Jag vill leva och äta smartare – var börjar jag?

Vågar du bli medveten om dina vanor?
Vågar du bli medveten om dina vanor?
Vågar du bli medveten om dina vanor?

Jag får så många frågor kring vad som är det allra viktigaste när man vill äta och leva smartare.

 • Är det att kasta om alla sina vanor på ett bräde?
 • Är det att köra en “detox” av mer eller mindre extremt slag?
 • Är det att stålsätta sig, jobba på disciplinen och och motstå alla frestelser?
 • Eller måste man bli ett socialt missfoster som tackar nej till allt som betraktas som “normalt” (vilket det för all del inte är 😉 )

Svaret är nej.

Det allra viktigaste är faktiskt att du blir medveten om hur du äter just nu. Och varför.

 • Hur äter du till vardags?
 • Vad händer till helgen?
 • Och, hmm, hur ofta har du helg..?
 • Vilka är dina drivkrafter när det gäller mat?
 • Dina mönster?
 • Dina triggers?
 • Vilka är dina sanningar – vad är nyttigt, vad är onyttigt?
 • Vad kan du inte klara dig utan? Varför?

Det allra första steget om du vill börja leva smartare är alltså medvetenhet.

Easy-peasy? Kanske.
Men många, många av oss snyggar till verkligheten en aning. Putsar bort eller förminskar sådant som vi vet inte borde vara där (även om det faktiskt är där).

Kort sagt är vi ganska duktiga på att lura oss själva 😉

Vågar du prova?

Testa en vecka – eller ännu hellre två!

Skriv ned allt du äter och dricker, och varför du gör det (hungrig? törstig? sugen? belöning? uttråkad? lycklig? kunde inte säga nej? osv)
Kom ihåg att skriva upp vatten också!

Skriv också ned hur länge du sovit, hur gott du sovit och varför du tror att det blev så.

Dessutom skriver du ned dagens fysiska aktivitet (morgonyoga hemma? gått till bussen? trappor istället för hissen? promenad? gymmet?) och hur detta får dig att må.

Högerklicka på bilden för att ladda ned!
Högerklicka på bilden för att ladda ned!

 

Vill du ha lite extra stöd och hjälp?

Klicka här för att ladda ned det dokument jag själv använder (pdf-format). Skriv ut 7 eller 14 ex, och kör igång. Superenkelt!

Och du. Var noga med att inte lura dig själv! Just den delen kan bli lite extra svår till helgen, men ge dig själv en ärlig chans genom att vara just ärlig!

I alla fall om du menar allvar med att du vill börja leva och äta smartare 🙂

Nästa tisdag kommer steg 2 på vägen mot ett smartare liv, och till dess vore det jättekul att få ta del av dina tankar och reflektioner här nedanför!

/ Åsa

9 kommentarer

 1. Jag vet att jag lurar mig själv ofta när jag kommer hem från jobbet med “jag har haft en jobbig dag så jag får unna mig…” : ett glas vin, en chokladbit, en fet osmacka, en påse chips eller vad det nu kan vara för annat onyttigt. Just nu, inför utmaningen, har jag löst det hela med att inte ha någonting av nämnda godsaker hemma! 🙂 Verkar säkrast!

 2. Jag söker ofta kortvarig njutning/tillfredställelse när jag stoppar i mig saker. “Blundar” för följderna och lyssnar inte på den inre rösten som säger att det inte bra. Har ännu inte (efter nästan 52 år) kommit på varför jag gör på detta vis……. Suck!!! Var börjar jag?

  1. Hehe, det visar nog mest att du är mänsklig Kristina. Vi har alla testat den varianten i en eller annan tappning. Anledningen är att du någon gång längs vägen kopplat ihop det du stoppar i dig med njutning i någon form. Och särskilt sötsaker ger ju gärna den omedelbara signalen till vårt belöningssystem, så det är inte konstigt alls.
   Och du har två inre röster i varje sådan situation. En röst som tänker på den kortsiktiga njutningen och en som tänker på konsekvenserna. Och det du beskriver är att den kortsiktiga rösten vinner oftast.
   Men testa att lyssna lite extra noga på den rösten under de kommande veckorna. … Vad säger den egentligen för att du ska “ge dig”.? Vilka argument använder den? Lyssna på den och “syna” argumenten den använder. Första steget är alltså att ta reda på hur du lyckas övertala dig att strunta i dig själv.
   Det är ett första steg som visar vägen till nästa. 🙂

 3. Min drömbild skiljer sig från verkligheten. Lever inte efter det som jag tror är bra för att helheten inte går ihop. Ambitioner passar inte med det verkliga. Jag skulle vilja komma fram till färre men genomförbara mål.

  1. Det du beskriver är vanligare än de flesta tror, Ann.

   Det är lätt att inse att man inte är där man vill vara.
   Samtidigt är det ju de strategier man *har* som lett dit.

   Nyckeln för att komma framåt är att ta ett steg i taget. Precis som du är inne på.
   Det är lika bra att acceptera att helheten aldrig kommer att vara perfekt. Det finns alltid något som skiljer sig från drömbilden.

   Men genom att ta ett steg i taget, och ändra på en detalj åt gången, så påverkas ju helheten också. Och avståndet mellan “här” och drömbilden krymper lite. Vilket gör det roligare och enklare att ta nästa steg. Och så länge det finns en framåtrörelse är allting precis som det ska
   🙂

 4. Jag har inte problem med disciplinen egentligen. Det är bristen på fantasi och kunskap som är problemet för mig. Jag vill äta grönare och bättre. Men hur? Det är så lätt att äta det jag är van vid. Jag vet hur det ska lagas. Jag vet var jag hittar det i affären. Jag vet att det uppskattas i familjen osv. Jag vill äta mer grönsaker och mindre kött. Jag vill äta mindre vitt mjöl och ris, men jag behöver mer kunskap om vad jag kan äta istället.
  / Sofia – Taggad och nyfiken utmanare

  1. Härligt, då har du ju kommit precis rätt! 🙂
   Utmaningen ger kunskapen som ger inspirationen att äta “rättare”, och under Utmaningen får du dessutom en del recept att känna dig för med.
   / Åsa

 5. Problemet för mig är disciplinen, uthålligheten, extrem trötthet, värk, migrän osv…….Detta leder ofta till snabbaste vägen….den vanliga maten, snabb energi mm.
  Vill verkligen men har svårt för genomförandet…….
  /Marie

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *