Jag får oändligt många frågor om hur man på bästa sätt ersätter mjölk och andra mejeriprodukter.

I ärlighetens namn är jag bara halv-lämplig att svara på den frågan. Jag tycker nämligen att mjölk är en helt onödig produkt – hemma hos mig dricker både barn och vuxna hellre vatten, citronvatten, rött te osv.

När vi äter gröt behöver vi inte heller mjölk – frukt, bär, nötter och frön räcker hela vägen för oss.

Men det är ju vi. I min lilla präktiga familj. Och jag förstår om inte alla har samma inställning.

Så här kommer mina tankar och råd kring ämnet:

Snygg bild va? Jag har inte tagit den själv (eller, jo, från Internet).

Bra och usla ersättare

Nötter

Den i särklass bästa ersättaren för mejeriprodukter är nötter av olika slag. Av sötmandel kan man göra fantastiskt god mjölk (recept här). Cashewnötter kan man använda till cashewost och de är också utmärkta att kräma till en soppa eller en smoothie med (gäller även sötmandel).

Havre

Havre kommer på andra plats – dock ganska långt efter nöttterna. Havre odlas i Sverige och både havremjölk och havreyoghurt brukar ha hyfsat korta innehållsförteckningar.

Var noga med att välja produkter utan tillsatt socker! Däremot får de gärna ha tillsatt D-vitamin och kalcium. Själv undviker jag alla produkter som har tillsatt A-vitamin (retinol).

Ris

Finns det osötad rismjölk gjord på råris (brown rice)? I så fall är det lika OK som havremjölk. Annars kan du göra egen!

Soja

Jag är generellt mycket skeptisk till soja. Fermenterad, ekologisk soja (typ miso) är jättebra, men icke-fermenterad och oekologisk soja är – för mig – stora no-nos. Jag och Petra Axlund Stegman pratar bland annat om detta i Inner Strength Podcast, lyssna gärna!

Alla “sojamejeriprodukter” har oändligt långa innehållsförteckningar där socker (i olika former) kommer högt upp. Processat skräp som smakar just skräp om man inte proppar det fullt av socker, med andra ord.

Smarta val – så här kan du ersätta

Mjölk

 1. I första hand: vatten, förstås. Med eller utan pressad citron.
 2. I kaffe: kanel – både för att den mjukar upp smaken och för att den ökar insulinkänsligheten = bra (läs mer om fikateknik här)
 3. På gröt: testa att skippa mjölken! Den behövs faktiskt inte 😉
 4. Nötmjölk. Ska du ha mjölk i mat behöver du inte ens separera vätskan från pulpen efter mixning – häll i alltihop så vinner du mycket i näringsvärde (som i min rårisgrynsgröt med mandel)
 5. Osötad havre- eller rårismjölk, gärna med tillsatt D-vitamin och kalcium men utan tillsatt A-vitamin

Yoghurt

 1. Som “stomme” i smoothie: avokado, cashewnötter, jordnötssmör, skållade sötmandlar, solroskärnor
 2. Osötad havreyoghurt

Grädde och creme fraiche

 1. Kokosmjölk (godkända ingredienser: kokosmjölk – minst 60% – och vatten)
 2. Avokado
 3. Till efterrätt: cashewnötter körda till mjöl i en blender, därefter mixade med tex päron som i min raw-semla
 4. Som redning: cashewnötter körda till mjöl i en blender – ev. med lite pressad citron om man vill ha upp syran. Eller potatis/andra rotfrukter som får koka med och mixas med stavmixer.

Ost

 1. Det börjar bli lite tjatigt, men cashewnötter körda till mjöl i blender är otroligt användbra. Tex som bas i min supersnabba och supergoda cashewost.
 2. Äkta får- eller getost – från djur som fått beta fritt.
  Får- och getmjölk innehåller inte samma sorts kasein som komjölk och retar inte immunförsvaret på samma sätt som komjölk. Allra bäst är om man lyckas hitta opastöriserad ost, men det är näst intill omöjligt i Sverige.

Hur ersätter du mejeriprodukter? Vilka är dina favoriter, och varför? Har du några bra recept du vill dela med dig av? Har jag missat något viktigt i sammanställningen?

Jag ser fram emot dina kommentarer!

16 thoughts on “Vilken “mjölk” ska man dricka?

 • 22 maj, 2013 kl. 10:37
  Permalänk

  Hej!
  jag tål inte havremjölk, inte rismjölk och inte sojamjölk, inte kokosmjölk.
  jag gör egen sötmandel mjölk, brukar skålla ca 1,5 dl sötmandel och mixa ihop med 2,5 dl vatten och sen silar jag bort de mixade nötterna och får en god mjölk.
  mycket gott att använda denna sötmandel mjölk till hirsgröt.
  2 dl vatten
  1 dl hirsflingor
  ca 2 dl sötmandel mjölk
  lite kanel
  koka ihop till en krämig och god gröt och servera med kokta hallon och kokta jordgubbar och lite mandelmjölk.

  jag kokar även avokado sås, som blir krämig och god.

  ha det bra! mvh Madde

  Svar
  • 22 maj, 2013 kl. 11:13
   Permalänk

   Låter supergott!
   Jag brukar förenkla min mandelmjölk genom att inte skålla mandlarna – skalen silas ju ändå bort (och dessutom innehåller de massa mineraler ;-))
   / Åsa

   Svar
 • 24 maj, 2013 kl. 13:16
  Permalänk

  Hej, tack för tipset. ja mineralerna vill man ju gärna ha 🙂 Ska blötlägga nötterna över natten istället, så de blir mera lättsmälta.

  mvh madde

  Svar
 • 28 maj, 2013 kl. 11:11
  Permalänk

  Jag tänkte ge min 10 månader dotter mandelmjölk då hon inte har tänder än och kan tugga sönder dem. Men läste att man ska undvika ge mandel (och frön) eftersom de kan innehålla mögeltoxiner. Vet du något om det, och hur gammal ska hon vara för att tåla det då?
  Kanske har du skrivit om detta innan, men jag undrar hur ni tänker/gör angående barn och mat de får i skolan och när de går bort på t ex kalas? För tyvärr är det mycket animaliska livsmedel, framförallt mejeriprodukter, och hel-/halvfabrikat som serveras i t ex förskolan och kanske även bjuds på på kalas. Jag försöker hitta en förskola t min dotter där de lagar all mat från grunden och att de inte ska ge henne kött och mejerier men det är inte lätt. Funderar på att göra lunchlåda till henne…

  Svar
  • 28 maj, 2013 kl. 11:54
   Permalänk

   Hej Theresia!
   Så länge man köper mandlar, nötter och fröer av hög kvalitet – som smakar fräscht – tycker inte jag att man ska behöva oroa sig för mögeltoxiner. Kolla gärna med de som säljer/packar nötterna hur de kvalitetssäkrar.

   När det gäller förskola, skola, när mina barn är hos sin pappa eller hos kompisar så tänker jag att det bara är bra för dem att lära sig att det är olika på olika ställen.
   Hemma hos mig äter vi alltid nyttig och god mat, och barnen älskar den. Det räcker för mig. När de blir stora och själva väljer hur de ska äta så *vet* de i alla fall vad linser är och att det är gott… Och att efterrätter inte *måste* bestå av socker och vetemjöl, eller Ballerinakex med oändlig hållbarhet.

   Om du absolut inte vill att din dotter ska äta kött och/eller mejeri så prata med förskolan om vegankost (ev. med tillägg av fisk och ägg om ni vill äta det). En varningsflagg där: risken är att hon får en ensidig kost baserad på sojaprotein och gluten istället, och då kan man ju fråga sig vad som är värst. Jag tror mer på varierad kost.

   Jag kan ju tillägga att min nästan-12-åring starkt funderar på att bli vegetarian i skolan eftersom den vegetariska maten är mycket bättre än den “vanliga”.

   / Åsa

   Svar
  • 28 maj, 2013 kl. 11:55
   Permalänk

   Tack! Ser superspännande ut!
   / Åsa

   Svar
 • 28 maj, 2013 kl. 19:53
  Permalänk

  Tack så mycket för ditt svar! Jag försöker också tänka att hemma får hon bra, god och nyttig mat och borta får jag hitta det bästa alternativet som finns, tills hon blir gammal nog att välja själv. Det du skrev om att det är bra för barn att lära sig att det är olika på olika ställen – det var bra, det ska jag ta med mig!

  Svar
 • 31 maj, 2013 kl. 18:02
  Permalänk

  Jag har hört att sur mjölk inte innehåller lika mycket kasein som sötmjölk och att det därför är ganka ok att använda yoghurt ( man kan ju hitta opastöriserad) och att det också är bättre att använda grädde än sötmjölk.
  Stämmer det?

  Svar
  • 3 juni, 2013 kl. 10:40
   Permalänk

   Hej Valda!
   Jag har faktiskt ingen koll på om fil innehåller mindre kasein än mjölk.
   Kanske någon annan kan sprida ljus över detta?

   När det gäller grädde eller mjölk får man ju fråga sig: bättre på vad?

   Jag tycker att det bästa är att undvika komjölksprodukter (utom möjligen ekologiskt smör), och om man någon gång vill äta ändå så ska man se till att njuta av det.

   / Åsa

   Svar
 • 31 maj, 2013 kl. 20:32
  Permalänk

  Jag och min dotter äter vegetarisk 7 dagar i veckan och trivs med detta val. Problemet är bara det att både hon och jag har mjölkproteinallergi och på hennes skola serveras det vegetarisk varje dag stoppfullt med komjölk,grädde och ost……..hur ska hon kunna äta sig mät på ärtor och sallad. Detta vitnar verkligen om att vi lever i ett landbrukssamhälle där komjölksprodukter är självklara val även i skolmaten. Hur många barn som inte tål komjölk är nog inte lite men det verkar på mig som att fokus endast lägger på vegetarisk (alltså matt utan kött), religionsanpassad (fritt från gris) men inte mycket fokus på mat utan komjölk. Frågar hon kökspersonal om innehållet i dagens vegetarisk, svara dom bara att de inte vet om de finns mjölk i maten, men att den iaf är vegetarisk. Ju tack det kan ungen ju själv se, men inte om det är stoppat med mjölk/ost. Hur kan jag/vi uppmärksamma detta problem så också min dotter kan delta i lunchmaten utan att få problemhud i ansikte och rygg till följd. Hon kan inte vara den enda drabbad.

  Svar
  • 3 juni, 2013 kl. 10:58
   Permalänk

   Hej!
   Visst borde man väl få välja veganmat i skolan?
   Det är väl knappast mer kontroversiellt än att man väljer bort fläsk om man är muslim, eller kött om man är vegetarian.

   För att vara säker på att slippa mjölkprotein antar jag att ni behöver ha ett läkarintyg på allergi – men har man “bara” problemhud så rör det sig kanske om överkänslighet och då vet jag inte hur läkarna ställer sig till intyg.

   Mitt bästa råd är att hitta en riktigt bra läkare som förstår problemet och kan hjälpa er med ett intyg.

   / Åsa

   Svar
 • Pingback: Andra nyttiga recept | Pearltrees

 • 25 juni, 2015 kl. 10:35
  Permalänk

  Hej Åsa!

  Jag tänkte höra vad du har för tankar om osötad kvarg som är så himla omtalat och populärt just nu. Jag vet att du inte väljer att äta mjölkprodukter över huvud taget, men tänkte att du säkert har koll på vad kvarg har för negativ påverkan på hälsan?
  Hälsningar Josefin

  Svar
  • 26 juni, 2015 kl. 10:00
   Permalänk

   Hej Josefin!
   Kvarg innehåller stora mängder mjölkprotein, och eftersom mjölkprotein kan reta vårt immunförsvar så undviker jag det.
   Sedan är naturligtvis osötad kvarg bättre än sötad, och små mängder bättre än stora.
   Problemet är att folk som äter kvarg knappast nöjer sig med en liten klick till fruktsalladen, utan äter det som ett proteintillskott vilket innebär stora mängder.
   / Åsa

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *