Först: ett innerligt tack för all omtanke om min mamma! Hon är på bättringsvägen och blir förhoppningsvis hemsläppt efter helgen. Just nu väntar vi bara på att febern ska släppa – för det var ju mycket riktigt inte cancern som var problemet, utan två olika bakterier och lite annat skräp. Och en bakterierna är envis, så nu är det antibiotika (i kombination med probiotika för tarmhälsan) som gäller.

Ren njutning! Mintchokladägg och ljuvlig nougat. Kaffe med kanel till det. Påsken, du kan komma nu!

Så jag andas ut och vänder mig mot dagens ämne: en god påsk!

Årets mathögtid? Nja. Jag vet inte jag.

Påsken betraktas numera som vår största mathögtid – större än julen alltså – men jag tycker “godishögtid” vore en sannare benämning. Hela syftet med påsken verkar numera vara att tokfrossa socker, färgämnen, konstgjorda aromer och annat inte-så-härligt. Yuck. Läs gärna min kostrådgivarkollegas inlägg kring detta!

Och det är väl en sak om man verkligen har längtat efter godis. Och är närvarande  när man äter, njuter av smaken.

Men hur många gör det? De flesta skyfflar i sig godis helt utan eftertanke, och eftersom godis inte innehåller någon näring (bara tomma, snabba kalorier) så sätter inte kroppen stopp av sig själv utan drar på Det Stora Suget med blodsockertoppar och -dalar som följd.

Måste man avstå från godis? Såklart inte!

Jag är mycket förtjust i kreationer gjorda på nötter, frön, torkad frukt, kallslungad honung, choklad, kokos, vanilj, citronskal osv – det går att göra så otroligt mycket gott utan E-nummer!

Fördelen med att göra godis själv är dels att man kan justera sötman så att den blir lagom, dels att man kan balansera det söta med nötter och frön. Fettet och proteinet från dessa hindrar nämligen blodsockret från att löpa amok – du slipper alltså den värsta berg- och dalbanan.

Dessutom ger nötter och frön mättnad, så det där med att lassa i sig hysteriska mängder går liksom inte.

Så, för att runda av detta påskinlägg (barnens påsklov börjar idag, jag är tillbaka här på bloggen v15) vill jag gärna fresta er med två av mina påskgodisfavoriter; mina smarta mintchokladägg och en helt ljuvlig nougat. Enjoy!

Smarta mintchokladägg

100 g sötmandel
100 g dadlar
2 msk kakao
2 tsk torkad mynta
2 tsk vatten
kakao att rulla i

Gör så här

 1. Kör mandlarna till mjöl i en matberedare.
 2. Kärna ur dadlar och tillsätt dem, kakao och myntablad. Mixa tills allt är finfördelat, tillsätt vattnet och kör tills degen tar ihop. Den ska vara lite kletig, annars fastnar inte kakaon.
 3. Forma små ägg/bollar och rulla i kakao. Förvara svalt.

Åsas ljuvliga nougat

1 dl hasselnötter
50 g dadlar
4 tsk kakao
0,25 tsk vaniljpulver
1 msk kokosfett med kokossmak

Gör så här

 1. Rosta hasselnötterna i 150 grader i 20-25 min. Fnasa av skalen genom att gnugga nötterna mellan handflatorna eller i en handduk. Blir det skal kvar gör det ingenting.
 2. Kör nötterna till mjöl i en matberedare. Kärna ur dadlarna och tillsätt dem, kakao och vaniljpulver. Mixa tills allt är finfördelat, tillsätt kokosfettet och kör igen.
 3. Häll ut smulet på ett bakplåtspapper och knåda/tryck/blanda med händerna så att det tar ihop. Forma en fyrkant, knappt 1 cm tjock. Vik gärna över andra halvan av bakplåtspappret och platta till med en kavel. Ställ in i nougatplattan i kylen och skär i lagom stora rutor när den stelnat lite. Förvara svalt.

Inspirationen till detta recept har jag hittat hos Råsmart, men jag har minskat mängden dadlar och kokosfett så att den härliga hasselnötssmaken kommer fram ännu bättre 🙂

Har du något eget godisrecept du vill dela med dig av? Använd kommentarsfältet och sprid påskglädjen!

Glad och God påsk!

/ Åsa

Taggar:         

5 thoughts on “God påsk!

 • 28 mars, 2013 kl. 13:18
  Permalänk

  Toppen skrivet. Och tack för att du länkade =)

  Du inspirerar verkligen. Dina uppdateringar med veckosedlarna varje måndag, jag är lika spänd varje gång. Det liksom känns som om vi bor i varandras huvuden och kök =)
  Vi får försöka laga lite grön härlig mat tillsammans nån gång =)

  Svar
  • 28 mars, 2013 kl. 14:26
   Permalänk

   Hej Katrine,
   tack, och tack detsamma!
   Åh, det vore kul att laga mat tillsammans någon gång! Hör av dig när du är i Stockholmstrakten så får vi se om vi kan få ihop något 🙂
   / Åsa

   Svar
 • Pingback: Glad Påsk! | Hälsovända

 • 29 mars, 2013 kl. 21:46
  Permalänk

  Äntligen lite smart mat i min smak 🙂

  Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *