar svaren utifrån vad som är rimligt.

Har du proppat dig full med skräpmat, läsk, godis, snacks, rött kött osv så betyder inte ett basiskt kiss att du är på den säkra sidan. Tvärtom håller du antagligen på att urholka ditt skelett.

Och om det svider när du kissar så är det faktiskt smart att surgöra kisset med tranbär. De flesta torkade tranbär, tranbärsdrickor och -juicer är sötade, och socker är klart kontraproduktivt om du har urinvägsinfektion. Köp istället frusna, osockrade tranbär och blanda ned i smoothies, gröt eller vad som passar dig.

Det är hur du mår som räknas!

Avslutningsvis vill jag återigen slå ett slag för lowtech-versionen av hur man kollar läget: Känn efter!

Frisk, stark, full av energi? Magen och tarmarna i ordning? Fin hy? Fri från cravings och sug?
Bra, då är du i balans, kroppen får det den behöver i form av vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer. Fortsätt så!

Dras du med förkylningar eller känner dig trött och hängig? Går du på toa mer sällan än en gång om dagen? Har finnar/blemmor trots att du kom ur tonåren för länge sedan? Sockersug?
Tja, då vet du vad du behöver göra. Börja ta hand om dig! Ät massor av grönsaker och skippa all processad mat så kommer du en bra bit på väg. Och vill du ha hjälp med näringsberäknade matsedlar, recept och inköpslistor så står jag mer än gärna till tjänst 🙂

/ Åsa

Har du koll på ditt inre pH? Vilken metod använder du? Berätta!

Publicerat den
Kategoriserat som Åsas tankar

19 kommentarer

 1. Hej

  Kör mycket raw food och monomeals funkar bra på mitt ph värde. Men så fort jag äer onyttigt så går det snabbt tillbaka mot det sura.

  Ha det bra

  Andreas

  1. Hej Andreas,
   vad skönt att du hittat ett sätt att äta som funkar för dig. Och när man väl har balans i kroppen märker man stor skillnad (även utan pH-remsor) så snart man äter onyttigt – det är som om kroppen plötsligt får luft nog att protestera mot behandlingen 🙂
   / Åsa

 2. Hej Åsa

  Som med allt här i världen så är lagomt bäst, men kan man äta sig ”för” basisk?
  Kan det bli för mycket av det basiska?
  Jag har nog lätt för att bli sur (pH) med följd av kramp i benen som jag kompenserade med magnesium, med åren fick jag lättare och lättare kramp. Nu har jag upptäckt det här med kroppens pH värde och jag äter 80% vegan + 20% animaliskt som ost, ägg, vitt kött etc…
  Men det som hjälpte mig precis när jag mådde som sämst och behövde snabbt hjälpa kroppen med pH balansen så drack jag en påse sammarin varje morgon tills jag kom igång med bättre mat etc… RAW food, super food, joucer på grönsaker.
  Jag har också skippat helt sockret, det verkar vara ett mycket störande ämne för kroppen.
  Jag till och med tappade mitt luktsinne som nu är tillbaka 🙂 Tröttheten är borta. Jag har smått försökt se om min läkare kan se om jag var sjuk och på alla dessa blodprover/tester såg de inget onormalt, och så var det hela tiden en kropp som hade ett för lågt pH värde!

  1: Kan man bli för mycket basisk med att äta basisk mat?
  2: Kan man bli för mycket basisk med mat och Samarin(Natriumbikarbonat)?

  Tack för en utmärkt fin hemsida!
  //Fredrich

  1. Hej igen Fredrich!
   Det är jätteviktigt att man håller en bra balans, och kompletterar de basiska livsmedlen med sura livsmedel – inte för att de är sura, utan för att de är proteinrika. Och utan protein fungerar vi inte.
   Det är oerhört ovanligt att man blir ”för basisk”, men självklart går det att överdosera tillskott som pH-kalk och bikarbonat så att det går överstyr.
   Däremot är det svårt att överdosera grönsaker, särskilt om man (som sagt) balanserar med bra protein.
   / Åsa

 3. Hej,
  Du nämner pH-kalk. Är det något du rekommenderar att man kan ta? Kanske för att lite snabbare basa sig eller att ta som tillskott när man stoppat i sig lite för sur mat?

  //Anna

  1. Hej Anna.
   pH-kalk är inte någon favorit hos mig eftersom den typen av kalk har låg biotillgänglighet. Vilket innebär att kroppar har svårt att tillgodogöra sig den.
   Om jag själv ska ”basa” mig så går jag loss på gröna smoothies (min favorit) och/eller vetegräs (finns även i SmartaMatens butik), eftersom dessa inte bara innehåller kalk utan även oräkneliga andra näringsämnen.
   Och viktigast av allt är förstås att fylla tallriken med massor av grönsaker, som dessutom ger mättnad så att suget efter dålig mat försvinner!
   / Åsa

 4. Precis när vi bytte webbhotell fick jag följande kommentar (som inte hängde med i flytten):
  ”Hej!
  Hur länge ska man hålla stickan i urinet då man mäter ph värdet?”

  Här är mitt svar:
  Inte särskilt länge, meningen är ju att sticka ska reagera med kemin i urinen, inte att ”reagenterna” på stickan ska hinna sköljas bort.
  / Åsa

 5. Hej,
  Om jag har ett värde på 5,9 på stickan, betyder det att jag är basisk?
  När jag läser på webben skriver man att värdet ska vara från 7,0
  Med vänlig hälsning,
  Liza

  1. Lägre än 7 är surt, högre än 7 är basiskt. 7 är neutralt.
   Men.
   Det bästa är att skippa stickorna.
   Ät massor av grönsaker och rotfrukter (inte bara potatis!), en hel del fisk och ägg och så lite rött kött som möjligt (och prioritera då inälvsmat).
   Skippa snabba, raffinerade kolhydrater och undvik gluten och mejeri (smör, get- och fårmjölk är OK) så långt det är möjligt.
   Då mår kroppen finfint och du kan mäta dig på energinivå istället för ett opålitligt urinvärde.
   Lycka till!
   / Åsa

 6. Att du mår bättre av nyttig mat är inte konstigt men att du skulle kunna förändra din ph-balans är direkt felaktigt om du har lite kunskap om biologi. Människor och alla andra däggdjur har ett pH-värde som är konstant, det ligger mellan 7,38 och 7,42.

  Må bra och är bra.

  1. Hej ”Upplyst”.
   Som du säkert vet är det bara *blodets* pH som hålls konstant. Men våra kroppar består av mer än blod, eller hur?
   Eftersom du valt att göra din kommentar anonym – och med en mailadress som inte fungerar – kommer jag inte publicera eventuella fler kommentarer från dig.
   På min sida finns det gott om utrymme för den som vågar stå för sina åsikter.
   Den som inte vågar det får hitta någon annanstans att göra sig hörd.
   Mvh Åsa

 7. Hej, jag har läst att man har för lite magsyra om man har sura uppstötningar. Kanske ett samband med att vara försurad? Kan du utveckla detta lite? Vet du hur man gör för att öka magsyran?
  Mvh Maria

 8. Stickor och remsor visar inte alltid rätt. Testa det med t ex vatten som i vårt fall ligger på över 8 på kommunala vattnet. Då ser ni om remsorna funkar. Sedan är det lätt gå överstyr. Själv tog jag bikarbonat och fick mer energi mm. Men när väl balansen finns minskar behovet. Och tar man då för mycket så kan man få njursten eller andra besvär pga dessa kristaller. Nej en balans vore ju bra. Men finns ju inga bra sätt att mäta som är helt tillförlitliga. Då kroppen kompenserar det mesta. Men absolut se till att äta rätt. Men som man säger 80% av överskottet andas vi ut så se till att ra hjälp av andningsövningar är nog minst lika viktigt.

  1. Precis. Den mest tillförlitliga mätmetoden är att känna efter, på riktigt, och att lära sig av sina erfarenheter. 🙂
   / Åsa

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *