Jag och Melker med Älvåkern i bakgrunden. Romansallad (stor!), och ur påsen sticker palmkål, purpurkål och grönkål upp. Smaskens!

Älvåkern ligger bara några minuter från centrala Umeå. De odlar härliga grönsaker som man får komma dit och plocka själv. Ett underbart koncept!

Älvåkern drivs av en kompis kompis, och ända sedan jag fick veta att de fanns har jag varit nyfiken på att åka dit. Och eftersom jag råkade vara i Umeå, kvällen var vacker, självplocket öppet och kylen i behov av påfyllning kändes det som helt rätt att lura med delar av familjen på en liten utflykt  tidigare i veckan 🙂

Som de flesta små odlare har Älvåkern svårt att konkurrera prismässigt med Coop, Ica, Willys osv, men utbudet är en helt annan femma. Och färskheten. Underbart, som sagt!

Vi plockade mörklila palmkål, purpurkål och grönkål, för att inte tala om en megastor romansallad.

Barnen, som annars inte är så överförtjusta i mörka kålsorter (utom grönkålschips) har glatt ätit av skörden, precis som de med stor glädje mumsat i sig våra hemmagjorda gurkor, sockerärter, grönsallader och zucchinis.

För det är verkligen något speciellt med att få gå ut i trädgården eller växthuset och plocka det som sedan ställs på bordet. (Och jag upphör inte att förundras över hur mina små gurkfröer skapar ett totalt överflöd av de mest välsmakande gurkor man kan tänka sig. Av jord, kobajs och vatten. Jag menar. Snacka om magi.)

Ingen egen trädgård?

Den som inte kan/vill/hinner odla själv kan istället leta upp en gård med självplock, eller en skördmarknad.

Gårdsnära har en finfin söktjänst med karta, och på Bondens egen marknad hittar du marknader från norr till söder. De flesta Bondens-egen-marknader kör faktiskt igång senast nu på lördag (17/8) så passa på att botanisera bland godsakerna om du inte har något annat för dig imorgon!

Om du inte vet riktigt vad du ska göra med det sköna gröna du köper så har jag två tips:

 1. Gröna blad (och stjälkar) passar utmärkt i en smart smoothie
 2. I princip alla färska grönsaker blir gudomligt goda om du skär/strimlar dem och sedan fräser dem i lite kokosfett och kryddar med örtsalt.
  Vill du ha mer drag? Chili.
  Italiensk touch? Tomatpuré och vitlök.
  Sugen på asiatiskt? Tamari och färsk ingefära.

Som sagt. Gudomligt gott. Dessutom befriande enkelt. För att inte tala om livsbejakande, lyxigt och smart!

/ Åsa

2 thoughts on “Skördetid!

 • 8 september, 2013 kl. 10:29
  Permalänk

  Hej!
  Jag har testat grönkålschipsen. Underbara! Barnen gillar dem också. Gjorde en plåt igår och var nära att sätta i mig allt själv. Var tvungen att ställa undan skålen så att resten av familjen inte skulle bli utan. Har även torkat en del i min tork från Evermat på knappt 40 grader. Mixade till ett pulver och tänker låta det följa med vetegräset i morgonjuicen. Har du tips på annat som man kan torka, mixa och ha i? Har torkat persilja och citronmeliss från egen odling, men när det slut.
  Anneli

  Svar
  • 9 september, 2013 kl. 09:16
   Permalänk

   Hej Anneli,
   vad roligt att både du och barnen gillar grönkålschipsen – de är verkligen helt ljuvliga 🙂

   Smart att torka och mixa till pulver!
   Det kan man ju göra med i princip alla gröna blad (nässlor, kirskål, grönkål, persilja, citronmeliss, mynta, basilika – you name it).

   Under vintern finns det ju inte mycket att fylla på med (förutom grönkål), så det är bara att köra hårt från våren istället.

   / Åsa

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *