Publicerad den Lämna en kommentar

En riktigt bra frukost!

Frukost är, av flera anledningar, det svåraste målet att byta ut om man vill börja äta smart och balanserat. Jag tror att det beror på att vi är så traditionstyngda när det gäller frukost.

Vi är så ruskigt vana vid att äta fil-å-flingor, eller macka-med-ost-och-skinka, eller gröt-med-sylt-och-mjölk, eller ett hårtkokt ägg, att vår fantasi inte riktigt förmår hitta alternativen. Men de finns, jag lovar.

Det är helt OK att tänka nytt och fritt kring frukosten. Lagad mat är inte alls dumt – kanske har du några rester som du vill bli av med?

Jag gillar ekologiska ägg – de mättar bra, ger fint protein och fina fetter och dessutom är de goda, lättlagade och kan ligga färdigkokta i kylen. Nackdelen är att de, liksom allt animaliskt protein är sura, så tricket är att balansera dem med grönsaker.

Så här ser min frukost ut för närvarande och gissningsvis tills oktober. I november går tomater och gurka ur säsong så då hittar jag på något annat 🙂

Frukost med ägg och tomat, 1 port

2 kokta ägg
1 tomat, ca 100 g
1 bit gurka eller zucchini, ca 100 g
blandad grönsallad, ca 25 g
1 näve groddade mungbönor
2 msk rostade, krossade sesamfrön för kalcium
2 msk blötlagda (4h) och därefter rostade (20 min, 150 grader) pumpakärnor för magnesium
Herbamare (helst den med chilismak!)

Micke behöver mer energi än vad jag gör, så han lägger på valnötter och ibland häller han över lite olja också.

Före frukosten dricker jag mitt vetegräs, och efteråt dricker jag chai-te med färsk ingefära. Dessutom tar jag en kapsel omega 3 och en multimineral.

Den här frukosten står jag mig på ett par timmar, och sedan är det dags för en smart smoothie 🙂

/ Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.