Örtsalt
Jag häller över Trocomare i ett saltkar så att det blir lätt att måtta upp en tesked.

Hur är det egentligen med salt?

Är det verkligen så farligt för blodtrycket att man måste vara übersparsam med salt när man lagar mat?

Alternativt ha dåligt samvete för att man vill få maten att smaka något?

Nope.

För ungefär två år sedan kom en observationsstudie, där man följt drygt 100.000 människor från 18 länder (varav ca 4000 svenskar) under drygt 3,5 år.

Tidigare har man vetat att ett högt saltintag har gett ökad risk för tex hjärtinfarkt och stroke.
Nu vet man att även ett lågt saltintag ger samma risker.

Och det är faktiskt så illa att Livsmedelsverkets rekommendationer fortfarande – trots att denna studie kom för två år sedan – ligger kvar på den låga nivån (5-6 g salt/dag). Dvs den låga nivå som alltså också leder till ökad risk högt blodtryck och för tidig död.

Så hur mycket salt är bra?

Enligt studien så ligger medelsvensson riktigt bra till med sina 10-12 g salt/dag, vilket motsvarar 4-5 g natrium.

Natrium är det  (livsviktiga) mineral som salt består av till ungefär 40%, och den substans som rekommendationerna egentligen gäller.

Dessutom finns det goda marginaler:
Minst risk löper den som äter 7,5-15 g salt/dag, dvs ca 1,5-3 tsk. Detta motsvarar 3-6 g natrium.

Undantag: om du redan har högt blodtryck

Om du redan har högt blodtryck, eller är över 55 år, gör du klokt i att hålla dig under 5 g natrium/dag, dvs max 12,5 g koksalt.

Hur mycket salt (natrium) ger SmartaMaten?

Jag fick ett skrämt mail ifrån en medlem en gång, typ: “men jösses, ska jag använda en halv deciliter salt per vecka – det är ju jättemycket!”

Alla som sett mina inköpslistor vet att detta stämmer – det går åt ungefär 0,5 dl örtsalt för 16 portioner SmartaMaten.

0,5 dl örtsalt väger ca 50 g, vilket ger 50/16=3,125 g örtsalt per portion. Vilket faktiskt inte är så mycket.

Nu innehåller örtsalt (tex Trocomare och Herbamare) lite mindre än 40% natrium, men för att hålla oss på säkra sidan räknar vi ändå med 40%. Resultatet blir ca 1,25 g natrium/portion. Eller 2,5 g natrium / dag, om man (som jag) äter två SmartaMaten-portioner varje dag.

För att komma upp i hälsosamma 3-6 g natrium/dag behöver du alltså lägga till, inte oroa dig för att du får för mycket. I alla fall inte om du äter SmartaMaten 🙂

Själv har jag alltid Herbamare på bordet för att kunna salta lite extra (ja, jag gillar lite extra sälta).

Om du dessutom äter smarta saker som tex soltorkade tomater, oliver, selleri, bönor, fisk och skaldjur så ger även dessa extra  natrium.

Kalium och natrium balanserar varandra

En viktig detalj när du äter smart är att du får i dig en hel del kalium via kosten, och kalium sänker blodtrycket.

Livsmedel som är extra rika på kalium är tex bönor, kikärter, linser, sötmandlar, nötter, frön, bovete, kålväxter, avokado, rödbetor, gurkmeja och ingefära. Även banan och en hel del andra frukter ger kalium.

Jod – också himla viktigt!

Svenska jordar är generellt jodfattiga, vilket förr i tiden ofta ledde till jodbrist. Detta är anledningen till att vanligt koksalt är joderat – det är helt enkelt ett kosttillskott. Jozos joderade salt innehåller 5 mg (5000 µg, dvs mikrogram) per 100 g.

RDI för jod är 150 µg per dag, vilket innebär att 3 g (typ 0,5 tsk) joderat salt ger dig hela dagsbehovet.

(Optimalt intag är 150-300 µg. Det är vanligt att RDI ligger i underkant – det visar vad vi behöver för att slippa brister, inte vad vi behöver för att må riktigt bra.)

Själv fördrar jag – av flera anledningar – att använda örtsalt med tillsatt kelp, som Trocomare och Herbamare, istället för typ Jozo med jod.

Kelp (kallas kombu när den skördas i Japan, sockertång när den kommer från Sverige) är en alg som innehåller jod. Men det är svårt att komma upp i rekommenderad mängd jod genom att bara äta örtsalt. Mina drygt 6g örtsalt/dag ger faktiskt bara knappt 40 µg jod.

Därför har jag börjat tillsätta kelppulver i min gröna drink. 1 krm (dvs 1 ml) för två personer (jag köper från iHerb för de har så himla bra priser).

1 krm kelppulver ger ca 150 µg jod / person, vilket jag tycker känns alldeles lagom som ett dagligt tillskott.

Slutsats

Om du äter smart mat så får du i dig mängder av kalium och du har till och med utrymme att salta lite extra på maten.
Men – förutsatt att din mat är odlad i Sverige eller något annat land med jodfattiga jordar – får du troligen i dig för lite jod.

Om du inte äter jodberikat salt så se därför till att du tar någon annan form av jodtillskott, t ex i form av kelppulver.

100 ml av mitt kelppulver väger 43 g.
Det innehåller ca 700 µg jod per gram.

100 ml kelppulver ger 43*700=30100 µg jod

1 ml (dvs 1 krm) kelpppulver ger 30100/100=301 µg jod

Kombu, kelp

2 thoughts on “Salt – farligt eller nyttigt?

  • 20 september, 2016 kl. 15:25
    Permalänk

    Hmm! Jag har lågt blodtryck – 105 när jag mätte på FHV och den årliga kontrollen förra veckan. Men så äter jag mycket rödbetor, kikärtor, ingefära, gurkmeja, frön, mandel – ja allt som räknas upp här.

    Svar
    • 20 september, 2016 kl. 17:27
      Permalänk

      Jag är också lågtryckare. För mig ligger det i släkten, men det skadar ju inte att äta smart 🙂
      / Åsa

      Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *