Jag har sedan i våras ett nytt favoritmellis: guldmjölk.

Guldmjölk består av guldmjölkspasta, mjölk (i mitt fall havremjölk) och en aning honung.

Många recept på guldmjölkspasta låter ganska krångliga, men med mitt recept är du klar på 10 min – och sedan har du guldmjölkspasta som räcker i ett tag 🙂

Jag förvarar guldmjölkspastan i kylen, i en glasburk med lock. Den håller (åtminstone) flera veckor, men blir sällan så gammal här hemma.

Istället för att predika för kören om hur bra guldmjölkspasta är tänkte jag ge några minska-disken-tips.

Jag tycker nämligen att det är alldeles för pyssligt att hålla på att diska matskeds- och decilitermått varje dag. Istället använder jag mig av min digitala köksvåg och vad jag brukar kalla “baklängesvägning”.

Guldmjölkspasta, snabbt och enkelt recept

1 dl torkad gurkmeja, motsvarar ca 40 g vilket är vad som ryms i en “vanlig” storpack från mataffären
1 tsk finmald svartpeppar
1 msk mald ingefära
1 msk mald nejlika
2 dl vatten

1 msk mald kanel (gärna ceylon)
1 msk mald kardemumma
1 msk kokosfett med kokossmak

Gör så här

  1. Blanda gurkmeja, svartpeppar, ingefära och nejlika med vatten i en liten kastrull.
  2. Sjud i några minuter under omrörning, tills det blivit en pasta (det går ganska fort).
  3. Stäng av värmen och rör ned kanel, kardemumma och kokosfett.
  4. Lägg över i en glasskål med lock, tryck till ordentligt så att så lite luft som möjligt är kvar.

Så till själva guldmjölken!

Guldmjölk, 1 glas

1 msk guldmjölkspasta
2,5 dl havremjölk UTAN tillsatt A-vitamin (läs innehållsförteckningen)

0,5-1 tsk kallslungad honung (fast, inte flytande)

Gör så här (för att minimera disken)

  1. Baklängesvägning

    Ställ glasburken med guldmjölkspasta på en digital köksvåg. Nollställ och “baklängesväg” 15 gram (dvs en matsked): skeda upp guldmjölkspasta till en liten kastrull, tills vågen visar -15 g (minus, alltså).

  2. Vanlig hederlig framlängesvägning

    Ställ kastrullen på vågen och nollställ igen. Skaka havremjölken och häll i ca 250 g.

  3. Värm försiktigt medan du använder skeden för att “mosa” pastan i mjölken. Jag brukar inte vilja koka upp men det är säkert inte hela världen om du råkar göra det.
  4. Häll över i ett glas eller en kopp. Skölj av skeden och torka den.
  5. Skeda upp “lagom” mycket honung och rör ned i guldmjölken. För mig är 0,5 tsk lagom, mer blir för sött. Du tar så mycket du behöver för att kunna njuta av guldmjölken – som ska vara kryddig snarare än söt 😉

Drick och njut!

Honung ska vara fast, kallslungad och svensk – allra helst närproducerad ❤️
Taggar:     

3 thoughts on “Guldmjölk!

  • 5 december, 2019 kl. 14:07
    Permalänk

    Tack för jättebra tips !!!

    Svar
  • 5 december, 2019 kl. 14:30
    Permalänk

    Hej.
    Varför skall man undvika havremjölk med tillsatt A-vitamin?

    Mvh Dan

    Svar
    • 5 december, 2019 kl. 17:21
      Permalänk

      Hej Dan,
      all tillsatt A-vitamin bör undvikas av vuxna människor. Överdosering av just A-vitamin är riktigt skadligt, eftersom kroppen inte kan hantera det.
      Betakaroten, som är förstadiet till A-vitamin, är däremot ingen fara. Kroppen omvandlar bara den mängd betakaroten som behövs (våra kroppar är så smarta!)
      Till och med “svensk normalkost” täcker vårt behov av A-vitamin, och det är just genom tillskott som vi löper risk för överdosering.
      https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/a-vitamin

      Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *