Campingsemester i backspegel

Fem på nya äventyr. Tält med tre rum och kök/vardagsrum/förråd. Bil förtöjd med torklinor. Och världens skönaste semester.

Så här i efterhand kan jag avslöja att det där med tältsemester i 10 dagar med 5 barn kändes som en mer än lovligt stor utmaning.

Men jösses. Vilken semester det faktiskt blev! Både vi och ungarna älskade hela konceptet och alla sju vill tillbaka nästa år.

Tack för tipsen vi fick – gårdsbutiken i Dödevi var underbar! Det var även butiken vid Löttorps camping, men avståndet gjorde den mindre bekväm för oss.

När det gällde matlagningen gick vi balansgång mellan smart och enkelt:

Frukost: Havregrynsgröt med valfritt plock av russin, torkade aprikoser och cashewnötter, alternativt nykokta, lokalproducerade ägg för yngsta dottern som verkligen inte gillar gröt. Och så galiamelon, för det råkade den eminenta lilla ICA-butiken ha extrapris på just den veckan vi var där.

Nästa år investerar vi en liten induktionsplatta så vi slipper koka gröten i servicehuset. Och vi gör definitivt plats för vattenkokaren så att tevattnet går snabbt och geschwinnt.

Lunch: Ungefär hälften av luncherna var ”äkta SmartaMaten” som vi hade förberett hemma och frusit in (en liten kylbox för bilbatteri och eluttag tog hand om förvaringen). Vi kompletterade med färska resp. ångkokade grönsaker och konserverad ratatouille. Nej, ratatouillen var ingen höjdare men den var extremt enkelt att förvara och laga 😉

Resten av luncherna bestod av barnfavoriter som tonfisksallad med quinoa (tonfisk, quinoa, rödlök, gurka, tomat), ABC-gryta med råris (gröna linser, krossade tomater, lök, curry – servera med Ananas, Banan och Cashew) och fetasallad med melon (råris, fetaost, tomat, melon, knipplök och rejält med svartpeppar). Enkelt, gott och ganska (men inte 100%) smart. En fullt godkänd semesterbalans!

Mellis: Oj. Detta vågar jag väl knappt avslöja, men here goes…:

Barnen: 2 liter fulglass med en uppsjö av plastiga såser, serverad på papptallrikar med plastskedar. Jag vet. Det  blir inte mycket värre än så. Eller. Jo. Kanske. Se nedan.

Jag och Micke: mörk choklad (85 resp 90%) och… ehum… varsitt glas rödvin. I campingstolarna. Med varsin bok. Och möjligen lite nötter. Tillåtande, någon?

Middag: Jag säger bara Böda Beach Club. Med hovmästaren Alfred.

Så omhändertagna som vi blev. Så hemma som den fantastiska personalen fick hela familjen att känna sig. Och så semester det blev att slippa laga middag.

Barnbuffén var långt ifrån smart (eh, de hade i alla fall gurka) men ack så populär. Och omväxling mot det normala. Vuxenbufféerna gick att göra riktigt smarta men självklart åt jag *aningens* för mycket typ varje kväll.

Vilket inte gjorde så mycket, för varje morgon kl 8 bjuder campingen på gympa av olika sort och smak, och dessutom finns det ett helt ljuvligt löpspår att njuta av 🙂

Back on track?

Säga vad man vill om semester. Hade man den hela året skulle det inte alls vara lika härligt!

Jag tycker det är helt underbart att få smygstarta rutinerna igen (ungarna har ju sommarlov en vecka till), att ha nära till ett vettigt kök och en kyl full av färska grönsaker (skördesäsong!), och att fundera kring nya recept och bonusrecept. Fyra veckors köksavhållsamhet sätter fart på experimentlusten kan jag lova!

Hur var din semester? Om du tillhör dem som tillåtit dig en aning för mycket av det goda så hoppas jag innerligt att du i alla fall njutit fullt ut av det!

För det är ju bara att ta nya tag, ge kroppen det den verkligen behöver (vilket kanske inte är detsamma som den vant sig vid och tigger om, dårå) och försöka hålla kvar anti-stress-semester-känslan så länge det bara är möjligt 🙂

/ Åsa

Publicerat den
Kategoriserat som Åsas tankar

4 kommentarer

 1. Öland är härligt! Tilllbringade somrarna där som liten.
  Ett par frågor : varför är svamp surt? Ibland har jag fått höra att svamp är bra för mig.
  Stevia är tydligen basiskt enligt din lista, vilket gjorde mig lite paff. Är det någon speciell sort som är basisk?

 2. Hej Malin!
  Det finns de som hävdar att all svamp är extremt sur, att även ätlig svamp innehåller giftiga mycotoxiner och att man bör sky svamp som pesten.
  Andra säger att svamp är svagt basiskt.

  Jag håller mig lite mitt emellan, och har lagt svamp på ”sura listan” för att vara på den säkra sidan.

  Men ”T” i SMART står ju faktiskt för Tillåtande, och svamp innehåller faktiskt en hel del nyttigheter (beroende på sort och odlingsförhållanden). Shiitake lär tex ha cancerhämmande egenskaper, medan industriodlad champinjon kanske inte stoltserar med så många hälsofördelar.

  Själv äter jag svamp ibland (inte så ofta), och då rör det sig om hemplockade kantareller och trattkantareller. Jag ser då (som alltid) till att balansera med rejält med basisk mat.

  Stevia är – i sin ursprungsform – ett naturligt sötningsmedel. Det påverkar inte blodsockret och är därför ett vettigt alternativ.
  MEN. Tyvärr säljs det ofta i märkliga strövarianter där det är utblandat med tex maltodextrin (extremt snabba kolhydrater) eller annat skräp.
  Vill man söta med stevia ska man alltså hålla sig till den rena varan (finns tex på Basbalans.se)

  Själv föredrar jag sötning med tex dadlar och honung *i små mängder*, men om man tex har diabetes är stevia ett mycket bra alternativ.
  Det är lite svårt att dosera den rena, koncentrerade stevian, men om man använder knivsuddar och provar sig fram brukar det gå bra.

  / Åsa

 3. Hej!
  Låter som ni haft en underbar semester.
  Vi har också badat mycket och varit ute i skog och natur.
  Jag har en son på 3 år som vägrar äta grönsaker, så det är lite kämpigt här med det, men en del ganska basiska frukter kan vara ok lime, grape, apelsin.
  Själv mår jag mycket bra på denna basiska mat, frisk från tarmsjukdomen.
  Min äldsta son kämpar mot denna tarmsjukdomen varje dag här och med maten för att bli frisk igen, snäll kokt ekologisk mat och probiotika och D3.

  Ha det bra! Mvh Madeleine

  1. Hej Madeleine!
   Ja, semestern var verkligen chockartat underbar. Hoppas på en lika fin sommar nästa år!

   Barn har ju sina idéer…
   Ibland är tid det enda som hjälper (de blir ju gudskelov äldre), ibland kan man lyckas med andra trick.
   Att låta dem vara med vid matlagningen kan funka riktigt bra. Även en treåring kan skära upp lite gurka (under överinseende, förstås!) och då blir det i alla fall liiite roligare att smaka. Och när man smakat några gånger brukar ogillande förbytas i gillande 🙂

   Att få hänga med till affären och välja bland färger och former är ett annat sätt att öka nyfikenheten.

   Du är en fantastisk mamma:
   Dels prioriterar dig själv (en förälder som mår bra är en bättre förälder än en som mår dåligt).
   Dels hjälper du dina barn att äta på ett sätt som stärker dem, trots motvind från både dem och omvärlden.

   All lycka till dig och familjen!
   / Åsa

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *