Imorgon är det inte bara långfredag utan också våffeldagen. Här hemma firar vi det med våfflor efter lunchsoppan.
Årets våfflor är matigare och proteinrikare än förra årets variant, samtidigt som de är billigare (och hållbarare för miljön). Den bygger nämligen på stora vita bönor och havregryn istället för sötmandel och kokosmjölk.
De här våfflorna tillhör ”standardsortimentet” i vår frys. De tinar tvärsnabbt i brödrosten och funkar faktiskt utmärkt som mat i sig själva.
Perfekta matvåfflor…
Vår 9-åring brukar äta några hjärtan till sin fredagsmiddag, medan övriga ungar föredrar hemmagjord klyftpotatis med skal.
Han äter dem precis som de är, som ett komplement till resten av maten (oftast grönsaker och tex getost).
… som även funkar till efterrätt!
Men imorgon är det alltså efterrätt som gäller, och då är det smarriga och huvudsakligen smarta tillbehör som gäller. Ex:
- fint tärnad/skivad frukt, kanske blandad med tinade bär
- blandade varma bär
- en kallmixad sylt (tinade bär + urkärnade dadlar + ev. lite äkta vaniljpulver, kör med stavmixer)
Det är inte omöjligt att jag köper hem lite ekologisk vispgrädde och serverar med bär på våfflorna – är det någon gång det är OK så är det ju på långfredagsvåffeldagen 😉
Smarta matvåfflor med vita bönor
Ingredienser, 7-8 våfflor
100 g havregryn
drygt 100 g färdigkokta stora vita bönor (en halv förpackning på 230 g är lagom)
1,5 dl vatten
4 st ägg (eko eller utehöns)
2 tsk bakpulver
0,25 tsk örtsalt
50 g smält kokosfett (silverpaketet går bra)
Kokosfett till våffeljärnet
Gör så här
- Lägg samtliga ingredienser utom kokosfettet i en blender. Kör till en slät smet.
Hit kan du förbereda. - Häll över i en bunke och tillsätt smält kokosfett (kan du göra i blendern också men jag tycker den blir lite svårdiskad och jag vill ändå ha smeten i en bunke sedan).
- Hetta upp våffeljärn – jag har dubbeljärn – och pensla med kokosfett.
- Jag brukar ta ca 0,75 dl våffelsmet per lagg. Gräddningstiden i mitt järn är ungefär 4 min.
- Låt svalna på galler om du inte äter upp våfflorna på en gång.
Här hittar du länkar till mina påskgodisfavoriter.
Glad påsk!
/ Åsa
Vilka bönor använder du? Är det vita bönor på konservburk eller kokar du typ Risentas bönor från grunden??
Funderar också på vad du menar med ”stora bönor”, finns det olika storlekar?..
Tack för en bra sida!! 🙂
Mvh Sophia
Hej,
stora vita bönor kallas även smörbönor, elefantbönor, limabönor.
Smaken skiljer sig lite från ”vanliga” vita bönor, men det går att använda vilken som.
Jag kokar egna och lösfryser (på långpanna + flyttar till fryspåse). Sedan tar jag fram så mycket jag behöver.
Jag använder stora vita bönor i min supergoda böndipp också, testa gärna den!
/ Åsa