Publicerad den 6 kommentarer

Min morgonrutin

Mmm. Så var det augusti och full fart igen. Med allt vad det innebär av mer eller mindre tidiga morgnar då både barn och vuxna ska laddas inför dagen.

Det har tagit oss några år, men numera är min och Mickes morgonrutin både skön, lugn och synnerligen effektiv.

Ibland är det bara vi två, ibland delar vi den med barnen. Men oavsett vilka som är hemma försöker vi hålla på den, för den ger en otroligt skön start på dagen.

En skön vardagsmorgon börjar kvällen innan

”Förr i tiden” var jag alltid morgontrött. Jätte-jätte-jättemorgontrött. Vilket inte var så himla märkligt. Jag åt sena och kraftiga middagar, och kom i säng sent. Ingen raketforskning på orsak-verkan där…

Numera äter vi middag vid 18-19-tiden, med viss flexibilitet för barnens aktiviteter. Dock inte alltför sent, det är bra om det får gå ca 3 timmar mellan mat och sov.

Vid 20:30 bryter vi allt vi håller på med och samlas i soffan med en kopp kvällste (rooibos eller något lugnande örtte). Myser och umgås. Pratar om dagen. Berättar om (minst) tre saker vi är tacksamma för. Går igenom morgondagen.

Vid 21 borstar barnen tänderna och går och lägger sig. Jag och Micke förbereder frukosten och ev. middagen, om det är något som behöver tinas eller blötläggas.

Vid 22 är vi i säng. Oftast hinner jag läsa typ 7 min innan jag slocknar, men om jag lyckas hålla mig vaken så länge släcker jag 22:30.

Äntligen morgon 😉

Kl 6:00 börjar vår dag med ett mjukt larm som övergår i 15 min morgonmeditation (lagrad i mobilen). Vi släpper in katterna så att de också får gosa en stund. Och somnar om.

Jag älskar Abraham-Hicks guidade meditationer (finns för både iPhone och Android), men vilken guidad meditation som helst går finfint.

Mjukstart för kropp och själ

Kl 6:15 ringer ”det riktiga” larmet. Vi går upp och rullar ut yogamattorna i vardagsrummet. Ofta kommer barnen också.
På med ytterligare en skön 15-minuters meditation, och sedan kör vi 6 st solhälsningar och yoga/stretch/styrka efter behov.

God morgon!
God morgon!

Strax efter 6:30 är vi klara. Ungarna går och gör sig iordning, jag och Micke sätter och i soffan och mediterar.

Frukost. Tillsammans.

Strax före 7 samlas vi i köket för att fixa frukosten.

Jag är periodare när det gäller frukost. Just nu är det bärtallrik med massor av färska blåbär som gäller, gärna med chiafrön, kakaonibs och bipollen. Kanske lite extra nötter och frön om jag är hungrig. Eller med granola, som på bilden 🙂

Säsongens favorit, här testad med en kommande bonus (granola) - mums!
Säsongens favorit, här testad med en kommande bonus (granola) – mums!

Till detta vetegräs, omega 3, D-vitamin och en kopp örtte.

Frukosten tar ungefär 30 min från start till mål. Då hinner vi sitta ned tillsammans allihop och prata och ta det lugnt. Det är mycket värt!

Alla iväg till sitt

Om ungarna börjar 8:00 så är de klara att gå till tåget kl 7:35. Om de börjar senare än kl 8 hinner de softa lite på sina rum.

Ungefär kl 7:45 är köket röjt, eventuella lunchförberedelser gjorda och tänderna borstade.

Så när jag går till jobbet (AKA mitt skrivbord på övervåningen) har jag redan varit igång i 1,5 timme, och tagit hand om kropp, själ och relationerna med dem jag älskar och lever med. Lycka!

Förmiddagsfika

Framemot 10-tiden är det dags för fikarast, och nu kommer T i smarT i spel: dags för kaffe och mörk choklad.

Ett eller två tryck på espressomaskinen, pudra på lite cayenne, kanel och kanske kardemumma.
Medan maskinen jobbar gör jag det också:
30 armhävningar. Då kommer musklerna, och därmed förbränningen, igång.

Det ena...
Det ena…

Och jag kan med snövitt samvete ta två bitar mörk choklad. Jag gillar 90%, Micke föredrar 85%. Men han gör å andra sidan 70 armhävningar 😉

... leder till det andra :-)
… leder till det andra 🙂

Ja, jag dricker kaffe. En eller två koppar.
Men inte i kombination med frukosten, eftersom kaffe kan påverka näringsupptaget negativt.
Och bara på förmiddagen. Aldrig efter kl 12 en vardag, eftersom koffein faktiskt påverkar nattsömnen. Och jag vill vakna så pigg och utsövd som möjligt. För jag gillar verkligen min morgonrutin, och vill orka göra den imorgon också.

Outhärdligt präktigt? Eller smart och genomtänkt?

Om jag skulle skriva ned hur ”den perfekta vardagsmorgonen (och kvällen innan)” skulle se ut så blir det ganska exakt som jag beskrivit här ovanför.
Möjligen lite mer tid på yogan och meditationen, men då skulle jag behöva gå upp ännu tidigare och det har jag ingen lust med.

Anledningen är förstås att jag och Micke har skrivit ned hur vi vill ha det. Sedan har vi testat och ändrat och testat och ändrat, och slutligen landat här. I en superpräktig och alldeles underbar morgonrutin.

Hur ser din morgonrutin ut?

Har du en skön morgonrutin som laddar dig inför dagen? Kommentera och tipsa gärna här nedanför!

Om du inte har det så är mitt tips att du börjar med att fundera på hur din perfekta vardagsmorgon skulle se ut, givet de förutsättningar du har *just nu*; arbetstider, familj osv.

Dröm, skriv ned, och börja prova dig fram mot din bästa start på dagen 🙂

Fram för skönare morgnar och dagar åt alla,
/ Åsa

6 reaktioner på “Min morgonrutin

 1. Min platta väcker mig mjukt kl 05.20 – men oftast är jag vaken av mig själv.
  Jag tar min sköldkörtelmedicin, kollar mailen, förbereder frukosten och häller vatten på en tsk chia, en msk linfrön och en msk psylliumfrön – oftast är det föreberett så att det bara är att hälla vatten i glaset och röra runt. I gryten ligger lite havregryn med kanel och så häller jag på en msk Cocosa i ena hörnet (fettet vill jag ha för att Q10 funkar bäst med det och Q10 är bra för mycket och särskilt för oss som har strul med sköldkörteln eller/och reumatism).
  Så går jag ut min runda på 50-60 minuter – eller som idag då sprang jag 40 minuter istället. Hemma igen yogar jag så mycket klockan tillåter, men 15-20 minuter blir det nog.
  Dusch och fixande och under tiden dricker jag en balja detoxte eller annat som jag är sugen på just då (papparmynta, kamomill, rooibos) och sedan frukost kl 07.50 ungefär. Sedan några veckor tillbaka kör jag en drink i min juicer (Bosch). Blekselleri, grönkål, fänkål, lime och ingefära eller exempelvis rödbeta, morot, blekselleri och ingefära. Kanske en bit äpple också. Den dricker jag innan grötröran. Grötröran består av pyttelite havregryn och så när den är klar rör jag ner fröröran och den äter jag med färskriven gurkmeja, en msk macapulver (slut just för stunden och jag saknar den!) och en msk bipollen. Oatly Havredryck till det. Blåbär kan det var i botten av gröttallriken också. Eller några äppelbitar.

  1. Mmm, det låter också som en skön morgon! Tack för tips och inspiration 🙂
   / Åsa

   1. Tack för detta! Jag reste mig direkt från kontorsstolen efter läsningen och gjorde 30 st benböj (som jag ofta bara tänker att jag ska göra men gör dom sällan). Härligt!
    Morgonrutinen filar jag på, det enda som jag inte gör men vill är yoga en stund. Nu går jag upp kl 6 (har en treåring som väcker mig varje morgon då), dricker vatten med citron , myser med dottern, frukost i form av acai, blandade bär, banan, spenat och havre- eller mandelmjölk som mixas och sen toppas med chiafrön, nötter, kokos, kakaonibs, hampafrön och hemmagjord granola på havregryn, solroskärnor, pumpakärna och hela bovete. Sen mer mys med dottern och tandborstning, påklädning etc i lugnt tempo innan cykling/gång till bussen. Men jag ska definitivt rulla ut yogamattan på morgonen också, det är ju aldrig något man ångrar att man gjorde liksom!
    Nu blir det några armhävningar också innan mer jobb! Ha en strålande dag!

    1. Vad glad jag blir, Theresia!
     Det låter som en jätteskön morgonrutin, och vilken trevlig frukostinspiration 🙂
     / Åsa

 2. Jag har klockan på 6.45 snoozar 3 gånger eftersom jag la mig alldeles försent dagen innan, mycket man vill göra innan man går och lägger sig….Väcker dottern 8 år ca 3 gånger innan hon släpar sig upp får i sig lite frukost och iväg till skolan klockan 8. Ja vi är kvälls människor speciellt min dotter som har svårt att koppla av/lägga sig i tid. Men det är en bra idé jag ska verkligen sätta mig och fundera på hur jag skulle vilja ha våra morgnar:) Tack för att du delar med dig!

  1. Hej Tina,
   tack själv!
   Jag har också varit kvällsmänniska, och just detta med att sitta ned i soffan och ”bara vara” tillsammans har hjälpt mig att hitta ro på kvällarna.
   / Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *