Det finns många varianter av den här raw lasagnen på nätet, och den som inspirerade mig att göra ett försök var Johanna på healthaholic.se (tack Johanna!). Hennes bild är mycket snyggare än min 😉

Jag har gjort lasagnen smartare – dels har jag plockat bort dadlarna (you know me…), dels har jag gjort en sötmandelost istället för cashewost, eftersom sötmandlar är basiska. Och så bytte jag pinjenötter mot solroskärnor (oändligt mycket billigare). Resulatet blev supergott!

Sedan har jag satt ut mängderna i gram och dl, men det går naturligtvis lika bra att höfta om du föredrar det.

Förberedelser

Lägg sötmandlar i blöt i 8-12 h. Lägg solroskärnor i blöt 3-4 h, och lägg gärna de soltorkade tomaterna i blöt (i tomathack+vatten) samtidigt.

Ingredienser (2 port)

Tomatsås

ca 35 g strimlade soltorkade tomater* (1 dl)
150 g tomat, grova bitar
0,5 dl vatten
1/4 gul lök, grovhackad
1 liten vitlöksklyfta
1 msk oregano, torkad
0,25 tsk Trocomare
Nymald svartpeppar

Sötmandelost

100 g sötmandel, blötlagd
1/4 gul lök, grovhackad
1 liten vitlöksklyfta
2 tsk näringsjäst**
0,5 tsk Trocomare
Nymald svartpeppar
1 msk citronsaft
0,75 dl vatten

Plattor

400 g zucchini

 

Raw lasagne på smart sätt - samma bild idag 😉

Pesto

30 g solroskärnor (0,5 dl), blötlagda
2 dl färsk basilika
1 msk olivolja
1 tsk citronsaft
0,25 tsk Trocomare
2 msk vatten

Gör så här

Tomatsås

1. Klipp ned de soltorkade tomaterna i en mixer och tillsätt tomatbitar och vatten. Låt gärna stå en stund så att de soltorkade tomaterna mjukas upp.

2. Tillsätt övriga ingredienser (pressa eller hacka vitlöken om du inte har en kompetent mixer) och kör tills såsen är någorlunda slät.

Sötmandelost

3. Häll av och skölj sötmandeln. Lägg i en mixer tillsammans med övriga ingredienser. Kör tills osten är någorlunda slät.

Plattor

4. Skiva zucchinin tunt, gärna på mandolin. Fördela i fyra lika stora högar.

Pesto

5. Häll av och skölj solroskärnorna. Lägg i en mixer tillsammans med övriga ingredienser. Kör tills peston är någorlunda slät.

Montera!

6. Fördela 1/4 av zucchiniplattorna på två tallrikar. Lägg på 1/3 av tomatsåsen och 1/3 av osten.

8. Upprepa två gånger.

9. Lägg på det översta lagret zucchiniplattor och toppa med peston. Klart!


*) Jag använder uteslutande torra soltorkade tomater på påse – den variant som bara innehåller tomat och möjligen havssalt. Finns oftast i grönsaksdisken.

**) Näringsjäst ger en härligt ostig smak. Jag köper den här varianten från iHerb.com.

iHerb har grymt bra priser, och ett oerhört smart sätt att marknadsföra sig:
Ange min kod, GGR831, när du handlar så får du $10 i rabatt på ditt första köp om du handlar för mer än $40 (under $40 => $5 i rabatt).

Sedan får du en egen kod som du kan ge ut till släkt och vänner, så att de får rabatt. Smart och trevligt!

Håll din order under ca 320 SEK (knappt $50 i dagens dollarkurs) exkl frakt så är risken minimal att du åker på tull och moms. Om du dessutom håller ordern under ca 1,8 kg (4 lbs) så blir frakten löjligt billig (just nu $4, ca 25 SEK) trots att det skickas från USA.

Här är mina bästa shoppingtips för iHerb!

Snabbaste uträkningen av dollars till SEK gör Google: bara skriv in (ex) “40 USD in SEK” så får du svaret.


Sådär, det var det hela. Piece of lasagne. Och just nu är både zucchini och tomat superfina, så passa på att prova – kanske som lite extra festlig fredagsmiddag eller lördagslunch?

Har du något favorit-raw-recept du vill dela med dig av (helst utan den eviga sötningen)? Använd kommentarsfältet!

Trevlig helg!
/ Åsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *