Morotsblast och rödbetsblast, i väntan på blendern eller stekpannan...

Morötter, rädisor och rödbetor säljs ofta i knippen med blast och allt under sommaren och hösten.

Blast som jag (hittills) antingen slängt direkt på komposten, eller låtit sitta kvar tills den blivit… inte alls så fräsch. Och sedan slängt på komposten.

Det är inte så himla smart faktiskt. Rotfrukternas blast lär innehålla mer näring än själva rotfrukten, och då är det ju listigare att äta upp den än att slänga den.

Så numera skär jag av blasten så snart jag får hem mina knipp-grönsaker. Bums ned i salladsslungan – det kan behövas några sköljvatten, men det är det värt. Sedan slungar jag blasten torr och lägger den i (uppblåsta) plastpåsar i kylen i väntan på inspiration. Som kommer här:

  • Woka – fräs en rejäl (rejäl!) näve i lite kokosfett och krydda med chili och tamari. Mums!
  • Blanda ut i en Grön Smoothie – balansera med mild romansallad och söt frukt om det behövs.
  • Istället för basilika i en pesto – solroskärnor, olja, gröna blad, örtsalt. pressad citron och vitlök blir ett alldeles underbart tillbehör!

Lycka till med blastandet, och kommentera gärna om ni har fler förslag på användning 🙂

/ Åsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *