A som i Alkalisk (eller A som i Basisk ;-)

Vad menas egentligen med alkalisk, eller basisk mat? Varför anser vissa att det är rent skitsnack, trots att andra blir friska från ”obotliga” sjukdomar? Och hur sjutton ska jag kunna sammanfatta det på ett kort blogginlägg? 😉

Till att börja med: skeptikerna har till viss del rätt. Vårt blod håller sitt pH-värde i princip oavsett vad vi äter. Och magsaften är sur oavsett vad vi äter, medan de ”juicer” som utsöndras i tolvfingertarmen gör maten lätt basisk. Kroppen har helt enkelt olika pH-värden på olika ställen, i olika celler – baserat på vilket som är det optimala pH-värdet för just den funktion som sker i just den cellen.

Men frågan är inte om blodet och resten av kroppen håller sina olika pH-värden. Frågan är hur.

Hur många mineraler, vitaminer och antioxidanter ser du i den här bilden?

Om vi inte tillför de mineraler kroppen behöver, tar den av sina reserver. Kalk från skelettet. Magnesium från musklerna. Kalium från cellerna. Vilket bland annat leder till benskörhet, kramp och högt blodtryck, för att bara nämna tre av alla de sjukdomar och symptom man kan drabbas av när man äter surt.

Och sur mat, det är mat som kostar kroppen mer än den ger vid nedbrytningen. Som tär på kroppens resurser.

Basisk mat, det är mat som tillför kroppen mer än vad den kostar vid nedbrytningen. Som fyller på, ger näring åt, kroppen.

Det gamla uttrycket ”Närande och tärande” får en ny innebörd, eller hur?

SmartaMaten är närande. I mina recept finns det mineraler, vitaminer, antioxidanter och vattenlösliga fibrer en masse. Långsamma kolhydrater, fullvärdigt protein och finfina fetter. Helt enkelt alla komponenter som behövs för att må bra!

För balansens skull använder jag även sura råvaror, men jag väljer dem som bidrar på annat något sätt: både fisk och ägg (ekologiska) ger till exempel fina omega 3-fetter, något vi måste ha för att överleva. Medan rött kött och charkprodukter däremot är starkt kopplat till cancer – snacka om tärande!

Så nästa gång någon frågar vad sjutton du menar med att äta basiskt så kan du förenkla det hela till följande:

  • Basisk mat är rik på basiska mineraler (till exempel kalk, magnesium och kalium)
  • För att må bra behöver vi äta varierat av naturliga råvaror för att få i oss alla de mineraler, vitaminer, antioxidanter och vattenlösliga fibrer vi behöver
  • Sur mat behövs också, men välj sur mat som bidrar med något bra till din kropp, inte den som gör dig sjuk i en mer eller mindre avlägsen framtid

/ Åsa

Publicerat den
Kategoriserat som Åsas tankar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *