Ibland får jag frågan hur energifördelningen ser ut i SmartaMatens rätter, dvs hur mycket fett, protein och kolhydrater maten innehåller.
Jag tycker att det är en lite sorglig fråga, eftersom den ofta kommer från någon sorts ”diet-tänk”:
Fett
De flesta som frågar vill antingen undvika fett till varje pris, eller så vill de basera sin kost på fett för att gå ned i vikt.
Protein
De flesta som frågar tror också att vi MÅSTE äta JÄTTEMYCKET protein.
Vilket är tokigt på så många sätt, framför allt för att vårt dagsbehov oftast ligger kring 0,75 g per kg kroppsvikt.
Kolhydrater
Kolhydrater ska vi inte tala om… Eller jo, det ska vi. För kolhydratskräcken är numera nästan lika utbredd som fettskräcken var på 80-talet. Voj voj.
Åh, vad jag önskar att vi istället frågade oss:
Hur mycket näring får jag av maten jag äter?
- Vad innehåller min mat utöver fett, protein och kolhydrater?
- Hur mycket mineraler får jag i mig? Vitaminer och antioxidanter? Lösliga fibrer (dvs sådana som hjälper magen att hålla igång)?
- Äter jag tillräckligt varierat för att få i mig många olika sorters mineraler, vitaminer och antioxidanter – eller blir det mest bara samma samma?
- Hur många olika färger har jag ätit idag? (Nej, färger från skalan vit-beige-brun räknas inte…)
- Ger min mat näring till mina snälla tarmbakterier? Eller får de små stackarna svälta, med ett trött och hängigt immunförsvar som följd?
Jag tycker att ovanstående frågor är oändligt mycket viktigare än specifika proportioner mellan fett, protein och kolhydrater. Och jag tror att väldigt många skulle må väldigt mycket bättre om vi fokuserade på kvalitet och variation istället.
För att hjälpa dig att göra smarta val framöver kommer jag därför skriva en kort serie om livsmedel inom respektive grupp (dvs protein, fett och kolhydrater) som ger mycket näring.
Till dess får du gärna läsa det jag skrivit om näring istället för energi i min tidigare miniserie Äta smart.
/ Åsa
Ps.
Varje SmartaMaten-rätt ger ca 600 kcal. Av dessa kommer i genomsnitt:
41 E% från fett (nötter, frön, kallpressad olja, fisk, ägg, avokado mm),
19 E% från protein (fisk, ägg, nötter, frön, bovete, quinoa, olika baljväxter, råris, gröna blad mm) och
40 E% från kolhydrater (olika baljväxter, råris, bovete, quinoa, rotfrukter, grönsaker mm).
Vad säger mest om maten – siffrorna, eller råvarorna?
Ds.
[note note_color=”#cceeaa” text_color=”#111111″ radius=”10″]
Övriga inlägg i ”Tänk näring, inte energi”
[/note]