En av utmaningarna när man börjar äta basiskt är att kyl och skafferi troligen behöver en make-over. Ut med pasta och e-nummerstinn färdigmat, in med… vad?

Ja, vad behöver man egentligen ha i sitt basförråd?Shoppinguiden

I SmartaMatens shoppingguide har jag listat en mängd produkter som är mer eller mindre oumbärliga i mitt kök. Samtliga går att få tag på hos Willys/Hemköp, Coop eller ICA. Om din lokala butik inte har dem i sitt sortiment så be dem ta hem!

Jag läser alltid innehållsförteckningen (det är också en utmaning…) och jag rekommenderar dig att göra detsamma. Välj bort produkter med tillsatt socker och/eller alltför många e-nummer. Vill du ha mejeriprodukter så skippa alla otäcka lightprodukter och smaksatta varianter – kör på fullfeta, ekologiska varianter och ta lite mindre istället!

Har du råd så köp ekologiskt:
Garant
finns hos Willys och Hemköp. Änglamark och Biofood finns hos Coop, I love Eco hos Ica. Kung Markatta och Saltå Kvarn finns hos både Coop och Ica.

Ladda hem SmartaMatens shoppingguide

Lycka till med ditt nya, smarta liv!

/ Åsa

24 thoughts on “SmartaMatens shoppingguide!

 • 6 november, 2012 kl. 19:53
  Permalänk

  Tack för alla tips och råd! Toppen med shopping guide!
  Försöker börja mitt basiska liv, men reser mkt i tjänsten och tycker det är som svårast då. Har du några bra restaurangtips eller andra smarta råd?

  Svar
 • 6 november, 2012 kl. 21:54
  Permalänk

  Mina bästa restaurangtips:
  * Välj “rena” råvaror istället för panerat och inbakat
  * Byt ut vitt ris, pommes frites och pasta mot varma grönsaker
  * Beställ gärna en extra råkostsallad

  Smarta och enkla råd för att komma igång:
  * Byt ut alla raffinerade kolhydrater, som pasta, vitt ris och nudlar, mot rotfrukter och grönsaker
  * Drick inga sötade drycker
  * Ät en ordentlig frukost
  * Ät protein och fina fetter i form av nötter och fet fisk
  * Låt gärna ett par måltider i veckan vara helt vegetariska

  Lycka till!
  / Åsa

  Svar
 • 6 november, 2012 kl. 21:58
  Permalänk

  Hej
  Ja att äta ute det är ett bekymmer tycker jag åxå.
  Om du reser till Sundsvall så finns restaurangen Tant Anci och fröken Sara som har raw food mat. Dom brukar åxå vara snälla och byta ut i maträtter sånt som jag inte vill äta till något annat. Sedan finns en italiensk restaurang som verkligen fixar det man vill ha i salladen den heter Dolcetto.

  Svar
 • 6 november, 2012 kl. 23:16
  Permalänk

  Tack Karin, vilka bra tips!
  / Åsa

  Svar
 • 7 november, 2012 kl. 00:17
  Permalänk

  Tack!
  Så bra! Har försökt lite på egenhand med hjälp av den basiska guiden men insåg att jag nog måste ha lite mer hjälp så jag har börjat prenumerera på menyerna. Har inte hunnit laga mer än ett par måltider än men är jätte imponerad över hur gott det är. Mina tonårstjejer tycker tom att det har varit gott (hade säkrat upp med både potatis och en kött till dem), men båda har sagt att jag inte behöver göra det nästa måltid. Bästa betyget alltså 🙂
  Reser mest i södra Sverige så är det någon annan som har bra restaurangtips i Karlskrona, Sölvesborg, Kristianstad, Västervik, Jönköping, så tages det tacksamt emot.

  Svar
 • 7 november, 2012 kl. 09:19
  Permalänk

  Åh Kicki, vad glad du gör mig! Extra roligt att även tonårstjejerna tyckte det var gott 🙂

  Jag hoppas att någon kan ge dig bra restaurangtips, och till dess kan du titta in på Happy Cow. Där kan man söka efter restauranger som är “vegan, vegatarian, veg-friendly, stores’n’more”.
  / Åsa

  Svar
 • 10 januari, 2013 kl. 23:32
  Permalänk

  Hej!
  I Jönköping finns ett trevligt och personligt vegetariskt café som också har lunch med buffé, Café Braheparken. Endast vegetarisk mat och det mesta är krav och fairtrademärkt. Kan rekommenderas!

  Svar
  • 11 januari, 2013 kl. 09:09
   Permalänk

   Hej Kerstin,
   tack för bra tips!
   / Åsa

   Svar
 • 24 februari, 2013 kl. 17:35
  Permalänk

  Hej, vill bara berätta att jag brukar köpa kravmärkta finkrossade tomater 690g i glasburk på Coop. På så sätt slipper vi bisfenol. Räcker till två middagar om man kompletterar med någon matsked Felix kravtomatpuré! Båda smakar enligt vår smak fylligt och gott.

  Svar
  • 25 februari, 2013 kl. 15:10
   Permalänk

   Hej Lena,
   vilket bra tips! Tack så mycket 🙂
   / Åsa

   Svar
 • 4 mars, 2013 kl. 10:49
  Permalänk

  Hej!
  Har just läst shoppingguiden. Kanonbra att få lite tips på var man ska hitta vad.
  Blev nyfiken på popcorn med cocosfett. Jag skulle så gärna vilja att barnen slutade med chips. Har du provat att göra med cocosfett i popcornamaskin där man annars rekommenderar typ rapsolja?
  /Sofie

  Svar
  • 4 mars, 2013 kl. 16:23
   Permalänk

   Hej Sofie!
   Vi använder alltid kokosfett när vi poppar popcorn, fast vi kör direkt i kastrull och inte i popcornmaskin.
   Som alltid vid kraftig upphettning kör jag silverpaketet eftersom det är stabilare än kokossmakande kokosfett.

   Popcorn är oändligt mycket bättre än chips, och det är nötter också (allra helst naturella, eller dem man rostat och saltat själv – men till och med industrirostade och -saltade jordnötter och pistachenötter är bättre än chips.
   / Åsa

   Svar
 • 10 april, 2013 kl. 11:52
  Permalänk

  Hej!
  Hur länge ska man blötlägga råris? Jag brukar köpa änglamarks fullkornsris, som jag tycker är gott om man kokar det lite längre än vad det står på förpackningen.
  Förstår att frön och nötter blir lite mjukare om de blötläggs och det är ju bra om det blir lite mindre jobbigt för magen. Men försvinner inte den effekten om man sedan torkar eller rostar dem? Blir inte ytan lika hård igen eller förändras de på något annat sätt?

  Svar
  • 10 april, 2013 kl. 15:20
   Permalänk

   Hej Peter!
   Jag blötlägger råris i minst 6 timmar, gärna 12 om jag kommer ihåg.

   Det är inte så mycket nötternas konsistensen som påverkar smältbarheten, utan det faktum att de släpper ifrån sig antinutrienter vid blötläggningen. Antinutrienterna hämmar vårt mineralupptag, och med dessa borta får vi alltså ut mer näring ur nötter och frön.
   / Åsa

   Svar
 • 29 december, 2013 kl. 15:38
  Permalänk

  Hej
  blir lite förvånad när du rekommenderar kokosfett i det silvriga paketet i shoppingguiden. jag jobbar på en hälsokost butik och det kokosfettet ligger på topplistan av produkter som ingen av de som jobbad med hälsokost i många år skulle äta om de ens fick betalt pga av att det är så mycket annat skit i den produkten. Hur tänker du där?

  Svar
 • 27 januari, 2014 kl. 09:39
  Permalänk

  Hej!
  Fast om man väl vill ha chips nån gång köper jag alltid änglamarks=Coop ekologiska endast saltade. För de har i alla fall ingen glutamat o e nummer som alla de andra som är smaksatta med sakförstärkare, med tyvärr dolda förljugna
  glutamat beskrivningar som jästextrakt, maltodextrin etc..

  Svar
 • 19 juli, 2014 kl. 04:11
  Permalänk

  Vet inte riktigt vad jag hade förväntat mig men jag tycks redan äta basiskt 80% av tiden. Mina “synder” är frukt, ägg och mejeriprodukter men eftersom jag bara köper ekologiskt så tänker jag nog fortsätta på min linje 😉

  Svar
  • 19 juli, 2014 kl. 10:39
   Permalänk

   Härligt att höra att du är på god väg redan från start, och varmt välkommen hit 🙂

   Mejeriprodukter är det som de flesta har svårast att sluta med, vilket beror på att vi är så genomsyrade med komjölksprodukter redan från spädbarnsåldern.
   Men faktum är att komjölk är gjord för ko-barn, medan människo-barn behöver människomjölk.
   Och det finns inget annat däggdjur på hela jorden som dricker mjölk efter att mjölktänderna kommit.
   Inget.
   Någonstans.
   Vilket naturligtvis beror på att däggdjur inte behöver mjölk när de väl fått tänder.
   Vore mjölk bra för däggdjur skulle naturen ha gjort en annan lösning 😉
   / Åsa

   Svar
 • 9 november, 2015 kl. 18:57
  Permalänk

  Hej! Utmärkt!

  Min man och jag har sjösatt projektet med att laga och äta SMART. Din guide är en riktigt bra fingervisare för oss tillsammans med din eminenta hemsida!

  Vi har inte tillgång till bil och funderar på om det kanske vore idé att beställa bovete och hirs i större förpackningar än de där pyttesmå som finns i matbutikerna. Finge man dem bara leverade hem så vore det ju en bra affär ur många synvinklar 😉 Är det någon här, eller Åsa, som kan tipsa om det finns någon (prisvärd) återförsäljare av bovete och/eller hirs online? 1-2 kg påsar vore allra mest av intresse (vi bor dessutom så knixigt till att det är långt till alla billiga matkedjor).
  Alla tips är välkomna!
  /Johanna

  Svar
   • 16 februari, 2016 kl. 22:16
    Permalänk

    Oj ser att jag inte har svarat!!
    Tusen tack för tipset!! Provade amarant “kaviar” (hemgjord) till julbordet, gick t.o.m hem hos min köttiga pappa :))) Provade att poppa de små rackarna också, rätt gott till jag råkade bränna en omgång. hehu. Vad lagar ni andra för gott med amarant?

    Svar
    • 17 februari, 2016 kl. 09:59
     Permalänk

     Vad kul! Själv använder jag mest amaranth i gröt och som ersättning för quinoa. Kaviaren låter spännande, lägg gärna upp receptet här om du kommer ihåg det 🙂
     / Åsa

     Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *