Publicerad den 4 kommentarer

Äta smart del 3 – lägg till färg!

OK, om du har

 1. tänkt om när det gäller vad som är möjligt och omöjligt, och
 2. bytt ut socker, vitt mjöl, läsk och traditionella snacks mot sundare alternativ

då har du faktiskt kommit en rejäl bit på väg. Bravo!

Men jag glömde faktiskt en sak i förra inlägget, och det var vitt ris. Ut med det vita riset, in med råriset. Alla jag har testat på – barn som vuxna – gillar rundkornigt råris. I alla fall de ”riktiga” varianterna (inte förkokt) från tex Risenta och Saltå Kvarn. De kan vara lite bökiga att få tag på men det är åh, så värt det!

Nu vidare!

Steg 3: grönsaker, rödsaker, gulsaker…

Mörkgrön, ljusgrön, röd, gul, orange, lila…

Det här steget handlar om att lägga till (så mycket roligare än att ta bort!), och det är grönsaker du vill lägga till. Eller, inte bara gröna saker, utan så många färger som möjligt – från både rotsaker och ovanjordsgrönsaker.

Alla dessa innehåller (mer eller mindre av) mina älsklingar vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer. Kort sagt det som gör ett livsmedel tjänligt som människomat. Dessutom är i princip alla grönsaker och rotfrukter basiska, vilket innebär att de bidrar istället för att tära på kroppens reserver när vi bryter ned dem till användbara delar.

Ju fler sorter du använder desto bättre! Alla varianter bidrar med sina egna, unika egenskaper och mikronutrienter, förutom att de ger variation i smak och konsistens 🙂

Målet, och vägen dit

Nu är det säkert någon som undrar: Hur mycket ska jag lägga till?

Mitt svar blir: Det beror på hur du äter idag och vad du vill uppnå.

Om du har en allvarlig sjukdom så är det smart att hoppa över alla mellanled och gå direkt på målet. Om du ”bara” vill må bättre så kanske en stegvis uppgradering passar bättre.

Målet – läs gärna mer i min kostguide!

Målet (enligt mig) är att fylla tallriken med 70-80% grönsaker och rotfrukter. Då menar jag volym, inte vikt, dvs om du delar in tallriken i fyra kvartar så ska ungefär tre av dessa bestå av grön- och rotsaker. Så ser mina lunch- och middagstallrikar ut, med en ganska jämn fördelning mellan tillagat och råkost. (Finns det för övrigt något präktigare ord än ”råkost”? Märkligt att något så gott kan låta så tråkigt.)

Om du idag äter en symbolisk tomatbåt och en gurkskiva eller två så är steget lååångt, och då kan det vara smart att börja med lite lägre ambitioner. Lägg till några rostade rotfrukter (rödbeta, morot och palsternacka är mina absoluta favoriter) eller en portion ångkokt haricots verts, blomkål eller broccoli eller andra grönsaker i säsong. Komplettera med råkost efter tillgång och smak – och bjud gärna dina smaklökar på en ny upplevelse!

Ett bra delmål är att täcka hälften av tallriken med grön- och rotsaker.

Jaja… du kanske behöver ta bort något också…

Om du är van vid ytte-pytte-lite grönsaker och plötslig fyller halva tallriken, ja då är det klart att du behöver minska på något annat för att få plats – både på tallriken och i magen.

Jag utgår ifrån att du redan bytt ut all pasta, vitt ris och bröd mot hela korn av olika sorter. En bra start är att låta dessa fylla en fjärdedel.

På den sista fjärdedelen lägger du proteinet. Ta det du är van vid, oavsett om det är vegetariskt (t ex bönor och baljväxter), fågel, fisk eller mittemellan. Vill du göra *något* åt den här delen så byt rött kött mot MSC-märkt fisk, men som sagt: ett steg i taget räcker!

Then what?

Det var allt för den här gången. Mer färg åt folket, helt enkelt! Smaken och omväxlingen kommer på köpet, särskilt om du använder säsongens råvaror 🙂

Steg 4 kommer nästa vecka, och till dess vill jag gärna höra vilka dina favoritgrönsaker är – och hur du helst av allt äter dem!

/ Åsa

4 reaktioner på “Äta smart del 3 – lägg till färg!

 1. Hej Åsa! Tack för alla fina tips. Vad tror du om denna ”glass”? Om jag förstått saken rätt så är den helt ok.

  250g frusna hallon
  1 avocado
  1 tsk vaniljpulver
  ev lite vatten

  Mixa allt. Njut! Jag tog hälften hallon och hälften blåbär och tillsatte även några droppar flytande stevia för att få lite mera sötma. Basiskt va? Gott dessutom.
  MVH
  Helene

  1. Hej Helen,
   Den glassen låter toppen – både god och basisk!
   Den ska jag testa i helgen 🙂
   / Åsa

 2. Just nu är grönsaksfavoriterna alla som lätt kokas ner i en kokosmjölkcurry eller som lätt wokas och serveras i oystersauce.

  Annars är det ugnsrostade rödbetor, palsternacka och morötter (och ibland några potatisar) med timjan. Med chilibearneaise ,eller som komplement dagen efter till quino kokt med gul lök och färska grönsaker därtill. Favoriten bland de färska är machesalladen! I smoothien, till maten,till …allt! Avocado är också en vinnare! Passar till så oerhört mycket.

  1. Hej Sus,
   vilka bra tips 🙂
   Bra prepp för Thailand att köra kokosmjölk och curry som bas till grönsaksrätter – sååå gott, och oändligt mycket bättre än creme fraiche och andra mejeriprodukter. Smart! 😉

   Visst är mâchesallad en trevlig bekantskap! Den är så… grön! Och lättanvänd, precis som du säger.
   För att inte tala om rostade rötter och avokado… Mums!

   Sköt om dig, vi hörs!
   / Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.