Vilmas våffla - med kallmixad jordgubbssylt och bananskivor. Mums!
Vilmas våffla – med kallmixad jordgubbssylt och bananskivor. Mums!

Imorgon är det våffeldagen, och då serveras det smarta våfflor här hemma!

Jag har ett par olika recept – man kan hitta på så mycket med kikärtsmjöl, bovetemjöl, havremjöl och andra glutenfria alternativ.

Just det här receptet passar finfint som efterrättsvåffla, och mina ungar älskar dem.

De är självklart fria från gluten och mejeriprodukter. Däremot innehåller de ägg, vilket (förutom att de håller ihop våfflorna) gör dem till ett riktigt proteinrikt och mättande mellanmål 🙂

Inspirationen hittade jag här. Jag har gjort receptet smartare genom att byta färdigt mandelmjöl mot “hemmamalda” mandlar med det bruna – mineralrika – skinnet kvar. Dessutom har jag testat att byta fiberhusken mot supernyttiga chiafrön, och det funkar precis lika bra (och knastrar gott).

Och så tycker jag att vaniljpulver gör sig bättre i en kallmixad sylt än i själva våffelsmeten 🙂

Smarta mandelvåfflor, 6 st

2 dl sötmandel (ca 130 g)
2 dl kokosmjölk
4 st ägg (ekologiska, förstås!)
2 tsk bakpulver
4 tsk chiafrön eller 1,5 tsk fiberhusk (jag köper både chiafrön och fiberhusk från iHerb, och där hittar jag även mitt underbara vaniljpulver)
0,25 tsk havssalt

kokosfett till våffeljärnet

Gör så här

  1. Mal sötmandlarna i en mandelkvarn eller kör även dem till mjöl i en blender/mixer. Mandelkvarnen ger bäst resultat!
  2. Vispa ihop mandelmjölet med resten av ingredienserna.
  3. Smält/pensla ditt våffeljärn med kokosfett.
    Jag gör mina våfflor på knappt 1 dl våffelsmet, och i mitt våffeljärn behöver de ca 4 min.

Smarta tillbehör?

Det räcker ju inte med smarta våfflor för att det färdiga resultatet ska bli smart 😉

Här är några exempel på smarta tillbehör:

  • fint tärnad/skivad frukt, kanske blandad med tinade bär
  • blandade varma bär
  • en kallmixad sylt (tinade bär + urkärnade dadlar + ev. lite äkta vaniljpulver, kör med stavmixer)

Gillar du våfflor? Vad brukar du ha på dem?

Dela gärna med dig av dina smartaste tillbehör – matiga som söta – här nedanför!

/ Åsa

Taggar:         

21 thoughts on “Smarta våfflor på våffeldagen :-)

  • 24 mars, 2015 kl. 12:11
    Permalänk

    Låter jättegott och ska provas.
    Ska vi festa riktigt så lägger jag nog gärna till kokos eller havregrädde 🙂

    Svar
  • 24 mars, 2015 kl. 13:24
    Permalänk

    Har du blötlagt mandlarna innan? Hur gör du då för att mala? Torkar du dem först?

    Svar
    • 24 mars, 2015 kl. 13:53
      Permalänk

      Hej Mari!
      Nix, jag använder mandlar direkt från skåpet.
      Vill man använda blötlagda går det också bra (och det är förstås ännu smartare 🙂
      I så fall skulle jag blötlägga i minst 8 timmar, och därefter torka mandlarna i ugn, 150 grader i ca 25 min borde vara tillräckligt.
      Sedan behöver de nog ligga framme och torka lite extra innan man mal dem.
      / Åsa

      Svar
  • 24 mars, 2015 kl. 21:45
    Permalänk

    Hej!
    Jag kokar bär och mixar dadlar till mjöl och sötar med det… är det åt skogen? Eftersom du skriver att man ska kallmixa sylt??

    Svar
    • 25 mars, 2015 kl. 08:42
      Permalänk

      Hej Stina,
      det är absolut INTE åt skogen. Jag föredrar kallmixad för att det är enklare, snabbare och dessutom raw. Det går absolut lika bra att koka!
      / Åsa

      Svar
      • 25 mars, 2015 kl. 11:23
        Permalänk

        Okej, vad bra!
        Det du gör är toppen! Har prenumererat på SmartaMaten i över två år nu och lever kanske inte som jag lär men receptboken är stor de dagar man vill vara riktigt nyttig.

        Min sambo med högt kolesterol vill gärna äta frallor till frukost (själv är jag ingen brödmänniska). Tänkte att du kanske kunde skicka ut ett nyttigt recept på smarta frukostfrallor någon gång!
        MVH Stina

        Svar
        • 25 mars, 2015 kl. 13:59
          Permalänk

          Tack Stina!
          Jag lägger in smarta frukostfrallor på önskelistan 🙂
          (och SmartaMaten är riktigt bra mot högt kolesterol… 😉 )
          / Åsa

          Svar
  • 25 mars, 2015 kl. 00:35
    Permalänk

    Hej
    Vi gör bananpannkaka.
    Proportioner: En mosad banan + 2 ägg (+ ev lite vaniljpulver).
    Färska/frysta bär till.
    Mums.

    Svar
    • 25 mars, 2015 kl. 09:02
      Permalänk

      Låter som en trevlig pannkaka! Blir den tjock eller tunn?

      Svar
      • 26 mars, 2015 kl. 17:53
        Permalänk

        Bananpannkakan blir ganska tjock. Den är toppen för även riktigt känsliga magar!! jag steker min i kokosolja. Stek inte får hårt bara, bränns lätt.

        Svar
  • 25 mars, 2015 kl. 00:37
    Permalänk

    Jag gör våfflor på laktosfritt smör vispat med socker, eko ägg och potstismjöl.
    200 gr smör vispad ned 2 dl socker poröst så sockret smälter sedan blandas 4 ägg i. Blanda i ett ägg i sänder och vispa ordentligt innan nästa ägg för att smeten inte skär sig. Vispa poröst och blanda sedan i 4 dl potatismjöl. Dessa våfflor är mättande men super goda. Sockret kan bytas ut mot kokossocker eller annat lämpligt socker den som så önskar.

    Svar
    • 25 mars, 2015 kl. 09:09
      Permalänk

      Hmm, det var nog det minst smarta receptet som någonsin hittat hit 😉
      För mig är inte utmaningen att hitta supergoda recept, utan att göra supergoda recept som dessutom är smarta.
      Mina främsta invändningar mot ditt recept:
      Varför socker i våfflor? Det har man ju inte ens i “originalreceptet” med vetemjöl och smält smör.
      Och smör är ju i princip laktosfritt, så varför inte köra eko om man nu vill ha smör?
      http://www.fragadietisten.se/naringslara/smor-vid-laktosintolerans

      / Åsa

      Svar
  • 25 mars, 2015 kl. 00:42
    Permalänk

    Mosa färska djupfrysta hallon med fruktsocker är mitt bästa tips. Det går naturligtvis använda de bär som finns till hands ex jordgubbar, blåbär osv. Fast jag älskar färska hallon lätt sockrade med fruktos socker mmmmm.

    Svar
    • 25 mars, 2015 kl. 09:13
      Permalänk

      Hej igen Gunilla!
      Raffinerat fruktsocker, dvs fruktos, är bland det absolut värsta du kan ge din kropp. Det innehåller inga fibrer (som hela eller torkade frukter), inga mineraler, inga vitaminer, inga antioxidanter (bara oxidanter).
      Det innehåller helt enkelt ingenting som är bra för oss.
      Då är det bättre att ta helt vanligt raffinerat skitsocker, eftersom det i alla fall till hälften består av glukos som inte belastar levern på samma sätt som fruktos gör.
      När GI kom fick fruktos ett uppsving eftersom det har lågt GI – alla “gurus” rekommenderade fruktos istället för socker.
      Numera vet man att fruktos är extremt fettbildande, leverbelastande och allmänt uselt, om det inte äts i form av hel frukt.
      Lägg 1,5 timme på att lyssna på Dr Robert Lustig (Sugar – the bitter truth) om du vill veta mer om hur fruktos påverkar oss!
      / Åsa

      Svar
  • 26 mars, 2015 kl. 17:30
    Permalänk

    Hej!
    jag är just nu såld på cashewnötsmör, som jag gärna använder tillsammans med kokosolja, skivad banan och kanel. Saknas bananen kan det hända att jag tar lite honung. Just nu tål jag inte smör och ost, så detta är vad jag har på riskakor som fikabröd. Rostad kokos är också gott till, för att inte tala ovanpå fruktsalladen!

    Svar
    • 26 mars, 2015 kl. 17:45
      Permalänk

      Det låter helt underbart gott! Tack för tipset!
      Kan tänka mig att även nymald kardemumma skulle vara gott till… 🙂
      / Åsa

      Svar
  • 9 april, 2015 kl. 15:41
    Permalänk

    Hej!
    Jag tål inte vetemjöl, min son tål inte mandlar och min svärdotter är laktosintolerant. Det här receptet var rätt till 70% för oss. Vad föreslår du istället för mandelmjöl?

    Svar
    • 10 april, 2015 kl. 12:09
      Permalänk

      Hej!
      Jag skulle testa med 130 g havregryn (ren havre om du har celiaki) malda till mjöl i blender/matberedare med S-blad.
      Om smeten känns för lös – den ska ju vara som en vanlig våffelsmet – så gör lite mer havremjöl.
      Eftersom havre innehåller mindre fett än mandlar kan det behövas mer fett i laggen.

      Berätta gärna hur det går och vilken mängd havre som blir bäst!
      / Åsa

      Svar
      • 13 april, 2015 kl. 15:39
        Permalänk

        Tack!
        Vi får testa och se vad som händer 🙂

        Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *