Källa: Åsa Jakobsson / SmartaMaten :-)
“Källa: Åsa Jakobsson / SmartaMaten” – klicka för att läsa om säsongens godbitar!

Det enda man kan säga med säkerhet om vädret just nu, är att man inte kan vara säker.
I måndags tog jag och Micke en liten förmiddagspaus i växthuset. Visst, med en extra fleece, men ändå. Det var sol. Varmt. Gräset var grönt, och snödropparna hade säsongspremiär

Idag skrapar snöskoveln mot uppfarten, och vintern är tillbaka (på snabbvisit, hoppas jag!)

amelia om säsongens grönsaker

Det man kan säga med säkerhet är att säsongens grönsaker är ganska få, och ännu värre blir det faktiskt i mars. Lite konstigt, kanske du tycker – mars är ju ändå en vårmånad.

Jag håller med, och första året jag jobbade med SmartaMaten blev jag *ytterligt* besviken över att februari kändes som rena nöjesfältet jämfört med mars.

Men, även om mars är snål så finns det ändå fina råvaror – vilket tidningen amelia skriver om i det nummer som kommer ut idag. (Där jag har fått äran att vara med som expert, roligt, roligt!)

Frysdisken

För att få lite mer variation kan man gott komplettera med grönsaker från frysdisken – mina favoriter är broccoli, haricots verts och gröna ärter. Frysta grönsaker skördas när de är som allra bäst, och enligt forskarna är de (under vårvintern, i alla fall) mer näringsrika än de “färska” som transporterats långväga ifrån (länk på norska).

Groddar

Ett annat säkert kort på vårvintern groddar. Groddar är liksom alltid i säsong, och förutom att de är löjligt nyttiga så är det ju så lätta att göra – läs min steg-för-steg-guide här.

Snö eller snödroppar, det är frågan

2014-02-17 snödroppar
Välkomna, sötnosar. Ni är efterlängtade!

Nästa vecka lämnar jag mina snödroppar för snön i Umeå – mina tjejer har sportlov och förhoppningsvis får vi möjlighet att åka lite skidor (den enda vettiga användningen av snö, enligt mig).

Veckan därpå är det Mickes barn som har sportlov, och då hoppas jag att Täby bjussar på snödroppar och vårkänslor igen 🙂

/ Åsa

13 thoughts on “Vår? Vinter? Vår? Vinter? (och jag är med i amelia igen :-)

 • 20 februari, 2014 kl. 16:23
  Permalänk

  Gröna ärtor är något som jag alltid har hemma. Supergott! Det blev faktiskt gröna ärtor idag till lunch. Tillsammans med egenhändigt groddade alfalfa. Brukar varva alfalfa med mungbönor i groddasken. Eller linser. Laxpaté var det som stod för proteinet idag. Egenhändigt lagad.
  Se http://blogg.visit-stina.com/?p=3628
  Fast numera byter jag ut mjölkprodukter mot Oatlys iMat och det går precis lika bra!

  Svar
  • 20 februari, 2014 kl. 16:43
   Permalänk

   Låter som om du är helt rätt i säsong! 🙂
   / Åsa

   Svar
 • 21 februari, 2014 kl. 10:39
  Permalänk

  Eftersom du skriver om groddar i det här inlägget vill jag marknadsföra en bra groddgrej för nästan inga pengar. Att grodda själv blir gott och det är dessutom enkelt och ekonomiskt. Februari månad ut är är det fraktfritt på Shopping4net.se och en låda kostar 107 kronor. En extra ask 30 pix. Jag beställde en extra ask idag. Se http://blogg.visit-stina.com/?p=6166

  Svar
 • 21 februari, 2014 kl. 16:33
  Permalänk

  Har också alltid frysta gröna ärter hemma, broccoli som är fryst känner jag mig lite skeptisk till eftersom det mesta av näringen ska finnas i vattnet man kokat/förvällt den i som man ju ska ta till vara på just därför, är inte mycket av näringen borta när man köper förvälld fryst broccoli då?
  Vad anser du om bikarbonatens hälsoeffekter förresten? Har läst en hel del om dess goda effekter på sjukdomar/besvär, ska ju vara väldigt basande.
  Undrar just om man kan inta en halv tesked i ett glas vatten om dagen utan att det blir för mycket salt och skadligt?
  Har tagit det då och då på sistone mot smärta i urinvägarna (ej fått någon säker diagnos på vad det är) och blivit hjälpt av det och så har magen lugnat sig av det också 🙂

  Svar
  • 22 februari, 2014 kl. 14:01
   Permalänk

   Fryst broccoli skulle jag aldrig lägga pengarna på. Den ser ut som om man bara tagit yttersta topparna av den och det blir liksom bara mos av den – inget att tugga i.

   Svar
   • 24 februari, 2014 kl. 19:10
    Permalänk

    Tycker att olika märken håller väldigt olika kvalitet. COOPs “finbroccoli” är mest bara mos och vatten, medan Garants 800-gramspaket brukar vara riktigt schysta.

    Svar
  • 24 februari, 2014 kl. 19:22
   Permalänk

   Hej Estelle!
   Som sagt, frysta grönsaker lär behålla mer av sin näring än färska som skördas och transporteras långt.
   Bikarbonat är basiskt, och om man klarar av smaken så tror jag verkligen inte att det skadar att ta en halv tesked om dagen. Om du upplever en lindring av dina besvär så är det ju bara att köra på (med måtta, förstås, och 0,5 tsk verkar väldigt måttligt).
   / Åsa

   Svar
   • 25 februari, 2014 kl. 11:44
    Permalänk

    Ok, tack för tipset om Garants broccoli! 🙂 Ska jag definitivt testa då.
    Nä, fixar smaken av bikarbonat, men gör man inte det borde det nog inte förstöra effekten att blanda i det i något ört-te, gjorde det i te på Salvia här om dagen och blev väldigt förvånad över hur mycket sältan och smaken av bikarbonat försvann.
    Blir att jag fortsätter ett tag med det, är dock lite orolig över att det skulle kunde binda extra vätska i kroppen precis som salt…..tycker mig ha blivit lite svullen, hmmm….

    Svar
 • 22 februari, 2014 kl. 23:59
  Permalänk

  Undrar precis som Estelle vad du anser om bikarbonat….?

  Svar
 • 11 mars, 2014 kl. 21:24
  Permalänk

  Hej i dina recept är det ju ofta kål och bönor. Blir gasig av dessa matgrupper. Gjorde dessutom ett matintoleranstest dom visade att jag var lite känslig mot kålväxter. Synd då typ alla nyttiga grönsaker är kålväxter. Så jag ska inte äta det jätteofta och mycket. Har du något tips?

  Svar
  • 20 mars, 2014 kl. 11:39
   Permalänk

   Hej Malin!
   En ovan mag-tarm-kanal kan bli gasig av kål och bönor (vilket ofta kallas “överkänslig”). Det beror på att kål och bönor till stor del bryts ned av “de goda bakterierna” i tarmen, och gasen är en restprodukt av den nedbrytningen.
   Det jag tycker funkar bäst är att:
   1) börja med små mängder och öka successivt – de goda bakterierna vänjer sig vid att få mat, förökar sig och hittar en bättre balans
   2) ta tillskott av mjölksyrabakterier, tex Holistic Lactovitalis (den variant jag själv fyller på med)
   3) ät kålväxterna tillagade istället för råa,
   4) koka bönorna med en bit kombu (kelp) och ät dem med “fjärtdämpande” kryddor som tex kummin, mynta, kanel, ingefära, fänkål och anis. Fler tips finns här!

   / Åsa

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *