Jag får många, många frågor om hur man ska göra för att äta smartare. Vissa undrar över specifika livsmedel, medan andra ligger i startgroparna och helt enkelt är lite osäkra på vilket håll som är framåt.
Några av mina kommande blogginlägg kommer att handla om just detta att komma igång – var börjar man egentligen? Vad är viktigast, och vad kan man lägga på efterhand? Gudarna ska veta att det är en process att vänja sig av med våra ”normala” mat- och livsvanor, och istället ge plats för sådant som håller oss friska, starka och lyckliga…
Vad är ”normalt”?
För det första: det som kallas ”normalt”, dvs polerade spannmål, kött, mejeriprodukter, halvfabrikat, processat fett, socker, bröd och tillsatser, är långt ifrån normalt om du frågar din kropp. Den typen av mat sätter kroppen i hårt (försvars)arbete, vilket gör att mindre energi blir över till immunförsvar och återuppbyggnad.
Det din kropp verkligen vill ha och behöver är mat som är rik på vitaminer, mineraler, antioxidanter och (vattenlösliga) fibrer. Det billigaste och bästa sättet att få detta är att äta grönsaker, rotfrukter, frukt, nötter och frön, varierat med hela korn, fisk, ägg och baljväxter.
Magic bullet?
”Men kan man inte bara äta några bra piller från hälsokosten?”, frågar någon.
Nja, säger jag. Vissa tillskott anser jag verkligen att vi behöver, som D-vitamin, Omega 3 och kanske några mineraler beroende på hur livssituationen ser ut. Men om vi förlitar oss på piller missar vi bredden av näringsämnen som finns i ”hela” livsmedel. Dessutom finns det inget piller i världen som kan balansera upp en kost baserad på skräp.
There is no magic bullet. Det går inte att fuska med så smarta saker som våra kroppar. Vill du ha ett bra resultat måste du göra det som krävs.
Quick-fix = ingen fix alls
Denna ständiga brådska som vi lever i… ”Fram till det-och-det-datumet ska jag ha …” – bli av med mina besvär, gått ned fem kilo, fått platt mage, bli frisk, springa en halvmara, osv osv osv.
Stop it, säger jag. Det är inte ett visst datum som är viktigt. Det är att du idag gör en förändring mot den du vill vara resten av ditt liv. Och inte fram till ett visst datum, utan resten av ditt liv. För vad händer annars när du når dina mål? Jo, du faller tillbaka i gamla vanor igen och vips så har du fått tillbaka din gamla kropp och dina gamla besvär.
Ett steg i taget ger hållbar förändring. Och då är vi framme vid det allra första steget mot att ändra sin kost:
Steg 1: Gör slut med gamla föreställningar om vad som är ”normalt”
Du kanske tror att du inte kan leva utan pasta och bröd. Eller att du skulle dö om du slutade med socker. Eller att grönsaker och rotfrukter är kaninmat. Tjahapp. Med den inställningen lär du få leva med de besvär du har nu, och det är inte otroligt att du med tiden utvecklar någon av våra populära välfärdsjukdomar – övervikt, diabetes II, hjärt- och kärlbesvär, cancer osv.
En mer livsbejakande inställning kan vara ”Pröva något nytt”. Om inte annat så en ny tanke. Vad skulle hända om jag bytte ut pasta/ris/pommes mot rostade rotsaker? eller Undrar om mina barn gillar quinoa när de testat några gånger? eller Vad sjutton är bovete? Jag kollar!
Se där några tankar värda att tänkas!
Nästa inlägg kommer handla om vad du konkret kan göra som ett första steg när du vill börja äta smartare.
Till dess blir jag jätteglad om du vill dela med dig av dina tankar kring vad du upplever som normalt fast det nog inte är det!
/ Åsa
Bra inlägg! Ser fram emot nästa. Keep up the good work Åsa!
Tack Andreas! 🙂
Hej, skönt att höra någon annan som ifrågasätter vad som är ”normal” kost! Själv lever jag efter något som liknar din filosofi, men upplever ofta att jag blir ifrågasatt. Mat är känsligt! Att avvika från normen kan uppfattas som provocerande. De flesta människor tar hellre omeprazol än att ändra vad de äter och tyvärr så stöder sjukvården ofta den lösningen. Tack för en bra hemsida med värdefull och lättbegriplig information!
Hej Helena!
Ja, visst är det märkligt att mat är så känsligt. Det är lite ”om du inte gör som jag så måste du ha fel (för annars kanske jag har fel och det vill jag inte…)” över det hela.
Och detta med sjukvård och läkemedel är ett sorgligt kapitel för sig… Det finns inga pengar (för industrin) i bra mat och friskvård, medan däremot läkemedel ger ofattbara summor. Att det skulle bli billigare för både samhället och individen (färre sjukdagar, ökad livskvalitet) är liksom ointressant. Suck.
Trösten är att vi konsumenter faktiskt har all makt i våra egna händer – vi bestämmer vad vi köper i affären, och vi bestämmer vad vi stoppar i våra munnar 🙂
/ Åsa
Hej Åsa ! Gott nytt år !
Hoppas att du hade en fin semester !
Tack för antigikttipsen – ungefär som jag har tänkt faktiskt .
Min matgrej i år blir att använda stavmixen mer . Soppor och diverse hackmat av grönsaker och det man har hemma går ju så enkelt att få till . Blandningarna blir som det blir , oftast gott och litet spännande med icke vanliga kombinationer .
Må gott och tack för Smartamaten !
Anders
Hej Anders!
Tack, semestern var finfin och efter den kom ju julen 🙂
Bra att gikttipsen kändes rätt, då är det bara att vänta och se vilka resultat de ger.
Jag håller med, stavmixern är verkligen ett suveränt verktyg. Hör gärna av dig om du hittar en rolig kombination som du vill dela med dig av 🙂
Sköt om dig, vi hörs!
/ Åsa
Ja Åsa, det finns en hel del av ovan redan skrivna som jag vill skriva under på, särskilt att diskutera mat är väldigt känsligt. Jag tror att de som har svårt att acceptera ekologisk och ”grön” mat egentligen vet att raffinerade produkter o varor inte är så nyttiga men de orkar inte ta tag i förändring själva. Och att laga mat från grunden tar ju mycket längre tid än att värma på de halvfärdiga varor som flockas i hyllor o frysar i butikerna. Jag har lagat o ätit från de fina recept som du har skickat och det är en utmaning varenda gång som jag går till butiken och ska handla varor som inte är självklara i sortimentet. Men när man lyckats hitta alla ingredienser och får gå hem o koka ihop maten är det jättekul och väldigt gott. Det är värt varenda minut det tar! Tack för den goda smarta maten! /Lotta