Alltså.

Alla som säger att det är lätt att göra mandelsmör… Jag vet inte, jag.

Jag gjorde ett försök för två veckor sedan som gick hyfsat. 120 g mandlar, rostade i 150 grader i 20-25 min, därefter körda i min lilla mixer (med stavmixerhandtag) i typ evigheters evighet. Efter kanske 15 minuter – när jag började frukta för stavmixerns liv – tog det ihop *någorlunda*. Fast det blev inte sådär härligt krämigt som jag hade velat ha det.

Men den här gången… Nä.

Får väl köra göra en kakdeg av eländet istället, för det här lär inte bli något mandelsmör. 🙁

Jag ville testa med blötlagda mandlar. Sagt och gjort: 200 g, blötlagda 12 timmar, därefter rostade i 150 grader i 25 min.

Sedan mixade. Och mixade. Och mixade. I stora, hederliga mixern med S-blad. I Omniblenden (värsta superblendern, typ en Vitamix fast budgetvariant). I lilla mixern med stavmixerhandtaget.

Jag tror att jag har mixat det där sabla mandlarna i 45 min vid det här laget. Har tillsatt 2 msk kokosfett. Säkert 0,5 dl vatten. Lite salt också, för säkerhets skull.

Tror ni att något händer?

Nix.

En smulig massa, där “smaken påminner om några mandelkakor vi gjorde en gång, mamma”.

Suck. Undrar om det beror på att mandlarna var blötlagda? Eller om jag bara har för dåligt tålamod? (Men hallå, 45 minuter!!!)

Har du lyckats med mandelsmör? Hur gör du? Blötlagda, rostade, råa mandlar? Vilken mixer? Hur länge?

Hjälp!

/ Åsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *