Nu är vi framme vid det avslutande inlägget i min serie om fikateknik, och även idag ska vi ägna oss åt att minska insulinutsöndringen och öka förbränningen. Till vår hjälp har vi kanel och kaffe.

Kaffe, och rejält med kanel pudrat på toppen. Kanelen bildar en sump på botten, men den behöver man inte bry sig om. De aktiva ämnena löser upp sig i det varma vattnet.

Kanel

Kanel innehåller polyfenoler som öppnar muskelcellernas glukosportar. Som du redan lärt dig innebär det att kroppen inte behöver utsöndra insulin för att cellerna ska kunna ta upp glukosen.
Dessutom verkar kanel öka insulinkänsligheten, vilket ju betyder att det behövs mindre insulin för att cellerna ska öppnas.
Effekten blir alltså dubbel.

Den första studien om kanel och blodsocker kom 2003. 60 st typ 2-diabetiker fick placebo eller 1, 3 eller 6 g kanel dagligen i 40 dagar. Alla doser var effektiva: fasteblodsockret sjönk 18-29%. Dessutom minskade LDL-kolesterolet 7-27% och triglyceriderna föll 23-30% (1).

Som om inte det vore nog så är polyfenolerna verksamma som antioxidanter, vilket är mycket bra om du äter socker eftersom socker är starkt oxiderande.

Gör så här
Ät gärna 3 g kanel (ca 1 tesked) dagligen! Mald kanel är bäst eftersom det är svårt att utvinna polyfenolerna ur hel kanelstång. Jag använder numera bara vietnamesisk kanel (finns på iHerb, shoppingtips här) eftersom den både är godare och ger bättre effekt på blodsockret än “vanlig” kanel.

När det är fikadags brukar jag alltid ha kanel i mitt kaffe. Förutom de positiva effekterna på blodsocker och insulin rundar kanelen av smaken på kaffet så att mjölk blir helt överflödigt.

Har du dessutom kanel i själva fikat så får du vinster även där 🙂

VIKTIGT: Ät MAX 1,5 tsk kanel/dag, eftersom de aktiva substanserna kan få negativa effekter om du överdoserar dem.

Kaffe

Vad? Kaffe? Men kaffe är ju surt som attan, och det är ju inte smart?

Helt sant. Kaffe är surt men när det gäller fikateknik är det faktiskt smart. Kaffe sätter nämligen fart på förbränningen.

Men det ska vara kaffe, inte koffein i tablettform eller som energidryck. Dessa ger nämligen en akut försämrad insulinkänslighet, vilket är förstadiet till diabetes typ 2 (2).

Märkligt nog har kaffe motsatt effekt, det verkar nämligen mycket starkt skyddande mot just diabetes typ 2 (3). Dessutom ökar det förbränningen genom att öka leverns energiförbrukning, och frigöra fett från fettcellerna (dvs samma effekt som grapefrukt har).

Som om inte det vore nog innehåller kaffe ämnen som fördröjer upptaget av glukos (4), vilket ger långsammare blodsockerhöjning och minskad insulinutsöndring – inte så dumt när man ska fika!

Och till sist innehåller kaffe många typer av antioxidanter, till exempel fenoler.

Gör så här
Ta en kaffe till ditt fika, och njut av hur kaffets beska smak matchar sötman från fikabrödet!

Fikateknik, sammanfattning

Sådär, då var mina hemliga trick inte så hemliga längre 🙂

Oavsett vilken typ av fikabröd du föredrar så kan du använda min fikateknik för att minska skadeeffekten av blodsockertoppar och höga insulinnivåer.

Gör så här

  1. Rör på dig en stund före fikat.
  2. Ät eller drick grapefrukt precis före fikat.
  3. Fika, och njut av varje tugga! Drick kaffe med kanel till.
  4. Rör på dig igen 60-90 minuter efter fikat.

För dig som vill läsa mer om fettförbränning rekommenderar jag Fredrik Paulùns bok “50 genvägar till fettförbränning”.

Trevlig helg!

/ Åsa

Källor
(1) Khan A. et al., Cinnamon improves glucose and lipids of people with type 2 diabetes, Diabetes Care 26(12):3215-8, 2003

(2) Petrie H. et al., Caffein ingestion increases the insulin response to an oral-glucose-tolerance test in obese men before and after weight loss, Am. J. Clin. Nutr. 80(1):22-8, 2004

(3) Zhang Y. et al., Coffee consumption and the incidence of type 2 diabetes in men and women with normal glucose tolerance: The strong heart study. Nutr. Metab. Cardiovasc. Dis. 17, 2010

(4) Thom E., The effect of chlorogenic acid enriched coffee on glucose absorption in healthy volunteers and its effect on body mass when used long-term in overweigth and obese people, J. Int. Med. Res. 35(6):900-8, 2007

Taggar:

4 thoughts on “Fikateknik 4 – fler hemliga trick

  • 25 februari, 2013 kl. 10:10
    Permalänk

    Hej, jag undrar om du vet ifall ovanstående studier har gjorts på äkta kanel eller om det är den kanel vi köper i vanliga mataffärer?

    (Tack för allt arbete du lägger på detta! Underbart!)

    Svar
    • 25 februari, 2013 kl. 15:19
      Permalänk

      Hej Lena!
      Jag vet inte vilken eller vilka sorter som har använts, men så här skriver Tim Ferriss i sin bok The 4 hour body:
      “I tested three species of cinnamon: Ceylon cinnamon (Cinnamomum verum or zeylanicum, also referred to as “true cinnamon”), Cassia cinnamon (Cinnamomum cassia or aromaticum), and Saigon cinnamon (Cinnamomum loureiroi, also known as Vietnamese cinnamon).
      Though Cassia is thought inferior to Ceylon or completely ineffective in some bodybuilding circles, it has lowered glycemic response in both published studies and in my experience. This is fortunate, since Cassia is what is most often found at coffee shops and restaurants if you ask for “cinnamon.” I found Saigon cinnamon to be most effective, with Cassia in close second place and Ceylon in much further third place.”

      Dvs; Cassia-kanel är den vanliga sorten och Tim Ferriss tycker att den är effektivare än den “äkta” kanelen från Ceylon. Och enligt honom har också cassia-kanelen varit med i publicerade studier.

      / Åsa

      Svar
  • 5 oktober, 2013 kl. 17:24
    Permalänk

    Hej Lena,

    Saigonkanelen Cinnamomum loureiroi som ger bäst effekt finns på allt-fraktfritt.com som små chips, man får själv mala.

    Jag har tagit bort de flesta kolhydrater i maten men kommer inte i ketos. Men med lite Saigonkanel i kaffet så funkar det, ketosen går igång.

    Mycket godare kanel dessutom, än den vanliga kassiakanelen.

    Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *