Publicerad den 2 kommentarer

Äntligen tillbaka! (och ett mode-mellis)

En grön drink måste inte vara grön. Här 50/50 romansallad och persilja, och 50/50 banan och blåbär. Grymt gott. Och supernyttigt.

Hej alla fina!

Nu är jag äntligen tillbaka efter sommaren – en sommar som varit full av inspirerande recept, provlagningar och lärande 🙂

Det ska bli så kul att få börja skriva igen (jag har längtat efter er!) och det allra första jag vill göra är att dela med mig av mitt nuvarande favoritmellis.

Jag antar att du redan hört fraser i stil med ”drick din sallad”? Gröna smoothies och drinkar har blivit mäkta modernt (yay!) och det både pratas och skrivs om hur nyttiga de är.

Man kan göra sin gröna smoothie hur avancerad som helst, men man kan också göra den hur enkel som helst. Och jag gillar enkelt.

Den allra viktigaste ingrediensen i en grön smoothie är naturligtvis de gröna bladen. Du kan ta i princip vilka gröna blad du vill – ruccola, persilja, romansallad, bladspenat, huvudsallad, kirskål osv. Huvudregeln är: ju mer färg desto bättre. Låt tillgång och smak styra, och växla gärna mellan olika sorter så att du breddar ditt näringsintag. Röda sallader som ekbladssallad, röd plocksallad etc går naturligtvis också bra!

Är du riktigt hardcore så kör du dina gröna blad och lite vatten i en blender tills de är fluffigt drickbara.

Vi andra blandar i lite frukt och/eller bär för att mjuka upp smaken. Även där gäller principen man tager vad man haver (och gillar). Banan, nektarin, päron, mango, ananas, melon, äpple, blåbär, hallon, jordgubb, vinbär osv. Blanda och ge!

Det enda du behöver utöver detta är lite vatten, och en blender förstås.

Så här gör jag – två gånger om dagen 🙂

Smarta Smoothien, 1 portion

50 g gröna blad (Japp, det ska vara så mycket. Det är här du hittar hälsan!)
1-1,5 dl vatten
100 g frukt och/eller bär

Mixa först frukt/bär och vatten i blendern. Tillsätt sedan de gröna bladen och kör tills smoothien är slät. Servera i ett högt glas.

Enjoy!

/ Åsa

Ps. Om dina barn gillar banan så testa en bladspenat+banan-smoothie på dem!

2 reaktioner på “Äntligen tillbaka! (och ett mode-mellis)

 1. Hej,

  Har du något tips på alternativ till banan. Tycker innerligt illa om banan. Har aldrig ätit det. Som barn fick man ju smakportioner, men kräktes bara upp det. Har med jämna mellanrum försökt äta banan, men tycker det är äckligt. Tacksam för tips.

  /Michi

 2. Hej Michi!
  Om det är bananens krämighet du vill åt så skulle jag rekommendera avokado. Den ger ungefär samma konsistens och stadga, och funkar lika bra i smoothie som i fruktglass. Dessutom är den mer basisk än banan.
  Är det sötman du är ute efter så går det ju bra med vilken annan frukt eller bär som helst.
  / Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.