Publicerad den Lämna en kommentar

Fikateknik 3 – de hemliga tricken

Hittills har vi lärt oss grunderna – hur kroppen reagerar på socker, insulinets skadeverkningar och hur man bakar ett fika som är så smart som möjligt.

Men det är ju faktiskt inte alltid vi gör – eller vill göra – smarta val när det fika. T i SMART står för Tillåtande, och någon gång ibland är det väldigt skönt (och gott!) att vara lite rebellisk 😉

Det är då de hemliga tricken kommer in i bilden – de används för att sänka blodsockerpåslaget eller öka förbränningen.

Den röda flaskan har jag hittat på ÖB, annars har ICA en bra. Ingen av dem ska vara gjord på koncentrat.

Trick nr 1: Grapefrukt

Grapefrukt är ett märkligt livsmedel. Dels är det en av mycket få frukter som är basiska, men hemligheten ligger framför allt i dess innehåll av naringin, naringenin och bergamottin. Dessa ämnen kan hämma nedbrytningen av vissa läkemedel vilket kan leda till överdosering – äter du läkemedel bör du alltså rådgöra med din läkare innan du börjar äta grapefrukt.

Tricket är nämligen att grapefrukt ökar fettförbränningen genom att öka frisättningen av fett från fettcellerna (1), och att den ökar insulinkänsligheten (2). Dessutom verkar det möjligt att grapefrukt kan öka själva energiförbrukningen, något som är troligt med tanke på de relativt stora effekter som den tycks ha på vikten.

Gör så här
Precis innan du fikar äter du en halv eller en hel grape, eller dricker ett glas färskpressad grapefruktjuice. Hel (eller halv) frukt är självklart bättre än juice, eftersom fibrerna balanserar den lilla mängd fruktsocker som trots allt finns i grapefrukt.

Under grapefruktsäsongen är färsk grape oslagbar. Blond eller blodgrape spelar mindre roll, blodgrape innehåller fler antioxidanter men är också lite sötare. Resten av året är färskpressad (dvs inte gjord på koncentrat) grapejuice enkelt och lättillgängligt.

Trick nr 2: Fysisk aktivitet

För att grapefrukten ska kunna göra sitt jobb ordentligt behöver du röra på dig. Annars kan du ju inte bränna det frisatta fettet, och då lagras det tillbaka in i fettcellerna.

Dssutom öppnas muskelcellernas glukosportar när du anstränger dig. Utan att insulinet är där och låser upp. Blodsockerhalten sjunker snabbare vilket gör att mängden insulin som utsöndras minskar. Oerhört smart!

Glukosportarna öppnas så snart du anstränger musklerna, och de står öppna ”ett tag” efter att du slutat: tiden står i proportion till hur hårt du ansträngt dig.

Gör så här
Det bästa är att röra på sig både före och efter fikat. En rask promenad duger fint, ännu bättre är det förstås om du springer, cyklar, kör ett styrkepass eller gör något annat som höjer pulsen och låter musklerna jobba ordentligt. Men det viktiga är att du faktiskt rör på dig.

60-90 minuter efter fikat brukar blodsockret toppa, och då är det supersmart att tex göra djupa knäböj (squats). Är du bortbjuden så kan du alltid smita in på toan och göra dina knäböj – 50 st tar inte så lång tid men de har mycket positiv effekt på ditt blodsocker!

Imorgon ska jag avslöja mina två sista trick – lagom till helgen 🙂

/ Åsa

Källor
(1) Dallas C. et al., Lipolytic effect of a polyphenolic citrus dry extract of red orange, grapefruit, orange (SINETROL) in human body fat adipocytes. Mechanism of action by inhibiton of cAMP-phosphodiesterase (PDE), Phytomecicine 15(10):783-92, 2008.

(2) Fujioka K. et al., The effects of grapefruit on weight and insulin resistance: relationship to the metabolic syndrome, J. Med. Food 9(1):49-54, 2006.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *