På temat mjölk kommer här det utlovade receptet på mandelmjölk, och dessutom tips om havremjölk och rårismjölk! Men först:

Kaliforniska sötmandlar är pastöriserade

För ett tag sedan var det en läsare som larmade om att sötmandlar från Kalifornien kan vara pastöriserade med PPO, ett starkt cancerframkallande ämne. Jag har kollat upp saken, och kommit fram till följande:

  1. Sötmandlar från Kalifornien ska (enligt Kalifornisk lag) pastöriseras.
  2. Pastöriseringen görs antingen med vattenånga eller PPO.
  3. PPO är förbjudet i Europa, vilket innebär att de sötmandlar som importeras hit är pastöriserade med vattenånga. (källa: Axfoods kundtjänst)

Och hur påverkar pastöriseringen mandlarnas livskraft?

Mer avancerat än så här behöver det inte vara. Tillsätt endast vatten och en blender/stavmixer, och du har snart din egen mjölk. Och nej. Det här kommer aldrig bli en så där otroligt vacker mat/foto-blogg 😉 Jag började på en fotokurs när jag var 20, men hoppade av eftersom det inte gick några snygga singelkillar i gruppen. Får ni se en otroligt vacker och välkomponerad bild på min blogg är det troligen min man som tagit den. Eller Internet.

En relevant fråga! “Dör” mandlarna, eller funkar det fortfarande att blötlägga dem för att “väcka” dem och göra dem mer lättsmälta?

Svaret är att det går alldeles utmärkt att “väcka” även pastöriserade mandlar. Pastöriseringen görs under väldigt kort tid, och påverkar bara det yttre skiktet. När du lägger mandlarna i blöt sväller de upp (precis som icke-pastöriserade mandlar) och gör sig beredda att gro. De funkar alltså precis som raw mandlar skulle göra.

Så! Med det avklarat kastar vi oss in i den alternativa mjölkens land!


Mandelmjölk

Jag är ju inte mycket för att krångla till saker dårå… Så det där med att skålla mandlarna skippar jag. Mycket av näringen sitter i skalet, och då är det bättre att det får hänga med pulpen.

Ger ca 4 dl

Lägg 1 dl oskalade mandlar i blöt över natt (minst 8 timmar).
Skölj mandlarna och blanda med 4 dl vatten.
Mixa i en blender eller med en stavmixer.
Häll över i en nötpåse, ett flergångsmelittafilter eller en silduk och låt rinna av / krama ur.

Spara gärna pulpen och använd till… eh. Ge gärna tips nere i kommentarsfältet!


Havremjölk

Det här receptet har jag inte testat själv men det ser väldigt enkelt och bra ut. Måste ju bli världens billigaste eko-havremjölk!

Ger ca 5 dl

Blanda 6 dl vatten, 1,5 dl havregryn, 1,5 msk kallpressad rapsolja och 0,5 krm havssalt. (i originalet: “neutral olja”, men vänj hellre smaklökarna vid riktig, oförstörd olja!)
Mixa i en blender eller med en stavmixer.
Häll över i en nötpåse, ett flergångsmelittafilter eller en silduk och låt rinna av / krama ur.

Inspiration: pickipicki, Livet på Lyckobacken (informativa bilder på båda webbplatserna).


Rårismjölk

Inte eller det här receptet har jag testat själv – jag är ju som sagt ingen mjölkdrickare – men om man gillar rismjölk så tycker jag absolut att man ska prova!

Ger ca 1 liter

Blanda 1 dl kokt råris, 0,5 dl frön/nötter (kokos, sesam, mandel, hasselnöt…), 0,25 tsk havssalt och 3 dl kokhett vatten.
Mixa i en blender eller med en stavmixer så att det blir en gröt.
Tillsätt ytterligare 8 dl vatten och mixa en stund till.
Häll över i en nötpåse, ett flergångsmelittafilter eller en silduk och låt rinna av / krama ur.


Hållbarhet och uppiffning

Förvara överbliven mjölk i kylen, den håller några dagar. Vill du piffa upp smaken så kan du tillsätta lite vaniljpulver. Någon sötning ska inte behövas – låt smaklökarna slippa det söta så smakar maten mer!

Vilka är dina bästa mjölktips? Har du kanske något bra recept med mandelpulp?

Kommentera nedan, och ha en underbar helg!

/ Åsa

23 thoughts on “Bli din egen ko – gör mjölken själv (av nötter, havre eller råris)

  • 25 maj, 2013 kl. 22:42
    Permalänk

    Hej!

    Jag brukar använda mandelpulpen till rawfoodbollar! Favoriten är med citronsmak 🙂

    Svar
  • 31 maj, 2013 kl. 15:01
    Permalänk

    Hej Åsa,

    Du kan använda den i rawfood pastasås för att få lite “tuggmotstånd”. Man kan iofs använda vilka nötter som helst. Vill man ha större bitar att tugga på kan man mixa nötter snabbt. Man kan använda pulpen till desserter, eller blanda ner det i chiagröten eller smoothien. Jag älskar sötmandlar. Är man nötallergiker, så prova cashewnötter, som ju är ett frö.

    Tack för infon ang pastöriserade sötmandlar fr Kalifornien och tack för ett kanon webbsida och recepten är fantastiska. Ha en skön fredag, Michi

    Svar
    • 31 maj, 2013 kl. 15:48
      Permalänk

      Supersmart! Tack Michi!

      “Recepten är fantastiska” – åh vad glad jag blir. Tack-tack-tack! 🙂

      Ha en skön fredag du också!
      / Åsa

      Svar
    • 9 november, 2017 kl. 15:01
      Permalänk

      Nej mandel är inte heller en nöt, endast hasselnötter är en nöt.

      “Nötter som livsmedel
      Cashewnöt (egentligen fröet från en stenfrukt)
      Chilensk hasselnöt (egentligen fröet från en stenfrukt)
      Hasselnöt
      Jordnöt (egentligen en baljväxt)
      Kokosnöt (egentligen en stenfrukt)
      Macadamianöt (egentligen fröet från en stenfrukt)
      Mandel (egentligen fröet från en stenfrukt)
      Paranöt (egentligen fröet från en stenfrukt)
      Pistaschnöt (egentligen fröet från en stenfrukt)
      Pekannöt (egentligen fröet från en stenfrukt)
      Valnöt (egentligen stenen från en stenfrukt. Valnötskärnan är fruktens frö)”
      https://sv.wikipedia.org/wiki/N%C3%B6t

      Och btw heter det mandel”dryck”, ris”dryck” osv..mjölk får endast kallas mjölk om det kommer från en ett djurs juver.Det innebär att laktosfri “mjölk” också heter dryck eftersom det inte längre är en råvara =) https://www.djurensratt.se/blogg/mjolk-ar-bara-mjolk-om-det-kommer-fran-djur-enligt-eu

      Svar
    • 3 juni, 2013 kl. 10:49
      Permalänk

      Vilka toppentips! Tack Anneli!
      / Åsa

      Svar
  • 24 oktober, 2013 kl. 21:15
    Permalänk

    Om man som jag älskar den där fil-och-müsli-tallriken på morgonen så kan man göra så här för att få en tjockare och slätare havremjölk att hälla müslin i: Följ receptet på havremjölk ovan men häll först 3 dl kokande vatten över grynen, oljan och saltet, rör om och mixa slätt. Tillsätt sen valfri mängd kallt vatten och mixa igen.

    Svar
  • 5 januari, 2014 kl. 17:11
    Permalänk

    Min kusin gör mandelvåfflor på resterna! 🙂

    Svar
    • 7 januari, 2014 kl. 18:02
      Permalänk

      Låter underbart! Har du månne ett recept att dela med dig av? 🙂
      / Åsa

      Svar
  • 26 januari, 2014 kl. 13:32
    Permalänk

    Pajdeg! Jag brukar blanda ut med lite smör och grovt mjöl för att dryga ut men jag tror att man kan använda den rakt. Detta pajskal är klart godare än det klassiska!

    Svar
    • 29 januari, 2014 kl. 10:39
      Permalänk

      Smart! 🙂
      Kanske blandat med lite krossat linfrö eller fiberhusk för att binda ihop, och lite kokosfett…
      / Åsa

      Svar
      • 3 februari, 2016 kl. 23:42
        Permalänk

        Hmmm. Har läst att kroosat linfrö innehåller blåsyra och därför ska ätas hel endast för tarmarnas skull. Har du någon kunskap om det? Man blir så förvirrad av att läsa om att det an trott varit nyttigt helt plötsligt är farligt.
        //Camilla

        Svar
        • 4 februari, 2016 kl. 17:33
          Permalänk

          Som med det mesta annat är gränsen mellan nyttigt och giftigt en fråga om mängd.

          Så här svarar kvalitetschefen på Saltå Kvarn:
          “Under åren har Livsmedelsverket ändrat sina rekommendationer om intaget av linfrön. Tidigare var rekommendationen 2 – 3 matskedar per dag. Sedan ändrades det till 1 – 2 matskedar. Nu senast ändrades rekommendationen till “Traditionell användning av helt linfrö, 1-2 msk som laxativ, kan anses riskfritt. Inga toxiska effekter är kända vid denna dos.” Däremot avråder de från intag av krossat linfrö, vilket de inte gjorde tidigare.
          ..
          Om Livsmedelsverket skulle ta ett beslut kring att linfrön inte ska säljas i Sverige kommer vi så klart att rätta oss efter det.”
          —-
          Jag använder tex krossade linfrön som konsistengivare i bröd. En sats plattmackor innehåller 1 dl krossade linfrön, vilket motsvarar ca 0,5 msk/brödbit.
          Mer från Livsmedelsverket:
          “Intag av 3-10 matskedar krossat linfrö ger en påtaglig cyanidexponering som kan vara skadlig vid långtidsanvändning, men innebär knappast någon risk för akut förgiftning.”

          Man behöver alltså få i sig ganska mycket linfrö innan det blir skadligt.

          Krossade linfrön ger omega 3 (väldigt bra), vilket inte hela linfrön gör.
          (Om man känner sig orolig bör det för övrigt gå att byta krossade linfrön mot samma mängd chiafrön.)

          / Åsa

          Svar
  • 21 januari, 2015 kl. 13:22
    Permalänk

    Hej!
    Jag har funderat på att testa att göra havremjölk själv, eftersom det ibland är rapsolja i den man köper. På amerikanska hemsidor varnar man för canolaoil vilket översätts med rapsolja. Jag har länge undrat hur det ligger till med den svenska kallpressade rapsoljan – är den bra för oss eller ej? Innehåller den väldigt mycket omega 6? Vad har den för funktion i havremjölken? Tacksam för svar även i denna fråga, du har rätat ut flera frågetecken med din hemsida. 🙂

    Svar
    • 22 januari, 2015 kl. 12:21
      Permalänk

      Hej Sofie!
      Canola är en GMO-olja från Canada (CANadian Oil Low Acid), med raps som sitt ursprung. Det är alltså INTE rapsolja utan genmodifierat skräp.

      Tittar man på Zetas sida så innehåller rapsolja drygt dubbelt så mycket omega 6 som olivolja (19 g mot 8,5 g), men nästan 13 gånger så mycket omega 3 (9 g mot 0,7 g).
      Förr trodde man att det var kvoten mellan omega 3 och omega 6 som var viktig, men så är det inte. Det viktiga är att man får i sig tillräckligt med omega 3.
      Och det är ju uppenbart lättare med rapsolja än med olivolja!
      Själv föredrar jag rapsolja framför olivolja eftersom jag gillar smaken bättre.

      När det gäller rapsolja i havremjölk: den finns troligen där för att dra upp fetthalten och därmed smaken. Vilket är helt OK om man gör den själv.
      Mer komplicerat blir det med färdiggjord havremjölk.
      Är oljan kallpressad (och helst ekologisk) så är den helt OK.
      Är den raffinerad? I så fall är den ren skit och har inget i våra kroppar att göra (oj, vad jag hoppas att Oatly’s är kallpressad och ekologisk, inte för att jag använder deras produkter men för att jag *älskar* deras marknadsföring!)

      / Åsa

      Svar
      • 22 januari, 2015 kl. 16:28
        Permalänk

        Tack för ditt uttömmande svar. Nu förstår jag verkligen varför man varnar för canolaoil. Fram med den svenska rapsoljan igen!
        Jag gillar Oatly’s mjölk, den är helt utan olja och jag väljer självklart eko. Däremot finns det olja i deras imat-grädde (mm) och den finns ju visserligen eko, men det står inget om kallpressad 🙁 så då antar jag att den är raffinerad. Ja, ja, man kan ju inte få allt här i världen. Det blir till att hålla sig till kokos eller testa att göra cashewgrädde istället.

        Svar
        • 22 januari, 2015 kl. 17:16
          Permalänk

          Avokado är också ett trevligt sätt att såsa till det, särskilt i svala såser 🙂
          / Åsa

          Svar
  • 8 mars, 2016 kl. 19:58
    Permalänk

    Hej!

    Här kommer en några år sen kommentar på ditt inlägg. 😉

    Har ganska nyligen hittat hit då jag pga mina problem med eksem försöker hitta sätt att lägga om kosten för att bli av med (eller i alla fall minska) problemen. Jag tycker att din filosofi låter vettig och har så smått börjat ställa om min kost. Jag har märkt att du verkar använda dig en hel del av sötmandlar, just för att de är så nyttiga för oss, men jag tycker att du verkligen borde trycka på att man ska köpa de ekologiska.

    Oekologiska sötmandlar kommer i nästan 100 % av fallen från Kalifornien i USA där odlingarna kräver oerhörda mängder konstbevattning och bidrar till torka, samt tömmer grundvattendepåerna. I serien Matens pris som finna att lyssna på på SR tar de upp detta i ett avsnitt: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/671927?programid=3737. Jag rekommenderar verkligen att ni lyssnar på det, även andra avsnitt i deras programserie är värda att lyssna på.

    Mandlar är dyrt, ekologiska ännu dyrare, men hellre avstår jag från mandlar än att köpa oekologiska som varken är ekologiskt- eller socialt hållbara. Mycket bättre att lägga de extra kronorna på ekologiska mandlar. 🙂

    Tack i övrigt för mycket bra och informativa råd om maten! 🙂

    Svar
    • 8 mars, 2016 kl. 21:38
      Permalänk

      Hej Malin!
      Jag håller absolut med om att det är bättre med eko, och framför allt när det gäller djur har jag en (mycket stark) åsikt. Detta beror på att djuren är helt oskyldiga offer för vårt godtycke, medan växter inte lider på samma sätt.

      Just när det gäller mandlar tycker jag inte ens att man ska göra mjölk på dem. De är otroligt kostsamma för vår natur att framställa, och jag tycker att vi bör visa lite vördnad och äta allt om vi äter dem. Inte slänga bort nästan allt, vilket är fallet när man gör mandelmjölk.

      Matens Pris är ett otroligt intressant och bra radioprogram! Finns även som podcast. Rekommenderas varmt!
      Min enda invändning är att det bara är fyra avsnitt 🙁

      / Åsa

      Svar
      • 25 november, 2017 kl. 21:48
        Permalänk

        Hej Åsa undrar om man gör mandelmjölk skulle man inte kunna blanda det som blir över med kokosolja och lite bra salt och ha som smör?

        Svar
        • 4 december, 2017 kl. 11:48
          Permalänk

          Vilket spännande förslag! Har du testat? Man skulle säkert kunna blanda ned i typ en hummus/böndipp också.
          Om du testar så berätta hur det går! 🙂
          / Åsa

          Svar
  • 5 januari, 2017 kl. 10:54
    Permalänk

    Amerikanska mandlar har aldrig grott hos mig och hur kan du förresten garantera att dessa är pastöriserade med ånga? Litar du så mkt på dessa företag el att sv myndigheter kontrollerar varenda parti av mandlar? Importören har sagt till mig att mandlarna är raw men de möglar och gror aldrig. Svälla gör allting som ligger i vatten

    Svar

Lämna ett svar till Camilla Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *