Grundkurs i pH-balans – del 2

Hur fungerar matsmältningen med basisk respektive sur mat?

Steg 1: munnen den ska tugga och va’ gla’

Kommer du ihåg när du var liten och fick lära dig att varje tugga av smörgåsen skulle tuggas i typ 100 (eller i alla fall 30) gånger? Det var faktiskt himla smart tänkt. Saliven är basisk och innehåller enzymet amylas, vilket bryter ned kolhydrater.

Måste man tugga protein, då? undrar vän av ordning. Måste och måste, här måstes faktiskt ingenting. Det är din kropp och ditt liv, du gör som du vill. Men. Om du vill göra det lättare för magen att smälta proteinet är det naturligtvis bra om du tuggar sönder det så mycket som möjligt.

Alltså: tugga ordentligt, dels för att påbörja nedbrytningen av kolhydrater, dels för att sönderdela resten av maten till en lättsmält vätska.

Steg 2: ett syrabad

Nästa steg är magsäcken. Här är det surt, och när det kommer ned mat blir det ännu surare. Maten utlöser nämligen produktionen av saltsyra (HCl) i magsäcken. Den sura miljön tar död på en hel del oönskade bakterier.

Magslemhinnan kan självklart inte skapa saltsyra ur tomma intet. Den använder koldioxid (CO2), vatten (H2O) och antingen natrium- eller kaliumklorid (NaCl, dvs koksalt, eller KCl).

Få inte panik nu, följande formler är bara till för dig som är nyfiken på kemin bakom!

H2O + CO2 + KCl = HCl + KHCO3, alternativt H2O + CO2 + NaCl = HCl + NaHCO3.

När magen skapar saltsyra blir det alltså kalium- eller natriumbikarbonat över, som restprodukt. Bikarbonat är, som du kanske känner till, en bas och den sitter kvar i magslemhinnan och skyddar denna mot saltsyran. Det finns de som hävdar att överskottet av bikarbonat släpps ut i blodet som buffert. Om detta stämmer är det ytterligare ett argument för att äta basisk mat (mer basisk mat till magsäcken => högre produktion av saltsyra => mer bikarbonat till blodets buffertsystem).

Den sura miljön i magsäcken passar enzymet pepsin som hand i handske. Pepsinet spjälkar protein och är som mest aktivt vid pH 1,5-2. Allteftersom proteinet bryts ned minskas saltsyraproduktionen och pH höjs. När det ligger på pH 3 är det dags för nästa steg: tolvfingertarmen.

Steg 3: nu blir det basiskt!

I tolvfingertarmen får maten bada i galla och bukspott, och pH höjs till ca 8. Bukspottet består av enzymer och bikarbonat. Bukspottkörteln producerar bikarbonatet på samma sätt som magsäcken producerar saltsyran, fast tvärtom. Om även ”överbliven” saltsyra skickas ut i blodets buffertsystem så är det ju verkligen bra om det skvalpar omkring lite bikarbonat där som kan neutralisera syran. (Huruvida den teorin stämmer eller ej ger jag mig inte in på – jag är inte biokemist och hävdar varken det ena eller det andra).

När maten ”basats upp” passerar den vidare till tunntarmen och tjocktarmen. End of story, typ.

Varför ska jag äta basiskt om kroppen fixar det själv?

Vår kropp är gjord för livsmedel som är fulla av mineraler, vitaminer och antioxidanter. Dessa hjälper kroppen att hålla sin pH-balans där den ska vara – sur på sina ställen, basisk på andra. Genom hela vår utveckling har vi ätit den typen av mat; det är faktiskt bara de senaste århundradena som vi har haft tillgång till raffinerat socker. Processade och raffinerade livsmedel – de som tyvärr utgör huvuddelen av de flesta människors mat idag – innehåller väldigt lite av de näringsämnen våra kroppar är vana vid (sedan urminnes tider, alltså), men desto mer av dåliga fetter, snabba kolhydrater och protein av tvivelaktig kvalitet. Dessutom är den väldigt energität vilket gör det lätt att överäta – förutom att den stimulerar aptiten så att vår naturliga aptitreglering sätts ur spel

Så frågan är om våra kroppar verkligen ”fixar det själva”?

Personligen är jag övertygad om att den explosionen av välfärdssjukdomar vi ser idag i princip skulle kunna stanna av helt. Det enda som behövs är att vi återigen börjar äta mat med naturligt innehåll av mineraler, vitaminer och antioxidanter (vilket är en trevlig definition av basisk mat) och håller oss borta från raffinerade, processade livsmedel som lakar ur våra kroppar.

/ Åsa

Publicerat den
Kategoriserat som Åsas tankar

11 kommentarer

 1. hej!

  jag är alldeles ny på det här men tycker att det verkar väldigt spännande och lovande med tanken på basisk mat. jag har dock en allvarlig fundering. som du säger ökar ju produktionen av saltsyra i magen när man äter, och ju mer basisk mat, desto högre produktion av saltsyra … men om man som jag har problem med reflux (magsyra som tränger upp i matstrupen) kan då ett högt intag av basisk mat inte riskera att förvärra problemet. det torde ju logiskt sett vara risken med en ökad saltsyraproduktion. eller är jag ute och cyklar här?

  hälsningar
  peter

  1. Hej Peter!
   Oavsett om du äter basisk eller sur mat kommer din mage att sänka pH på maten till ca 2 innan maten släpps vidare till tarmarna.
   Reflux beror på att den övre magmunnen inte stänger tätt. Även om symptomen förvärras av stress och felaktig (sur) kost är det alltså framför allt en kroppslig störning.
   De medicinska råden är bland annat att inte äta senare än 3 timmar före sänggående, att höja sängens huvudände, att ligga på vänster sida (pga hur övre magmunnen fäster i matstrupen – vi är ju inte helt symmetriska där i hjärttrakten).
   Att äta basiskt handlar inte om magsyra utan om att fylla på kroppens reserver av mineraler, vitaminer, antioxidanter mm så att den på bästa sätt kan hålla kroppen i balans.
   Och det är ju något alla har nytta 🙂
   / Åsa

 2. Hej Åsa,
  Mycket bra information!

  du har skrivit:
  ”När maten ”basats upp” passerar den vidare till tunntarmen och tjocktarmen. End of story, typ.”

  Det är kankse inte riktigt end of story, för att för ngn som har t ex problem med tarmarna som UC då vad man äter kan ha stor betydelse för sjukdomen.

  Jag undrar hur mycket positiv eller negativ påverkan en UC drabbade kan få genom att äta mer basisk mat?

  Hälsningar
  /Minoo

 3. Hej Minoo!
  Jag brukar ge följande generella råd vid UC:

  * Gurkmeja (kryddan), glutamin (aminosyra, finns som kosttillskott) och probiotika är tarmskyddande
  * Ät lösliga fibrer (finns i tex frukt, rotfrukter, havre, bovete, linfrö, psylliumfrö mm)
  * Undvik hårda fibrer (som tex fullkorn, kli, sparris och rabarber)
  * Undvik rött kött och gluten
  * Även mjölk- och mejeriprodukter kan vara irriterande för tarmen och många med UC upplever lindring när de undviker dem.

  Som du ser stämmer de väl överens med hur jag vanligen förespråkar att man äter, men det är alltså inte just det basiska utan det ”icke tarmirriterande” (tarmskyddade) som är viktigt vid UC.

  / Åsa

 4. Hej!

  Jag undrar om detta med att äta kalktillskott ihop med maten är det bra? Kan det vara så att bakterier inte dör i maten om de finns då? Menar att kalken tillskott gör magsäcken basisk och att bakterier klarar sig och blir kvar? Har en hund som jag ger extra kalk pga av egengjord mat och den äter inte ben och då tillsätter jag pulvret i maten men funderar på om det inte är bra utan att jag ska äta och hunden kalken efter någon timme?

  1. Jag kan tyvärr inte uttala mig om hundars matsmältning. De har ett mycket snabbare system än människor. Fråga en veterinär!
   Mvh Åsa

 5. Hej!
  Jag tycker det fattas en slutsats av det som händer i magen. Så magen spjälkar upp si och så men jag förstår fortfarande inte hur sur, respektive basisk mat påverkar systemet. På vilket sätt? Det framkommer inte här.

  Tacksam för svar
  Rebecca

  1. Magens surhet har ingenting med hur sur respektive basisk mat påverkar systemet.
   Våra celler skapar sura restprodukter bara genom att fungera (cellandning) och förbränna energi.
   Vi är designade för att äta näringsrik mat (grönsaker, hela korn, inget processat/raffinerat skräp osv), och om vi gör det får kroppen allt den behöver för att neutralisera och rensa bort de sura restprodukterna.
   Om vi däremot bara fyller på med tom energi utan näring så tar kroppen de mineraler mm som behövs från våra reserver i tex skelett, tänder och muskler.
   / Åsa

 6. Hej! Jag har opererat bort min bukspottkörtel, mjälte och tolvfingertarm, dom har lappat m delar av tolvfingertarmen! Äter pancreas förstås, men det är ju inget bikarbonat i dessa! Kan jag ta lite bikarbonat i vatten o dricka? Har du tips på vad jag skulle behöva i vitaminväg?
  Med vänlig hälsning, /Monica

  1. Hej Monica,
   visst kan man lösa bikarbonat i vatten om man vill det.
   De flesta svenskar behöver tillskott av omega 3, D-vitamin och magnesium.
   Det kan mycket väl vara så att du behöver något mer pga den bortopererade bukspottkörteln, men där har jag tyvärr för dålig kunskap för att kunna ge tips och råd.
   / Åsa

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *