grapefrukt- och bärfrukost litenEftersom jag är värmeälskare är januari inte riktigt min favoritmånad.
Men januari har ändå två riktigt stora fördelar:

Grapefrukt. Och avokado.

Dessa underbara frukter (japp, avokado är en frukt) är i högsäsong just nu och jag njuter i fulla drag!

Grapefrukt

Grapefrukt innehåller relativt lite socker – jämförbart med tex blåbär, morot och rödbeta. Detta innebär att den är ett mycket smart val!

Dessutom har den en rad hälsoeffekter som jag skrivit om i min serie om fikateknik.

Jag äter ofta grapefrukt som den är, men för närvarande har jag snöat in på min nya frukostfavorit med grapefrukt och bär. Packad med nyttigheter och antioxidanter, supergod och enkel att göra!

Kanske inte världens mest mättande frukost (jag står mig i 2-3 timmar), så jag kompletterar med världens bästa gröna smoothie 😉

Och du kan ju alltid lassa på mer nötter och fröer om du behöver!

OBS: om du äter läkemedel behöver du kolla med din läkare att grapefrukt inte interagerar med dessa.

Här är receptet:

SmartaMatens grapefrukt- och bärfrukost (1 port)

ca 50 g blåbär (från frysen, helst svenska)
ca 50 g hallon (från frysen)
valfri mängd sötmandlar
1 grapefrukt

Topping, tex
1 msk chiafrön
1 msk kakaonibs
1 msk hampafrö
1 tsk bipollengranulat
nymald kardemumma (tillagd efter Tussas delikata kommentar 🙂

Gör så här

  1. På kvällen:
    Ta fram bär och lägg i en djup tallrik. Tina i kylen under natten.
    Lägg eventuella sötmandlar i blöt.
  2. På morgonen:
    Skala grapefrukten, pilla bort så mycket som möjligt av det ljusa lagret närmast klyftorna (skär med kniv om det behövs). Skär i lagom stora munsbitar och lägg i bärtallriken.
  3. Skölj sötmandlarna och lägg på grapefrukten.
  4. Strössla över valfri topping.

Bipollen är ett relativt nytt tillskott i mitt kök, och jag gillar det skarpt. För dig som är nyfiken på hälsoeffekterna rekommenderar jag den här sidan på My New Roots.

Jag köper både bipollen, chiafrö och hampafrö från iHerb.

Avokado

Avokados äter jag oftast rakt av med lite örtsalt (eller med lite het salsa), i smoothies, eller i min vansinnigt goda, enkla och smarta guacamole. Eller i smart chokladmousse!

Om du köper omogna avokados kan du skynda på mognaden så här:
Lägg dem i en påse med några äpplen (eller tomater, när dessa är i säsong) och stäng till. Förvara i rumstemperatur, och kolla status varje dag. Flytta mogna avokados till kylen om du inte tänker äta upp dem samma dag.
Anledningen till att detta funkar är att äpplen avger etylengas, och redan efter en dag kan det börja hända grejer.

Ha en skön vecka!

/ Åsa

Taggar:     

4 thoughts on “Grapefruktsäsong = superfrukost :-)

    • 13 januari, 2015 kl. 11:23
      Permalänk

      Grape äger – i alla fall när den är i säsong 🙂
      Utöver det jag redan nämnt är den också renande, inte så dumt efter jul och nyår!
      / Åsa

      Svar
  • 12 januari, 2015 kl. 20:51
    Permalänk

    Hej Åsa och alla andra!
    Hör kommer ännu ett blodgraperecept,
    Komponerat som julaftonsgott.

    Jag tar en hel grapefrukt, skalar den, skär skåror i skalet.
    Börjar skala från “skaftkrysset”, då följer det mesta av det beska vita med.
    Klyfta och skär i bitar, lite kladdigt men väl värt besväret!
    På med färskmanel kardemumma, jag har mina kardemummakärnor i en pepparkvarn.
    Sen häller jag på lättrostade kokosflarn och toppar med blötlagda pumpakärnor.
    Mums!

    Svar
    • 13 januari, 2015 kl. 09:51
      Permalänk

      Tack Tussa, det låter verkligen supergott – och väldigt smart 🙂
      / Åsa

      Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *