2 kapslar innan jag somnar och 2 när jag vaknar.

I slutet av förra året fick jag två varuprover skickade till mig för utvärdering. Roligt!

Det var dels en probiotika, Pure Biotic Premium, och dels en cleanse-kur, Pure Cleanse, båda från Renew Life. Probiotikan provade jag redan i november-december (ska skriva mer om den en annan dag) men först igår sparkade jag igång med cleansen.

Till att börja med får jag väl erkänna att jag är lite skeptisk mot “kurer”. Äter man bra så ska det liksom inte behövas. Men ibland äter man ju mindre bra (periden mellan jul och nyår är ett vanligt exempel) och därför känns det rent av lite spännande.

Så nu står de där på mitt nattduksbord, kvälls- och morgonkapslarna, tillsammans med A dance with dragons (kvällsläsning) och Healthy at 100 (morgonläsning). Jojo!

En annan anledning till att jag är skeptiskt mot “kurer” är att de ofta innehåller… skräp. Men så är faktiskt inte fallet med den här (då hade jag aldrig gått med på att testa den).

Kapslarna är gjorda av cellulosa istället för gelatin, bra tycker jag. Morgonkaplarna innehåller bara örter/växter, bland annat kända utrensare som gurkmeja, chlorella, maskros och rödbeta.

Kvällskapslarna verkar främst vara tänkta som laxerande: magnesiumhydroxid, magnesiumoxid, äppelfiber och katrinplommon. Dessutom innehåller de tex ingefära och den ayurvediska blandningen triphala. Observera att vi inte kan ta upp det magnesium som finns i kvällskaplarna, det funkar alltså inte som magnesiumtillskott utan för att sätta fart på tarmarna. Vilket är nog så viktigt vid en cleanse!

Hur mår jag då, så här en dag in i min 30-dagarscleanse?

Alldeles utmärkt, tack. Jag äter ju väldigt rent i vanliga fall, men jul och nyår har varit fulla av undantag så det ska bli riktigt kul att få kombinera SmartaMaten med detta. Jag återkommer framöver med en rapport eller två!

Hur gör du för att hitta balansen när du tappat den? Tar du i med hårdhandskarna på en gång eller styr du upp dig lite långsamt? Eller drar du gasen i botten och kör i diket rejält först?

Och har du någon egen erfarenhet av en bra cleanse-kur som du vill rekommendera?

/ Åsa

6 thoughts on “Test av cleanse-kur

 • 10 januari, 2014 kl. 01:38
  Permalänk

  Hej! Ska man alltså ta dessa kapslar under tiden som man gör en renande fasta, eller ska man äta “som vanligt” (= så bra man kan)? Kan man kombinera dem med 5:2? Tack på förhand!

  Svar
  • 10 januari, 2014 kl. 09:28
   Permalänk

   Hej!
   Renew Life har jättebra grejer med jättebra kvalitet, men för mig – som äter SmartaMaten hela tiden – gjorde cleanse-kuren ingen större skillnad.
   Eftersom kuren är 30 dagar går det ju inte att fasta under hela den perioden, men om du vill kombinera med en kortare fasta eller 5:2 så är det ju bara att testa.
   Oavsett vilket så bör du *åtminstone* kombinera en eventuell cleanse-kur med en kost som består av mycket grönsaker, rotfrukter och gröna blad, är gluten- och mejerifri och avstå helt från snabba kolhydrater som socker, vitt ris, snacks, läsk osv.
   Vilket ju är så som man, enligt mig, bör äta i alla fall 🙂
   Om du dessutom skippar kaffe och alkohol så ger du kroppen suveräna förutsättningar att återhämta sig.
   Jag har skrivit mer om hur jag själv “icke-setoxar” här.
   / Åsa

   Svar
 • 5 februari, 2016 kl. 02:01
  Permalänk

  Hur mådde din mage de första dagarna? Jag är jätte dålig i magen och behöver gå på toa flera gånger om dagen. Är detta normalt eller kommer det lägga sig sen?

  Svar
 • 9 februari, 2016 kl. 08:31
  Permalänk

  Hej!
  Jag äter alltid mycket grönsaker men blev jätte dålig i magen på en gång när jag satte igång med kuren. Äter inte godis eller dricker dricka. Väldigt sällan något sött.

  Jag får springa på toaletten som om jag hade magsjuka. Är det så det ska vara?

  Svar
  • 9 februari, 2016 kl. 13:00
   Permalänk

   Hej Pernilla,
   se kommentarerna ovan!
   Jag använder inte cleanse-kurer själv – inlägget ovan är 3 år gammalt.
   Det bästa är om du vänder dig till Renew Life med din fråga – berätta gärna här hur de svarar så att fler får veta.
   Tack! / Åsa

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *