Man sticker ju inte direkt ut hakan när man säger att man vill äta miljömedvetet.

Utsikt från mitt arbetsrum, om en månad eller så. Jag gillar verkligen miljö!

Frågan är kanske hur många som faktiskt verkligen gör slag i saken? Det kan ju handla om många olika saker:

  • att byta ut en del av det animaliska proteinet mot växtprotein
  • att välja MSC- eller KRAV-märkt fisk och skaldjur istället för…ptja…icke MSC- eller KRAV-märkt
  • att äta de råvaror som är i säsong
  • att köpa närproducerat istället för lång-transporterat
  • att äta bra, naturliga råvaror istället för “matliknande produkter” som processats med både kemikalier och onödiga tillsatser
  • att byta den fabrikstillverkade köttbiten mot en som suttit på ett djur som fått beta, picka eller böka fritt
  • att välja ekologiskt när möjligheten finns
  • att välja biologisk mångfald och undvika GMO-mat

Jag varken kan eller vill bestämma exakt vad du ska äta. Mitt mål är stötta, så att det blir lätt att bocka av i alla fall några av ovanstående punkter.

Som att äta “plant-slant”, dvs med en glidning åt växtriket. Jag förespråkar inte en helt vegetarisk kost – med lite fisk och ägg blir det så mycket lättare att få i sig allt vi behöver. Men en stor del av vår mat kan komma från växtriket utan att vi löper någon som helst risk för brister.

Eller att hjälpa till med recept på mat som är i säsong, som faktiskt går att få tag i hyfsat närproducerad. Även om “närproducerat” under vintern kanske innebär Italien – vilket i alla fall ger kortare transporter än Sydamerika.

Och att visa att det faktiskt finns råvaror som både är goda och lätta att laga. Även om de inte är processade och utblandade med diverse olika kemikalier.

Ungefär så ser min hemliga Master Plan för att omvända världen ut. För jag tror att alla verkligen vill göra så gott de kan, och om fler lär sig mer om vad som är gott, då blir det godare 😉

/ Åsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *