”Jag undrar hur du ser på LCHF-diet och vad som händer i kroppen då?”

Olja istället för grädde - ett smart val.

Detta är en av många frågor jag fått på temat LCHF, så jag passar på att svara här på bloggen 🙂

Till att börja med är LCHF ett ganska luddigt begrepp numera. Vissa LCHF:are äter brutala mängder kött, chark- och mejeriprodukter medan andra fokuserar på ovanjordsgrönsaker, lite fisk och ägg då och då, och kallpressade oljor. Detta gör det lite svårt att svara på vad som händer i kroppen – det beror ju på vad du stoppar i den.

Men oavsett vilket så är LCHF faktiskt sundare än vad de flesta svenskar äter. De flesta av oss lever  huvudsakligen på bröd, pasta, pommes, pizza, socker, kakor, bullar osv. Kompletterat av kött, chark och mejeriprodukter. I bästa fall med symboliska mängder frukt och grönt.

Detta leder till ett ständigt insulinpåslag med minskad insulinkänslighet, metabolt syndrom, diabetes II, värk i leder, muskelsmärta och annat elände som följd.

Och då är LCHF rena drömmen för kroppen. I valet mellan mellan snabba kolhydrater och fett så vinner fett varje gång. Men det betyder inte att det är bra att välja bort alla kolhydrater.

LCHF kan ge minskad (!!) insulinkänslighet

Många som äter LCHF gör det för att deras insulinkänslighet har minskat pga de ständiga insulinpåslagen. LCHF-kosten får dem att må mycket bättre, och det är superbra.

Men.

När jag läste till kostrådgivare fick vi lära oss att den som kör strikt LCHF under en längre period kan tappa en del av sin insulinkänslighet, eventuellt permanent. Detta beror på att kroppen rationaliserar bort funktioner som inte behövs – äter du inga kolhydrater behövs inte insulinkänsligheten.

Följden blir att en fd LCHF:are som börjar dra i sig kolhydrater igen får mer insulin i blodet på samma mängd kolhydrater, och alltså lättare lagrar in fett än vad han/hon gjorde före LCHF.

Om det stämmer är det ett starkt skäl till att bara äta strikt LCHF under en kortare period för att sedan succesivt fasa in långsamma kolhydrater, så att insulinkänsligheten får motion.

Kolhydrater är nämligen inte farliga. Inte egentligen. Det är de snabba kolhydraterna som är skurkarna i dramat. Långsamma kolhydrater – i sansade mängder – är en helt annan femma. Hela korn (frågar du mig så ska de vara glutenfria också), bönor, linser osv ger ett finfint tillskott av energi och mättnad.

LCHF är inte samma sak som kött, chark och mejeri

En inte-så-jättenyttig variant av LCHF är den som baseras på rött kött, chark- och mejeriprodukter. Dvs massor av bacon, grädde och korv, oftast utan att balansera dessa med grönsaker.

Det funkar för all del för viktminskning (inget insulin => ingen fettinlagring), men hur bra är det för kroppen egentligen? Var finns mineralerna, vitaminerna, antioxidanterna och de lösliga fibrerna? Dvs alla de näringsämnen som håller oss friska i längden.

För att inte tala om att stora mängder kött, och framför allt charkprodukter, är kopplade till en ökad risk för cancer. Not so good.

Mejeriprodukter är ju inte heller en favorit hos mig, mjölkprotein kan ställa till med mycket elände utan att vi fattar vad det är som ligger bakom.

Dessutom är mättat animaliskt fett gjort för lagring (det blir ju inte härsket) och det fattar våra smarta kroppar. Om vi får ett energiöverskott behöver kroppen inte trixa så mycket med det mättade fettet för att få in det i fettcellerna. Jämför till exempel med omega 3 eller fleromättade oljor som härsknar lätt – dessa fettsyror bränner kroppen snabbt som attan för att de inte ska hinna härskna. De ökar alltså vår fettförbränning, till skillnad från mättade animaliska fetter.

För mig så representerar ”kött- och mejerivarianten” av LCHF en quickfix, och en quickfix är aldrig en långsiktig lösning. Den enda fördelen jag ser är att den är mycket bättre än ”vanlig” mat med snabba kolhydrater.

En bättre variant är denna: Skippa alla mejeri- och charkprodukter. Ät fisk, ägg och kanske en fin eko-köttbit då och då. Komplettera med bra kallpressade oljor, nötter och både grönsaker och rotfrukter. Lägg till långsamma kolhydrater i lagom mängd, så ger du kroppen allt den behöver.

Lätt som en (kokos)plätt!

Åh, och jag har bytt kommentarsverktyg – nu får jag mail så att jag inte missar att svara på era kommentarer 🙂
Kör hårt, jag är nyfiken på hur du ser på LCHF!

/ Åsa

Publicerat den
Kategoriserat som Åsas tankar

9 kommentarer

 1. Delar din uppfattning om LCHF i stort. Tycker att det i grunden är en bra diet, men precis som du säger så går den att misstolka till ens egna fördel lite så som man önskar, vilket förstås många då gör.

 2. Ja, det stora problemet med LCHF är att det kan betyda så mycket. Gjort på rätt sätt kan det vara ett stort och mycket bra steg på vägen mot ett friskare liv.

 3. Jag äter inte någon speciell diet, men har titta på LCHF för att undvika kolhydrater. Nu reagerar jag starkt när jag intar mjöl och socker. Hjärtklappning, trött efter ett tag och almänt irriterad. Fundrar om det har med insulinet att göra. Mycket intressant läsning, ser fram emot nästa brev.

 4. Hej Anne-Marie,
  tack så mycket!
  Det är intressanta iakttagelser du gör. Jag blir också speedad, trött och till sist irriterad av socker.
  Mjöl/gluten ställer till det ännu värre för mig, utöver ovanstående blir jag dessutom uppblåst och gasig – i flera dagar. Absolut inte värt det!

 5. Hej Åsa! Jag vet att jag ligger några månader efter här, men jag har följt dina inlägg ett tag (med stor behållning!) och funderat på det här med LCHF vs smarta maten och så hittade jag detta inlägg.

  Två i min familj (mamma och moster) kör LCHF och 5-2-metoden sedan några månader tillbaka och mår så himla bra av det. Jag har undrat hur det hänger ihop när animaliska proteiner och mejeriprodukter enligt din ”lära” är dåliga för kroppen. De äter visserligen mycket grönsaker men ägg, ost och nöt/fläsk/kyckling ingår i princip i en maträtt per dag. Gemensamma nämnaren mellan LCHF (i deras tappning)och smarta maten är att de inte äter så mycket ”dåliga” kolhydrater utan istället måttlig mängd potatis, rotfrukter och liknande, men sen skiljer det ju sig ganska mycket. Är det så att grönsakerna räcker för att balansera upp det hela eller hur kan de må så prima?

  Sen en annan fundering 🙂 Bönor, linser och en del grönsaker kan vara ganska så gasbildande, och vad jag förstår så är de ofta basen i smarta maten-rätter. Är det en vanesak att kunna äta detta eller ska man undvika vissa rätter om man har problem med gasbildning? Min sambo lider av IBS och när jag försökt laga snälla vegetariska rätter så har han klagat på uppblåst mage och magknip. Jag skulle vilja testa smarta maten men detta får mig att tveka.. =/ Redan nu undviker vi vetemjöl/gluten och laktos. Tacksam för alla tips!

  Oj vad långt detta blev, hoppas du orkar läsa 🙂 Mvh Karolina

  1. Hej Karolina!
   Så länge man äter mycket grönsaker så klarar kroppen alldeles utmärkt att hålla balansen. Animaliska produkter är inte ”dåliga” i sig men det finns ju helt klart val som ger mer näring än andra. Ett exempel är fet fisk som ger omega 3, vilket inte kött gör.

   Det allra, allra viktigaste för att vi ska må bra är att vi skippar snabba kolhydrater. Lägg till massor av grönsaker och hoppa över raffinerade produkter med onödiga tillsatser så är du på god väg mot lysande hälsa.

   Angående baljväxter så är det helt klart en vanesak – och det är de goda tarmbakterierna (probiotika) som behöver vänja sig.

   Om du har väl fungerande stammar av probiotika i tarmarna hinner dessa bryta ned all prebiotika (näring till probiotikan) som finns i baljväxter och vissa grönsaker.
   Om man får problem med tex baljväxter är det därför vettigt att testa om ett probiotikatillskott kan minska problemen. Inledningsvis kan man bli lite extra gasig, men det brukar gå över ganska snabbt.

   Jag säljer ett probiotikatillskott av väldigt, väldigt bra kvalitet: Holistic LactoVitalis.
   Titta gärna in i min butik om du är nyfiken.
   https://smartamaten.se/butik/index.php?id_product=15&controller=product&id_lang=7

   Lider man av IBS så tycker jag att man i första hand ska undvika gluten (som ni redan gör) men också mejeriprotien (framför allt komjölkskasein).
   Dessutom bör man som sagt testa probiotika-tillskott och, när tarmarna lugnat sig, försiktigt introducera baljväxter så att probiotikan får mat och kan föröka sig själv.

   / Åsa

 6. Tack för svaren! =)

  Vi äter probiotika båda två, jag ibland och min sambo varje dag pga mag- och tarmproblematiken. Jag tror dock att vi ska försöka ta bort mejeriprodukter helt som du föreslår, och sedan börja med smarta frukostar för att sedan införa mer smarta maten efter hand. It’s a plan!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *